Hírlevél feliratkozás
Lelki, spirituális elemzések, tanácsadás

Gyermekrajz vizsgálat

tudat, gyerek, önvizsgálat

A pedagógiai grafológia az óvodáskorúak s a kisiskolások, a prebubertás és pubertáskor problémáit tárja fel. A gyermekrajzok vizsgálatával megismerhetjük, a kisgyermek érzelmi-indulati állapotát, sérelmeiket ugyanúgy, mint vágyaikat. Megtudhatjuk, hogy korának megfelelő érettségű-e gyermekünk, illetve kiemelkedik-e a társai közül, vagy esetleg fejleszteni kell. Adott esetben a szakember, pszichológust javasolhat.
A serdülőkor konfliktusai is nyomon követhetők a kézírásból. Szembesülhetünk azzal, hogy gyermekünk lelkében mi zajlik, hogyan képes alkalmazkodni az őt körülvevő világhoz, mennyire önálló, hogyan alakítja ki társas kapcsolatait, miként halad a jövő felé, honnan igényli a segítséget (szülök, barátok stb.).

 Tudatalattink féltve őrzött emlékei, örömünk, fájdalmunk, sőt egész jellemünk érvényre jut, ha rajzolunk. Óriási kifejező ereje minden vonással közelebb visz saját lelkünkhöz, önmagunk igazi megismeréséhez. Nem is gondolnánk, hogy egyetlen rajzunkban ott rejtőzik az életünk - minden motívum, vonal és árnyék rólunk árulkodik.
A rajz az egyik legősibb kommunikációs eszköz, amellyel az ember kifejezte érzéseit. Az egyedfejlődés során is korán megjelenik: már kisgyerekként rajzolunk útjára engedve fantáziánkat. Aztán felnövünk és tapasztalunk, s mindazt, amit mélyen magunkban hordozunk, ösztönösen csalogatja elő a rajz. Talán éppen ez benne a legfélelmetesebb, hiszen senkit sem csaphatunk be, sem másokat, sem önmagunkat – a rajzunk őszinte. Nem véletlen, hogy a pszichológia figyelme egyre erőteljesebben irányul a rajzoltatás fontossága felé.
Többféle rajzteszt létezik, az ember, az arc, a fa, a virágok, illetve a család rajzoltatásán át a többmotívumos tesztekig. Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász egy hatmotívumos (fa-ház-kerítés-út-nap-kígyó) rajztesztet fejlesztett ki, melyet tizennégy éve alkalmaznak különféle területeken. Ez a teszt alapvetően a testi és lelki problémák diagnosztizálására alkalmas, tehát elsősorban a gyógyítás szolgálatában áll.


Kapcsolódó információk

Cikkek

Erőszak az iskolában!
Életünk sakktábláján III.
Éljenek a fajátékok!
Tudatos gyermekvállalás
Önismeret álmaink által

       

Események

Intenzív hétvége csikung gyakorlóknak
Szülők iskolája
Spirit Napközistábor 2012. III. turnus
Gyerekagykontroll tanfolyam
Csikung elvonulás

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS