Hírlevél feliratkozás
Család

A viták elkerülhetőek

kommunikáció, párkapcsolat, erőszakmentes kommunikáció, együttműködő kommunikáció, férfi, , konfliktus, félreértés

Rosszul kommunikálunk? Rosszul figyelünk egymásra? Nem vagyunk egyformák...

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tag„Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél, mégis másképp érted, mint ahogyan én.
Más a szó, ha mondod, más, ha hallgatod, nem tudná a bal kéz, mit akar a jobb.” énekli az LGT, összefoglalva írásunk lényegét.
Hogyan van az, hogy egy nyelvet beszélünk, és mégis annyi a félreértés közöttünk, ráadásul a nemek között még, mintha nagyobb mértékű is lenne, mint az azonos neműek között. Sok tanulmány, kutatás bizonyítja, hogy ennek oka, hogy a férfiak és nők „másképpen vannak összerakva”. Agyuk másképpen működik.
A csapda talán ott van, hogy a férfi azt gondolja a nő első szavaiból, hogy tudja, mit is akar a nő mondani. Félbeszakítja, leállítja, tanácsokat ad a megoldásra, mert azt feltételezi, hogy a nő azzal kezdte, amit valójában mondani akart: kimondta, amit gondolt! Ez talán működik egy másik férfival folytatott társalgás esetén. Azonban egy nőnél? Az esetek többségében: óriási tévedés! Mivel egy nő, amikor megosztja a gondolatait, véleménye, mondandója közben formálódik, beszéd közben érti meg valójában, hogy mi is játszódik le benne. A kibeszélés közben tisztázza a maga számára is, hogy mi is az igazi gondja…
Ha ezt átgondoljuk, akkor a férfinak nem megértenie kellene elsősorban, hogy mit akar a nő, hanem segítenie őt abban, hogy mi is az, amit valójában közölni akar. Természetesen ez figyelem és megértés nélkül nem működik.
A legjobb tehát – ha a férfi valóban támogatni akarja a nőt - nem félbeszakítani, hanem türelmesen kivárni a mondandója végét. Így elkerülhetővé válik az a szituáció, melyben mindkét fél a falra mászik. A nő attól, hogy nem hallgatták meg, csak feltételezték, hogy ő mit is akar mondani, a férfi pedig a nő indulatkitöréseitől vagy szemrehányásaitól.
A férfinak először el kell gondolkodnia a problémáin, majd utána beszél róluk, a nő először beszél róluk, és a beszélgetés folyamán alakul ki benne a végső vélemény, tisztázódnak benne a konkrétumok.
Vagyis a férfiak és a nők más okból kommunikálnak. Természetesen mindkét nem a véleményét, kéréseit, problémáit fogalmazza meg a kommunikáció során. Azonban a nők alapvetően azért kezdeményeznek beszélgetést partnerükkel, mert ez segít tisztázni saját érzelmeiket. Már a beszélgetéstől jobban érzik magukat, attól hogy beszélhettek azokról az érzésekről, melyek bennük vannak, már jobban érzik magukat. Néha pedig azért akarnak a nők az érzéseikről beszélni, mert így akarnak közelebb kerülni a férfihoz. Meghittségre, intimitásra vágynak.
A beszéld számukra fontos eszköz mindehhez, ezért gyakran nincs szükségük arra, hogy megoldási javaslatokat kapjanak a férfitól, bírálatra meg végképp nincsen!


A férfiak ezért állnak értetlenül állnak ez előtt a tény előtt, mert amikor egy férfi a problémáiról beszél, akkor elsősorban megoldást keres rájuk. A férfiak azt feltételezik, hogy azzal segítenek egy nőnek, ha megoldást javasolnak a nő problémájára. De éppen ez a fajta "korrigálási" szándék az, amit úgy értelmez a nő, hogy a férfi nem igazán figyel oda arra, amit ő mond.
A férfit persze a jó szándék vezeti, hiszen ha nem így lenne, nem akarna jobbítani a nő helyzetén.

Ilyenkor olyan a férfi, mint egy tűzoltó, aki vészhelyzetben azon van, hogy minél hamarabb eloltsa a tüzet. És neki, férfiként, a tűz eloltásának a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a tanácsadás. Az persze valószínű, hogy ilyenkor jó szándék vezérli és szívből akar segíteni, de éppen az általa használt módszer az, ami azt az érzést kelti a nőben, hogy a férfi nem igazán figyel rá. Továbbá a nőnek az lesz az érzése, hogy ő nem fontos a férfinak. Igazából itt arról van szó, hogy a férfi ugyanolyan módon figyel a nőre, mint ahogy egy másik férfira figyelne: "figyelése" közben azon van, hogy segítsen megoldani a nő problémáját. De a nőnek elsősorban nem arra van szüksége, hogy a férfi megoldja a problémáját, hanem arra, hogy megértse az adott problémával kapcsolatos érzéseit.

Ez a türelmes és igazából inaktív odafigyelés, melynek révén nem szólnak bele a nő mondandójába, nem adnak kéretlenül tanácsot, nagymértékű javulást idéz elő a kapcsolatok jelentős részében. Amikor egy férfi igazán jól meg tudja hallgatni a nőt, akkor a nő újra és újra képesnek érzi magát arra, hogy egyre jobban és jobban szeresse a férfit és elfogadja őt úgy, ahogy van.

A fentiek mellett azonban szükség van arra, hogy bizonyos szabályokat betartsunk a kommunikáció során. Ezek a „szabályok” ma még nem általánosan ismertek, pedig segítségükkel a kommunikáció erőszakmentes, együttműködővé válna, de ez már egy másik írás témája!
 Kapcsolódó információk

Cikkek

Szuper férfiak?
A gyengébb nem?
A szeretet rendjei I.
NIA - tánc Neked!
Oszd meg a boldogságot!

       

Események

Asztrológia: Útmutató önismeretfejlesztéshez, az élethez - előadás
Szabadság és létezés az új energiában
"Tanulom magam” önismereti műhely
Párkapcsolat: a Nagy Hazugság
Gyógyítás és Germán Gyógytudomány tanfolyam

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS