Hírlevél feliratkozás
Család

Bach-virágterápia a boldog gyermekkorért

Bach, Bach-virág terápia, virág, virágterápia, család, gyerek, stressz, lélek, psziché, magatartási probléma

A Bach-féle virágterápia fogzás, mozgásfejlődésbeli lemaradás, iskolai beilleszkedési nehézség, illetve tanulási vagy magatartási zavar esetén is hatékony.

Szerző

Ébredés Háza
életmódközpont

Gyermeked a Földre való leszületésével megtisztelt Téged, s Téged választott, hogy földi sorsát egyengesd, kísérd, segítsd. A nevelés gyönyörű folyamat, melyben példával, megengedő szeretettel, s a feltételek biztosításával segítünk gyermekeinknek elindulni saját útjukon, amiben felfedezheti személyisége és Énje határait és határtalanságát. Segítve támogatni, támogatva segíteni, ez a jelmondata. „Megengedem, és teret biztosítok neked, hogy azzá válj, aki Vagy!”

Gyökerek és szárnyak

Két dolgot adjon az ember a gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat, mondja egy új-zélandi közmondás….és ha ezt megadtuk, engedjük repülni őket, adjuk meg szabadságukat, bíztassuk őket lépésekre, tettekre, az elindulásra, a befelé nézésre is, támogassuk őket, adjunk lehetőséget a hibázásra, s fogadtassuk el velük, hogy a hibák természetes velejárói az életnek, s tapasztalatgyűjtésre valók.

Ne zárjuk Őket kalitkába, mint az aranymadarat, mert megvédeni úgysem tudjuk őket, s nem is ez a cél, hiszen örömök és bánatok, az önerőből történő lépések, a próbálkozások, a tettek, amelyeket által a környezet felöl megtapasztal juttatják el ahhoz az élményhez, mely által megéli önmagát, s kompetensnek érzi személyiségét, kiteljesítheti lelkét, s átéli a : „Vagyok, aki vagyok” érzését.virág

És idővel, mert ez az élet rendje, a gyermeknek, fiatalnak el kell hagynia a szülői házat, hátat kell fordítania, nemet kell mondania –akár mennyire fáj is ezt a szülőnek átélni – hogy elindulhasson az új, az élet felé, hátrahagyva a régi mintákat, hogy azokból az építőeket felhasználva, egy új minőséget, a sajátját hozza létre.

Adjuk meg neki tehát mindazt, amit adni tudunk, adjunk minőségi időt, tanítsuk meg őket a szeretet képességére és kifejezésére, az életben való boldogulásra, a másokon való segítés csíráit ültessük el.

Nevelgessük úgy, mint egy magvacskát, tápláljuk szeretettel, jó szóval, megerősítéssel, örömmel és élményekkel, és akkor, növekedésnek indul, s saját tapasztalatait, élményeit hozzátéve szép, sudár növény fejlődhet belőle.

Ez az út azonban hosszú, hullámvölgyek is helyet kapnak benne, sok apró lépések munkáit igényelik, mind gyermektől, mind a szülőktől egyaránt, s főleg türelmet és Szeretetet, de megéri, mert minden lépése, az apró csodák, felemelik a lelket, s egy őszinte, önmagát mélyen is ismerő és felvállaló, magát a világnak odaadó, érzékeny, a másik emberre fogékony, segíteni, építeni akaró lelki és személyiségi minőséget eredményez!

Álljon itt egy kedves írás mely már régóta a hitvallásom mind a saját, mind a gondjaimra bízott gyermekek terelgetéséhez:

Egy gyermek üzenete szüleihez

Ne vegyél nekem olyan dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál!
Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni mindent nekem amire fáj a fogam.
Néha csak azért kérek valamit, hogy lássam hol a határ!

Add nekem az idődet!
Kérdezd meg mi történt az iskolában!
Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok!

Érdeklődj a felől, hogy oldom meg a feladataimat!
Bátoríts választásaimban! Dicsérj, meg ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem!
Higgy nekem, bízz bennem!

Irányításoddal jó utat fogok választani. Ha magam mellett tudlak, nem fogok letérni a helyes ösvényről. Magyarázd el nekem, mit kell tennem, ha rossz útra tévedek! Figyelmeztess a rám leselkedő veszélyekre!
Szeress és hagyd, hogy szeresselek!
Szeress akkor is, ha rossz vagyok!

Mutasd ki a szereteted még abban az esetben is ha nem tetszik a viselkedésem! Mondd sokszor, hogy szeretsz engem!
Erősíts meg abban a tudatban, hogy különleges vagyok, és mindig szeretni fogsz engem bármi történjen is! Részed vagyok, valami különleges dolog, a Szerelem teremtett!
Bocsáss meg nekem! Fejezd ki a megértésedet tévedéseimkor! Add értésemre, hogy mindig van esély az újrakezdésre!

Engedd meg hogy tetteimért én vállaljam a felelősséget!
Javíts ki, mondd el, ha tévedtem, de sose tedd ezt mások előtt!
Kérlek, sose hasonlíts másokhoz, különösen ne testvéreimhez!

Büntess, ha rosszat teszek!
Ismerd el, ha jót cselekszem! Ne parancsolj nekem,kérj tőlem!
Ez összetartozásunk érzését jelenti számomra! Ha megkérsz valamire boldogan megteszem majd azt!

Bánj velem úgy, mint a legjobb barátoddal!
Figyelj rám, ha meg szeretnék veled beszélni valamit! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim aggodalmaim!
Tiszteld a bánatomat, aggodalmamat, fájdalmaimat!

Megígérem, hogy megtanulok viselkedni, mondani fogom,hogy:
Bocsáss meg!
Kérek szépen!

Köszönöm!
Sajnálom a történteket!
Mondani fogok majd mást is, például hogy Szeretlek Benneteket!...Köszönöm!

A Bach virágok rendszere segítséget jelenthet ezen az úton való kísérésnél is:

Gyermekeink, akár már egészen piciny kisdedkorban nehezen alkalmazkodnak az általunk, a világ által diktált felgyorsult tempóhoz. Nincs könnyű dolguk. A legtöbb intézményes közösségben és családban is magas elvárási és követelmény rendszerhez kell alkalmazkodniuk, ami inkább hátráltatja énjük, egyéniségük kibontakozását, mintsem segítené.

Biológiai és lelki érésük során sok olyan apró fejlődési fokot kell meglépniük, mely kihívást jelenthet. Akár a fogzás, akár mozgásfejlődésbeli lemaradás, akár óvodai-, iskolai beilleszkedési nehézség, akár tanulás problémák, akár magatartási, nehezen kezelhetőség esetén.

Türelem és szeretet

A Bach rendszer olyan szelíd impulzust ad az energetikai rendszernek cseppek, illetve permet formájában, mely helyreállítja a különböző rezgéstorzulásokat, melyek a fent említett tünetekben nyilvánulnak meg. Ezen virág/növényesszenciák a szelíd gyógymódhoz tartoznak, mert mindenféle mellékhatástól mentesek, nincs allergetizáló hatásuk, s a testi-szellemi-lelki egészséget, egységet, támogatják.

A legfontosabb itt is a Figyelem, Türelem és a Szeretet. Minden gyermeknek egyéni útja van, így más-más időintervallum és energia befektetés szükséges a fejlődési fokok megugrásához. Természetesen a szülőket is tudja támogatni a kivárási folyamatban.

A Bach virágterápia széles körben használható

Össze lehet állítani kifejezetten az újszülötteknek keveréket, mely segíti őket az új világban való akklimatizálódáshoz, a szüléskor szerzett esetleges traumák feldolgozásához; de segíthet a fogzási időszak fájdalmainak enyhítésében is.

Bizonyos kombinációi megkönnyítik a bölcsődei-, óvodai-, iskolai beilleszkedés érzékenyebb, lassabban oldódó gyermekeknél, támogatják a leválási folyamatot, az anyától való elszakadás időszakában belső stabilitással és nyugalommal ajándékoznak meg.

Mentsvár lehet olyan esetekben is, amikor a kisgyermek fejlődése nagyban eltért az átlagtól, s a környezet aggódva figyeli, hogy miért késve jelennek meg bizonyos mozgásformák, szociális reakciók (kapcsolatfelvétel), illetve miért történt a visszaesés egy már elért szintről.

Támogatja a ma oly „divatosnak” mondott tanulási nehézségek és zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia), részképesség egyenetlenségek fejlődését is, segíti az egészséges önbizalom és én-határok megteremtését, kiépülését, ha megfelelő segítő, támogató közeg veszi körül a gyermeket.

A dadogás, hadarás, tikk (kényszermozgások) és bepisilés/bekakilás kezelésében is hatékonynak bizonyul, hiszen ezek mögött a kórokokat kizárva minden esetben pszichés tényező valószínűsíthető.

Rend és családi rend

Bizonyos kérdések újra és újra felmerülnek emberi kapcsola- tainkban. Ezeket segít megválaszolni a Hellinger-féle terápia.

Tovább a cikkhez >>

Hatékony lehet a figyelemzavar, hyperaktivitás és autisztikus tüneteket mutató, érzékeny energetikájú (Indigó, Kristály) gyermekeknél is. Segítője lehet a magatartási-, viselkedési zavaroknak, mint nehezen kezelhetőség és beilleszkedés, agresszivitás, szorongó viselkedés, akár pszichológiai-, pszichiátriai kezelés kiegészítőjeként is.

Az én meglátásom az, mint egyben fejlesztő szakember is, hogy ezen eltérések, tünetek mögött, a genetikai, méhen belüli és szülés közbeni enyhe oxigénhiány, fertőzés, a családi nevelés nem inspiráló mintái, mint kiváltó ok mellett a figyelemfelhívó, „szeretetért kiáltó” funkció is jelentős.

Óvodától a vizsgaidőszakig

A fiatalokat is segítheti a társadalmi szocializálódásban, beilleszkedésben, a szabadidős tevékenység építő jellegének felfedezésében, az egészséges énkép alakulásában, a tanulási motiváció, egyéni érdeklődési kör megtalálásában.

Terhet vesz le a fiatalok válláról a továbbtanulás és vizsgaidőszak körül, segíti a hatékonyabb időbeosztást, energiafelhasználást, koncentrálást.

Ezek mellett még természetesen segítséget jelenthet különböző betegségek lefolyásának gyorsításában, a mellékhatásainak csökkentésében, a szervezet energetikai feltöltésében: mint egyes gyermekbetegségek, epilepszia, ekcéma, evési zavarok (anorexia, bulémia) stb., akár orvosi kezelés kiegészítéseként is.

Mindenkit csak támogatni tudok abban, hogy bátran merje használni a Bach-virágesszenciákat akár tanácsadó, konzulens segítségével, akár megfelelő tanulás, elmélyedés után maga is gyermeke és családja egészségéért és boldogságáért.

(Molnár Anikó Gyógypedagógus-fejlesztőpedagógus, Bach virág konzulens, tanácsadó)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A meditáció gyógyító ereje
Oszd meg a boldogságot!
Belső béke és egészség
Az átokról
Az életközépi válság és a kapuzárási pánik

       

Események

Lélekre hangoló *Önismeret a Bach-virágok rejtélyes világán keresztül
Művészetterápia, önismeret
Spirit Revolution- Szellemi, Tudati forradalom
Vekerdy Tamás Nyíregyházán!
Bach-virág konzulens képzés

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS