Hírlevél feliratkozás
Egészség

A hormonokról

ösztrogén, méh, progeszteron, hormon

A hormonok létfontosságú jelhordozó molekulák, üzeneteket közvetítenek a sejtek között.

A hormonok létfontosságú jelhordozó molekulák, kémiai hírvivők, üzeneteket közvetítenek a sejtek között, befolyásolják azok működését, s szabályozzák életfolyamataikat. Az emberi szervezet hormonjai: hipotalamusz hormonjai, agyalapi mirigy hormonjai, pajzsmirigy hormonjai, mellékpajzsmirigy hormonjai, hasnyálmirigy hormonjai, mellékvese hormonjai és a nemi hormonok.

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon, a ciklus első felében van jelen, a petefészkekben termelődik, a zsírsejtekben raktározódik, s nem könnyen ürül ki. Az ösztrogén felelős a másodlagos nemi jegyek kialakulásáért és a menstruáció létrejöttéért. A méh nyálkahártyájának felépítésekor feladata a mennyiség létrehozása.

életA progeszteron hormon legfontosabb feladata az ösztrogén ellensúlyozása, főleg a petefészkekben termelődik, a ciklus második felében tüszőrepedés után, ha nincs tüszőrepedés nincs progeszterontermelődés. A méh nyálkahártyájának felépítésében feladata a minőség létrehozása. Könnyen kiürül a szervezetből, blokkolja a kortizol nevű stressz-hormon. E két hormon egymáshoz való viszonya, kényes egyensúlya fontos, ha egyensúlyban vannak a nő testileg-lelkileg egészséges.

Az ösztrogént több forrásból: pl. fitoösztrogének, szintetikus ösztrogének (pl. fogamzásgátló tabletták), xenoösztrogének (mesterséges vegyszerek, amik képesek utánozni az ösztrogént bejutva a szervezetbe) is be tudjuk szerezni. A progeszteron viszont csak a petefészkek által termelődik (kevés a mellékvesékben is) a peteérés után 14 napig.

Mikor beszélhetünk hormonális egyensúlytalanságról?

Amikor a női szervezet 2 legfontosabb hormonja (ösztrogén és progeszteron) között megszűnik az egyensúly és ezáltal más hormoncsoportok és szervek munkája is veszélybe kerülhet. A hormonok összességére úgy kell gondolnunk, mint egy nagy szimfonikus zenekarra, akik egy nagyon komoly és érzékeny összhangban dolgoznak és működnek együtt. Gondoljunk bele, ha az első és másodhegedűs nem megfelelően végzi a dolgát, netán a másodhegedűs rosszul lesz és leesik a színpadról, a teljes előadás veszélybe kerül.

Ha az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest, kialakul az ösztrogéndominancia. Az ösztrogéndominancia fennállhat akkor is, ha az ösztrogén túl sok a progeszteronhoz képest, de akkor is, ha valakinek nem magas az ösztrogénszintje, de pl. nullához közeli a progeszteron szintje. Mindig az egymáshoz való arányukat kell nézni.
A hormonális egyensúly felborulása állhat egyes betegségek hátterében. Az ösztrogén-dominancia felelős az alábbi tünetekért, kórképekért: PMS, PCO, korai klimax, mell fibrociszták, túl erős menstruáció, meddőség, endometriózis, csontritkulás, hajhullás, migrén, alacsony libidó.

Az ösztrogéndominancia tünetei: a pajzsmirigy hormontermelését blokkolja, burjánzásra készteti a női szövetek sejtjeit (ciszta, mióma, méhszájseb), depressziót, szorongást idézhet elő, korlátlanul serkenti a méhnyálkahártya növekedését, gátolja a sejtújulást, növeli a testzsír mennyiségét, csökkenti az oxigén szintjét a szövetekben (öregedés), só- és folyadék-visszatartást idéz elő (ödéma).

A progeszteron ellensúlyozó hatása: támogatja a pajzsmirigy megfelelő működését, segít normalizálni a petefészkek működését, természetes anti-depresszáns, elősegíti a sejtújulást, segít a testnek átalakítani a testzsírt energiává, helyreállítja az oxigén szintjét a szövetekben, természetes vízhajtó, rendben tartja a libidót, normalizálja a menstruációs ciklust.

Az ösztrogén dominanciáját progeszteronnal lehet ellensúlyozni és megszüntetni. Erre a célra viszont csak és kizárólag természetes (természet-azonos) progeszteron hatóanyagot szabad alkalmazni, amely molekula szerkezete teljesen megegyezik a saját petefészkünk által termelt progeszteronéval. Létezik egy krém, melynek hatóanyagát a mexikói vad yamsz gyökeréből nyerik. A Norvégiában már 15 éve sikeresen alkalmaznak egy olyan fejlesztést, amely egy természetben előforduló növényhatóanyagával képes a petefészkünk által termelt progeszteronnal egy az egyben megegyező hatóanyagot bejuttatni és ezáltal az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt helyreállítani.

Manzákné Magyar Mónika
www.testtudat.eoldal.huKapcsolódó információk

Cikkek

Mit szabályoz a pajzsmirigy?
Kozmetikai titkok

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS