Hírlevél feliratkozás
Család

Az átokról

gyerek, család, átok, kommunikáció, feszültség, konfliktus

Mi az átok, milyen szerepe van a családi életben és a gyermeknevelésben?

Szerző

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

HÍD-tagA Facebook tulajdonképpen egy nagyon jó találmány. Nyilván nem akkor ha függővé válik tőle valaki, de egy-egy feldobott téma sokunkban megmozdít valamit, és hozzászólunk. Legutóbb Feldmár András egyik idézete és a hozzászólások késztettek gondolkodásra. Lássuk az idézetet:

„Az átok az, amikor valaki, akit nagyon szeretünk és tisztelünk, véleményt nyilvánít rólunk. Például az anyám vagy az apám azt mondja rám, hogy lusta vagyok, vagy buta, vagy naiv, vagy gyerekes. Ha lány vagyok, kimondja rám, hogy nem vagyok nőies, nem vagyok szép, kövér vagyok; ha fiú vagyok, kimondja rám, hogy puha vagyok, nem vagyok elég erős, gerinces, férfias. Ebben a pillanatban kimond egy átkot."

Volt olyan hozzászóló, aki hevesen tiltakozott, hogy azért a szülők sokkal jobban szeretik a gyereküket attól, hogy elátkoznák őket, voltak akik maximálisan egyetértettek az idézet írójával, és voltak akiknek teljesen más a véleményük arról, hogy mit is takar tulajdonképpen az a szó, hogy átok.család

Ezoterikus körökben van egy nem is csekély réteg, aki nagyon szépen megél e téma körüli zűrzavarból. Borsos áron kínálják a segítségüket és a szerencsétlen nyomorult ember aki nagyon szeretne már megszabadulni a nehézségeitől sokszor bizony csapdába sétál. Ezen a területen is vannak hiteles hozzáértő emberek, de ha válságban van valaki, sok esetben nem tudja megőrizni a realitásra való képességét.

Nem beszélve arról, hogy az átokról sokunknak a fekete mágia jut eszünkbe elsősorban. De vajon van ennyi fekete mágus? Hányszor mondjuk azt mikor valami a tizedik nekifutásra sem sikerül, hogy „olyan mintha el lennék átkozva”. Nem tartom valószínűnek, hogy mindezt a mágiában jártas emberek hozzák létre ráadásul tudatosan.

Innentől kezdve elgondolkozhatunk ismét Feldmár András szavain.

A szülők nagy átlaga valóban nem akar rosszat a gyerekének, de abban mindenképpen egyet érthetünk, hogy a saját megélt rossz illetve jó tapasztalatai alapján, és sok esetben a nagyszülők életéből vett példák alapján beprogramozzák a gyerekeiket. Akik ismerik Eric Berne műveit, némi betekintést már nyerhettek a szülői programok sokszínűségébe.

A kisgyerek még egy egészen más szemszögből látja a világot. Ha nem lenne meg benne a kellő bátorság és nyitottság bizonyosan képtelen lenne annyi mindent elsajátítani a korai gyermek években. A kiszolgáltatott, csak sírással kommunikáló baba megtanul járni és beszélni, megismeri a környezetét, sőt akik hamar közösségbe kerülnek szembe találják magukat azzal a problémával is, hogy valamilyen módon meg kell védeni az én határaikat . Bölcsődés korban ez még egyáltalán nem jelent gondot. Megy a harc a játékokért és a gondozó néni kegyeiért. A gyerekek összecsapnak, egy kis marás, egy kis harapás, de ez csak addig a pillanatig tart, pár perc múlva már békésen játszanak ismét együtt.

A szocializáció során aztán megtanulják, hogy a felnőttek bizonyos erkölcsi és társadalmi normák szerint élnek, és ha dicséretet szeretnének kapni és nem büntetést akkor bizony ezeket a normákat nekik is be kell tartani. Ezzel nincs is semmi gond, ezt nevezzük gyermeknevelésnek.

A felnőttek világlátása nagyon különböző, hiszen mindenki csak a saját tapasztalatai alapján és a családja szemén keresztül érzékeli a környezetét. Vannak emberek akiknek a világ kegyetlen, minden fillérért keményen meg kell küzdeni, azt kell csinálnia amit elvárnak tőle és nem azt amit szeretne. Ezzel ellentétben vannak olyanok is akik azt a munkát végzik nap mint nap amelyben ki tudnak teljesedni, örömmel csinálják, ráadásul a saját maguk urai és számukra életük minden napja egy-egy új csoda. Vannak nyilván nekik is nehézségeik, de tegnap is megoldották, valószínű, hogy holnap is meg fogják oldani.

Nagyon más életszemléletű gyerekek fognak felnőni a különböző családokban. Vajon ha a gyerek azt hallja állandóan, hogy „ a mi családunk olyan szerencsétlen”, vagy „nekünk semmi nem sikerül” bele fog merni vágni felnőtt korában egy saját vállalkozásba? Nem olyan lesz mintha el lenne átkozva?

Ha gyerek korában a szüleivel nem tud intim közelséget megélni, esetleg a szüleitől sem látja soha, hogy valamilyen módon kedveskednek egymásnak, közel fogja tudni majd engedni magához a párját? Nem olyan lesz mintha el lenne átkozva?

Semmivel sem jobban azok a mondatok, hogy „Olyan szerencsétlen vagy, mi lesz így belőled?” vagy az, hogy „Ha nem leszel jó tanuló, akkor csak utcaseprő lesz belőled” Az a bölcsesség pedig, hogy „Járt utat a járatlanért el ne hagyd” végképp elveszi a kedvét attól, hogy a saját útjára lépjen.

A szülőknek igenis minden szava áldás, vagy átok. A kisgyermek szemében a szülők hatalmasak. Ők megmondják a tutit, nekik lehet hinni. Na és hogy hangzanak ezek a mondatok? „Te olyan ügyes vagy, neked biztos sikerülni fog.”, vagy az, hogy „A legkeményebb próbatétellel jár a legnagyobb jutalom.” Ez a gyerek fogja tudni, hogy a rossz után jó következik.

Ha aztán eljön a serdülő kor, esélye van a fiatalnak arra, hogy megszabaduljon a szülői programok azon részétől amelyeket nem tud a magáénak elfogadni . Ha ebben a korban sem sikerül, akkor pedig egy egész élet áll mindnyájunk rendelkezésére ahhoz, hogy végre a saját utunkra lépjünk és a szüleinknek is meg tudjunk bocsátani. Mert a szülő nem hibás. Ő soha nem hibás, sőt a legjobb volt számunkra. Megadott mindent ahhoz, hogy a saját problémáinkra rálássunk. Tükröt tartott nekünk és persze mi is neki.

Biztos, hogy van fekete mágia és személy szerint én hiszek is benne, de érdemben nem tudok róla sokat mondani. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy a szülők szavai egy életen át áldásként vagy átokként fognak hatni. A legnagyobb gond pedig az, hogy a felnőtté válás során ezek a mondatok szinte teljesen kitörlődnek az emlékezetünkből. Ami megmarad belőle, az egy minta amely alapján a sorsunkat alakítjuk.

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Indigókék gondolatok I.
Szobatisztasági szorultságok
A családfa gyökere
A multifokális szemüveg
Mitől férfi a férfi, mitől nő a nő?

       

Események

Gyerekagykontroll tanfolyam
Gyógyítás és Germán Gyógytudomány tanfolyam
Család és Rendszerállítás
Csillagmag tábor
Tanuljunk családul: asztrológia a hétköznapokban

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS