A KATA bevallás készítés illetve a KATA adózás

KATA bevallás előszobája, avagy a KATA adózás

Valószínűleg akik nem mozognak a kisvállalkozók világában, vagy netalán éppen nemrégiben kezdtek bele egy ilyesfajta projektbe nem egészen biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy mi is igazából a KATÁS adózás és milyen feltételei vannak annak. Továbbá ha már amúgy éppen aktuális téma, milyen a KATA bevallás és egészen pontosan, milyen előnyei vannak egy ilyen adózással működő vállalkozásnak? Az alábbi cikkben az ilyesfajta kérdésekre keressük a választ.

A Kata bevallásról illetve a KATA adózásról általánosságban

Maga a Kata adózás a kisvállalkozók tételes adója. Ez nem egyfajta vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Azt fontos már az elején leszögezni, hogy a KFT formában működő vállalkozások nem választatják a kis adózó vállalkozások tételes adóját. Amennyiben igénybe kívánjuk venni a KATA adózást, két opció kerülhet szóba, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt

Kinek éri meg a KATA bevallás készítése illetve az ilyen jellegű vállalkozás indítása?

Azon felül, hogy valaki a KATA adózási formát választja más jellegű adót is kiválthatnak. Általánosságban havonta 50.000 forint amennyiben főállású vállalkozók vagyunk, viszont amennyiben nem főállású vállalkozók vagyunk akkor havonta mindössze 25 000 forint a fizetendő tételes adó. Azonban fontos azt a kérdéskört is tisztázni, hogy ki az, aki nem főállású adózó, ezek általában vállalkozók, aki minimálisan heti 36 órás munkaviszonyban áll. Ezzel szemben fontos tudnunk, hogy a nappali tagozatos oktatásban részt vevő személyek nem minősülnek főállású adózónak. Aki nem tartozik a főállású adózók körébe annak kizárólag havi 25 000 az adó kötelezettsége.

KATÁS vállalkozás kötelezettségei illetve a KATA bevallás határideje

Fontos tudnunk, hogy a kis adózó vállalkozásoknak nyilvántartási kötelezettségei is vannak. A Katás vállalkozásoknak minden esetben bevételi nyilvántartást szükséges vezetnie, amelyet folyamatosan ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan jellegű adatot, amely adókötelezettség teljesítéséhez szükséges. Fontos, hogy a bevételi nyilvántartás minimum a következő adatokat tartalmazza: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja.  Továbbá a kis adózó vállalkozás köteles a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról stb. minden esetben nyugta vagy számla kiállítására és a kiállításra kerülő számlán köteles feltüntetni azt, hogy a számla kiállítója kis adózó polgár. Továbbá megint csak rendkívül fontos, hogy ha már kisvállalkozóként, KATA adózási formában létezünk, akkor a KATA bevallásunkat legkésőbb 2020 február 25.-éig le kell adnunk. Ugyanis ez a végső határideje a KATÁS bevallás leadásnak.

A KATA bevallás 2020-as elkészítése tömören

 A Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje. 2020-ban a 18KATA adóbevallási nyomtatványt kell kitölteniük, majd beküldeni vagy online kereteken belül, vagy postai módon. Nagyon lényeges elvárás, hogy a Katás vállalkozók által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát Katás vállalkozó váltotta ki. Ez mindössze annyit jelent, hogy amennyiben valaki főállású kis adózó, akkor havonta 50 000 forint a KATA, amennyiben emellett másik cégnél is dolgozik, ahol Katás adózás van, akkor csak 25 000 forint cégenként. KATA bevallást közvetlenül webes felületen is ki lehet tölteni. Ezen a felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, a hosszabb távú tárolása, illetve szintén online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is. A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van már az interneten online verziója, így az év közben a Kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadására is van lehetőség.

Véleményem szerint kis vállalkozóknak abszolút megéri a KATA adózási forma megtartása, hiszen számukra ez abszolút kedvező megoldás ez az adózási forma. Egyébiránt, adóbevallások határidejének az egyre inkább való közeledtével, véleményem szerint érdemes átböngészni és megcsinálni a KATA bevallás 2020-as verzióját. Illetve szintén hasznos lehet végig követni az online útmutatásokat magára az KATA bevallás 2020-as elkészítésére összpontosítva, ugyanis online felületeken egészen pontos útmutatást lehet találni a KATA bevallás kitöltéséhez, ezzel még egyszerűbbé téve az amúgy sem túl bonyolult feladatot.