Hírlevél feliratkozás
Család

A "szégyenbetegségek" margójára

inkontinencia, gátizom, intim torna, vizeletcsepegés, vizelet visszatartás, medence alapi izmok

A medencefenék izomzatára nap mint nap nagy súly terhelődik.

Szerző

Bogdán Magdi
intim torna tréner

Az egész felsőtestünk súlyát, azaz terhét a medencénk hordozza, ez által a medencefenék izomzatára nap mint nap nagy súly terhelődik. Erre a tenyérnyi izom területre terhelődik belső alhasi lágy szerveink és beleink súlya. Amíg a medencefenék izomzata feszes, addig megfelelően működik, feladatát biztonsággal látja el, viszont ha elveszti feszességét, az kihatással van testünk működési folyamatára, főként az ürítési funkciókra, és idővel kialakulnak a szégyenbetegségek.

Mit értünk medencefenéki izomzaton?
A két comb között azt az izomterületet, amely minden oldalon ki van feszítve a határoló csontok között. Ezt a mindennapjainkban gátnak is nevezzük.
Gátunk, némi anatómiai eltéréssel (amire a későbbiekben kitérek), nőknél és férfiaknál egyaránt egy többrétegű izomlemez, amely tudatosan irányítható. Testünk egyetlen vízszintes izomlemeze, úgynevezett harántcsíkolt izom, azaz akaratunktól függően működő izomcsoport. A harántcsíkolt izmok felépítésükből adódóan nem is veszítenek erejükből, ha kellő képen dolgoztatjuk. Gátizmunkat is képesek vagyunk tudatosan működtetni, tornáztatni, de ha nem tanuljuk meg és csak funkcionálisan használjuk, akkor sajnos folyamatosan veszít erejéből, megtartási képességéből. Testünk egyetlen izma sem képes megtartani erejét mindennapi edzés nélkül. Például: hasizmaink, karizmaink, lábizmaink is harántcsíkolt izmokból állnak, mindennapi edzés, aktív torna hiányában folyamatosan gyengülnek, azaz izomsorvadás sorsára jutnak.
Nem tulajdonítunk nagy jelentőséget gátunkon a záróizmainknak. Ennek egyik oka az, hogy ez az izomcsoport szemérmetlen helyen található, nincs szem előtt és mint ilyenre kevesebb figyelmet fordítunk. Másik ok, hogy kezdetben az izomgyengülés, az izomsorvadás nem okoz tüneteket, hiszen lassan, alattomosan következik be. A tünetekkel együtt élünk és észre sem vesszük, hogy a mindennapjaink részesei. Mindaddig, amíg minden jól működik, de amint a gáti gyengeségből eredő tünetek szégyenbetegséggé fejlődnek, akkor kétségbe esünk és kénytelenek vagyunk odafigyelni, tudomást venni létezéséről.

Mi az, hogy "szégyenbetegség?"

A medencealapi izmok gyengeségéből adódó tünetek gyűjtőneve, amit a szégyenérzett miatt eltitkolva és nem korrigálva súlyosbodhatnak, és a tapasztalatok szerint betegséggé fajulnak.
Ilyen például a vizelet-, szél- és széklet megtartási nehézség, az aranyeres párna megjelenése.
Az egyik, a vizeletmegtartási nehézség, azaz vizeletinkontinencia, ami a felnőtt lakosságot tömegesen érinti. Pedig az ember civilizációs léte megköveteli, hogy a szervezet számára megkönnyebbülést adó ürítéses késztetést elfojtsa mindaddig, amíg a hely vagy a személyes szokásai ezt megengedik. Elfojtsa, azaz vissza tudja tartani, megtudja tartani!
Az intim torna segítségével a gáti gyengeségből adódó tünetek javíthatók és meg is szüntethetők. A rendszeres torna végzésével elérhető, hogy gáti izomzatunk frissé, rugalmassá, feszessé tegyük. Ha a medencefenék izomzata feszes, akkor megfelelően működik és feladatát biztonsággal látja el. Természetesen minél hamarabb ismeri fel valaki a problémát, minél hamarabb jut ismerethez a helyreállítás lehetőségéről és kezd ennek megfelelően komoly munkába, annál biztosabb, hogy teljes a regenerálódás. A súlyosabb tüneteknél a megfelelő szakorvos véleményével álljunk neki a tréningnek, mert a tünetek jelentősen javulhatnak. Műtéti súlyosságú elváltozás esetén, cél a mielőbbi helyreállítás, azaz rehabilitáció.

Mi az hogy intim torna?
Az intim torna a medencealapi izmok és az alhasi szervek egészségvédelmét szolgáló komplex program; mely
- a medencealapi izmok megerősítését,
- az alhasi szervek tudatos védelmét szolgálja.
 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Titkos izmok: intim torna
A vizeletcsepegésről őszintén
Intimtorna ABC - I.
Inkontinencia és lúdtalp
Az inkontinencia gyógyítható!

       

Események

Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)
női intimtorna
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Kismamatréning

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS