Hírlevél feliratkozás
Család

A családi összejövetel időzített bomba?

család, családterápia, konfliktus, kommunikáció, pszichológia, lélek, feszültség, stressz

Bár a családi fotóalbumba csak mosolygós képek kerülnek, a valóságban a feszültség miatt elmérgesedhet a helyzet...

Közhely, de így van: a rokonait nem válogathatja meg az ember. És ennek általában mindenki életében jelentősége van; egy ripacs nagynéni, egy gonosz nagymama, vagy akár egy irritáló anyós személye miatt.családi összejövetel

Jellegzetes gyújtópont lehet a nagy, családi összejövetel - karácsony, névnap, születésnap - amikor is több órát kell kibírni a családtagoknak úgy, hogy a megérkezés előtt, az arcra felragasztott mosoly még véletlenül se hervadjon le, bármi történjék is.

Márpedig ezeken a találkozókon mindig történik valami, sőt folyamatosan röpködnek azok a megjegyzések, és félmondatok, amelyek kivédése külön taktikai szempontrendszerű átgondolást kíván.

Mit illik ilyenkor és mit nem?

Illik természetesen mindenen mosolyogni és bólogatni, akkor is, ha gyakorlatilag egy szó sem jut el az agyunkig, és nem is vagyunk rájuk kíváncsiak.

Illik megkérdezni, hogy m iújság, hogy mi van a munkahelyen, és aztán profi módon mímelt, őszinte arccal végighallgatni a panaszáradatot. Na, és persze mindig, mindenkinek igaza van, s jogos a felháborodása, akár a plusz órákkal agyongyötört gyerek iskolai eredményének százalékos romlásáról, akár a szomszéd vasárnapi fűnyírásáról van szó.

Az ételekre illik mindig a legjobbat mondani, és a háziasszonyt az egekbe magasztalni, még akkor is, ha hatodjára is ugyanazt a levest főzte meg, ugyanolyan borzalmas, mosogatólé ízzel. Ha kisgyerek van a családban, és szerencsétlenségére jelen is van – de miért is ne lenne… a családi összejövetelen mindenkinek szigorúan kötelező a megjelenés – akkor előszeretettel adnak neki mindenfajta intelmet egyszerre: „Ne egyél annyi édességet! Egyél csak süteményt, egy kis cukor nem árt! Ne igyál annyi üdítőt, elromlik a fogad! Ne játssz hangosan! Ne futkározz! Énekelj csak! Maradj csendben most már!”

Kényszeres berögződések

Tehát gyereknek lenni sem leányálom ezen alkalmakkor. És arról, a kényszeres berögződésről még szót sem ejtettem, amikor a legkisebbnek ki kell állnia a nappaliba, elszavalni valamelyik, napokig tanult versikét, amitől majd mindenki elalél, és hangosan konstatálja, hogy milyen okos is a gyerkőc. Az anyukának dagad a melle, és közben azon gondolkodik jövő karácsonyra mit is tanítson meg drága gyermekének, hogy még nagyobb sikert arasson.

A sütemény és kávé után, a gondtalan csevej már mindenkit félálomban ér, a vérnyomás süllyedésével a zsivaj is alábbhagy. Ilyenkor bomlik általában klikkekre a társaság, és jaj annak, aki kritikus családtaggal marad ilyenkor kettesben. Csendes őrület percei lehetnek ezek, azonban a szemfüleseknek, külön listája van, az ilyenkor alkalmazható menekülési tervekből. Pl.: „Ne haragudj, be kell vennem a gyógyszerem! Ki kell mennem a mosdóba, egy perc csak… Úgy hallom, csörög a telefonom, egy pillanat.” És természetesen e mondatok után nincs visszatérés. Gyorsan csatlakozni kell egy másik társasághoz, és bekapcsolódni - nagy érdeklődéssel - az éppen terítéken lévő témáról folyó diskurzusba.

Közhelyes búcsú

A szeretetről másképp

Mi köze a viszonzást nem váró szeretetnek az esetleg részeges disznóként viselkedő párunkhoz?

Tovább a cikkhez >>

A hazaindulás még egy, külön tortúra, azonban ekkor már érzi az ember a közeledő szabadság szagát, és könnyedén repíti a közhelyes mondatokat, búcsúszavakat. Az ezer cuppogós puszi után pedig, repeső szívvel hajtanak el a családtagok, mélyből feltörő, valóban őszinte sóhajjal az ajkukon, és végre-valahára elengedik az arcukról az öt órával azelőtt felapplikált mosolyt.

Lehet, hogy ezek a mondatok kissé szélsőségesnek tűnnek első látásra, de úgy gondolom, egyszer mindenki átélte már az előző helyzetek valamelyikét. Azonban azt is szögezzük le, hogy a családi találkozóknak nem csak árnyoldalai vannak. Az ebéd lehet finom, a rokonok is lehetnek barátságosak, és ha mindez mégsem így történik, hát ott vannak a barátaink, akiket viszont mi választunk.

(Kóczán Anna, Fotó: blogspot.com)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Autogén Tréning
Lelki békénk egy kőben rejlik
Egyszerű problémák
Fejfájás formák
Az alvás folyamata

       

Események

Csikung elvonulás
Csillagmag tábor
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen
Egésznapos Család és rendszerállítás
Család és Rendszerállítás

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS