Hírlevél feliratkozás
Család

Az élet örök megújulás

hagyományok, otthon, önismeret

Az Ember, életében sokszor megáll elgondolkodni egy pillanatra, néha pár hónapra is.

Az Ember, életében sokszor megáll elgondolkodni egy pillanatra, néha pár hónapra is, hogy újra és újra végiggondolja gondjait, hibáit, vagy úgy érzi, rossz útra tévedt, és a kiutat keresi. Nos, a szendergő természet is ezt teszi, és nagyon jó, ha az Ember is vele tart.

November a tél előszobája, a krizantémokat kivittük a temetőbe, és már nem maradt virág, sem levél a fákon. Komorrá, színtelenné vált a világ, a kíváncsi felhők a földre csücsülnek reggeli ködnek, és mindenkire kíváncsiak. Nézzük csak a ködöt az ablakból, és észrevétlenül segítenek tűnődéseinkben, egyszerre csak kiutat találunk, és eszünkbe sem jut, hogy a kíváncsi felhő súgott nekünk. „Lassan járj, tovább érsz!” – mondja a közmondásunk. A köd erre is rá akar bírni bennünket, sajnos sokszor a zsúfolt forgalomban eredménytelenül, pedig azért akar lelassítani, hogy jobban figyeljünk egymásra. A napfényes őszhöz képest, lehangoló a fénytelenség, színtelenség, így hát magunknak kell megtalálni magunkban a színek világát.
Hagyományaink is segítenek ebben. Nagyszüleink, dédszüleink korában ez természetes volt. Betakarítás és őszi vetés után, a hosszú téli esték behúzódásában a közös tollfosztáskor, a len feldolgozása, fonalkészítés, szövés, hímzés, horgolás, kötés közben színes történeteket meséltek, énekeltek, jóízűt nevettek! Vidáman alkották meg ünnepi viseleteiket, törölközőiket, ágyneműiket, asztalterítőiket, függönyeiket a család számára az asszonyok. A férfiak a konyhaeszközöket faragták ki fából, vesszőből kosarakat, karosszéket, asztalt, virágtartót készítettek a családnak, és eladásra. Faragtak népi motívumokkal szekrényt, székeket, tükör tartót, bölcsőt, tálasokat, gyermekjátékokat is, és közben beszélgettek, daloltak. Színessé téve a hosszú, hideg téli estéket, és közben csodálni való leleménnyel alkották meg, az élethez szükséges tárgyakat, művészi színvonalon. Művészi színvonalon énekeltek, muzsikáltak, táncoltak, mesét mondtak. A népi fazekasságot is muszáj megemlíteni. Praktikussága, és gyönyörű népi motívumai árulkodnak arról, hogy az ország melyik tájékán születtek. Így az önmaguk alkotta, színes világ vette őket körül, és még a nehézségeiket is bölcsebben viselték, alkotni tudásuk önbizalmával. Alkotó közösségeik, családias, baráti érzései segítőkésszé, együtt érzővé kovácsolták őket.

A cikk folytatása: ittKapcsolódó információk

Cikkek

A 13 napos fehér hullám, a vörös napja
Vörös hullám, Arany nap
Sárga hullám tetőpontja, Lila
Egy kis odafigyelés
Sárga hullám, Türkiz napja

       

Események

NIA: harcművészet, öngyógyítás, tánc... ÚT ÖNMAGADHOZ
Az új pálinka ünnepe
Asztrológiai körséta: Vízöntő időszak - Előadás, beszélgetéssel
Sikerkód klub Nyíregyháza
Tájékoztató asztrológia képzésről

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS