A költségvetés készítő szoftverek volnának a sikeres beruházás titkai?

Mire jó egy költségvetés készítő szoftver?

Ez talán szorul némi magyarázatra, bár maga a név elég beszédes: költségvetés készítő szoftver. Na mit ad Isten, valóban költségvetések készítésére használják. Valójában ez így még egy elég tág fogalom, de annyit már talán sejthetünk, hogy egy elég összetett dologról van szó. Mert persze, amikor a saját otthonunk, is háztartásunk költségvetését akarjuk összerakni, akkor nem feltétlenül van ehhez külön programra szükségünk, akár egy szimpla Excel munkafüzetbe is fel tudjuk vésni, hogy mire van szükség, mire nincs. De ha az ember már cégszerűen próbálja belőni, hogy mikor mennyit kell beletennie egy egy projektbe, ne adj ég pályázott hozzá, kintlévőségei vannak, bérel, akkor a helyzet többszörösen bonyolultabb, mintsem Excellben vezetni lehetne. Illetve lehet, de ember legyen a talpán, aki követni tudja. Illetve próbáljuk csak meg nem elrontani mindeközben, hozzáféréseket állítgatni és akkor még kimutatásokat, előrejelzéseket nem is csináltunk. Ezek mind olyan funkciók, ami egy költségvetés készítő szoftver esetén pár kattintással megvannak.

A költségvetés készítő szoftver felhasználási módjai

Számtalan vállalat esetén adódnak nagyobb beruházások, ahol a költségvetés készítő szoftver jól jön. Ezek közül egy az elektronikus költségvetési kiírási program. Hiszen a költségvetést minden cégnek érdeke követni, és sok időt és energiát spórolhatunk meg, ha ezt hatékonyan tudjuk művelni. A költségvetés készítő szoftver egyik előnye, hogy nincs szükség olyan mély szaktudásra a kezeléséhez. Persze az adatok értelmezése, használata megkíván némi hozzáértést és továbbra sem árt, ha pénzügyi szakemberek felügyelik. De ahhoz, hogy tételeket vigyünk be, mondjuk a napi költségek, pénztárbizonylatok megjelenjenek, nem kell külön pénzügyi képesítés, ezt akár a gyakornok is meg tudja csinálni. Nem adunk neki hozzáférést, csak limitáltat és a költségvetés készítő szoftver segítségével már meg is van a napi bevételek, kiadások rögzítése. Ugyanígy a könyvelőnek is adhatunk hozzáférést, aki az adatok alapján már előre elkészítheti a könyvelésünket és a számlákat meg majd mi később eljuttatjuk hozzá.

A másik nagy terület, ahol gyakran jön jól a költségvetés készítő szoftver, az az építésipar. Nem rossz persze nagy raktárépületek, vagy irodaházak esetén sem, de sokkal gyakoribb, ha magánemberek építkeznek. Ehhez családi ház költségvetés készítő program szükséges, ami ha teszemazt építészek vagy kivitelezők vagyunk, kifejezetten megéri, hiszen nem egyszer fogjuk használni, hanem rendszeresen készíthetjük mostantól így a költségvetést. Kiváltképp hasznos, ha a szoftver automatikusan alkalmazkodik az időközben változó normákhoz, szabályokhoz, és nem a mi dolgunk az építési normagyűjtemény 2018 letöltés.

És ezzel elérkeztünk a harmadik legnagyobb felhasználási módhoz, a költségvetés készítő szoftver gyakorlatilag arajanlat keszito szoftver is egyben. Hiszen ahhoz, hogy árajánlatot adjunk, ismernünk kell a felmerülő költségeket, a saját munkadíjunkat és persze meg kell tudnunk határozni – ha másnak nem, hát magunknak – ebből mennyi lesz a haszon? Ez valójában a költségvetés készítő szoftvernek az egyik funkciója.

Hol találok költségvetés készítő szoftvert?

Tény, hogy nem annyi az egész, hogy bemegyünk egy hipermarketbe, leemeljük a polcról, és már kész is. És nem is az a fajta program ez, amit kalóz verzióban érdemes volna letölteni. Viszont van pár cég, aki ezzel foglalkozik. Az egyik legismertebb a Terc adatbázis. A terc letöltése ingyen persze nem lehetséges, de hát erre nem is érdemes apellálni, hiszen a program megszerzése önmagában nem elegendő. Itt lehet mellesleg többet megtudni: https://www.terc.hu/oldal/koltsegvetes-keszito-szoftverek

A szoftver szolgáltatók minden esetben betanítást is vállalnak a szolgáltatás mellé, illetve később is ilyen olyan gondokkal az ügyfélszolgálatuk segítségünkre lesz. Ez lehet olyan apróság, hogy a terc k tétel létrehozása hogyan is zajlik lépésről lépésre, vagy, hogy a terc offline elérhető-e? De persze újabb felhasználók betanítása is benne van a pakliban és a legfrissebb frissítések rendre megérkeznek majd a programhoz.

Kiknek ajánlott a költségvetés készítő szoftver?

Alapvetően vállalatoknak, cégeknek, akik rendszeresen vágnak olyan projektekbe, amikhez vagy ajánlatot kell adni, vagy olyan bonyolult, összetett folyamatot jelentenek, hogy szükséges a költségvetést menedzselni. Ilyen helyzetben gyakran nem a kisvállalatok, inkább a kis-közép vállaltok vannak, és persze afelett is bárki. De a költségvetés készítő szoftver ott is jól jöhet, ahol pályáztatásra van szükség. Pénzügyi szolgáltatások esetén is hasznos, hiszen így ügyfeleinknek kiegészítő szolgáltatásokat, kimutatásokat tudunk nyújtani, amit kevesebb embererővel meg tudunk oldani. Ezáltal a felszabaduló időben csinálhatjuk azt, amihez jobban értünk. Érdemes egy próbát tenni akkor is, ha azt hisszük, hogy az egymásba ágyazott négy-öt excelles rendszerünk kikezdhetetlen, mert nagy valószínűséggel meg fogunk lepődni, mennyire leegyszerűsítheti az életünket egy költségvetés készítő szoftver. És már azonnal a kezünkben is lesz az eszköz, hogy kiszámoljuk, mennyire is érte meg.