Hírlevél feliratkozás
Család

Magyarságunk jövője

önismeret, asztrológia, pszichológia, haza, ünnep, magyarság

Sajátos és személyes jellegű élménybeszámolót olvashatsz el egy kárpátaljai utamról!

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Sajátos és személyes jellegű élménybeszámolót olvashatsz el egy kárpátaljai utamról!
Kárpátalja

A szót ízlelgetem, előttem a térkép, mely mást üzent egy hete, s mást jelent számomra ezen a reggelen.
Megtelt tartalommal, élettel, személyes élményekkel. Most úgy érzem, túlcsordul bennem mindaz a hatás, amit megéltem, muszáj kiadni magamból, s eljuttatni másokhoz is az üzenetet: kerekedj fel, éld át, és vidd tovább magadban Kárpátalját! A részed, a részem, s mindig is az marad. Ahogy vérszerinti őseidtől, úgy ebből a földből is erőt meríthetsz!

„Mert a haza lelked része, határait beléd véste ezer éve a hit.
Mert a haza kereszted is. Betlehemi csillagod is…” (Horváth Sándor)


A Kárpátok vonulata által féltőn körbeölelt területre utaztunk. Amire a Teremtő így vigyáz, az csakis valami nagyon fontos dolog lehet! Öleli és védi, mint egy anya a karjaival gyermekét. Ebben a védelemben tud megfelelően fejlődni, kibontakozni az, ami ide teremtetett.
Az oda vezető út tele van számomra szimbólumokkal, melynek összes üzenetét nem vagyok képes egyszerre megfejteni, de érzem, megérint. Hagyom ülepedni, hogy visszatekintve, mintegy madártávlatból, újabb rétegei táruljanak fel. Madártávlat, sólyomröpte, szél- hordozta repülés…, mely eszembe juttatja a Turult, mely utunkat kíséri.

Erre a kirándulásra egy hagyományőrző egyesület szervezésében jutottam el, melynek szimbóluma a Napóleoni csatára emlékeztető győri Kismegyeri turul szobor.

A szimbólumok a lélek képei, melyek többet fejeznek ki, mint amit racionálisan meg tudunk fogalmazni. Belső egyéni és kollektív világunk küldöttei, melyek értő szemek számára üzennek, míg mások számára „csak” egy szép képként jelennek meg. A szimbólumok a mítoszokkal karöltve a lélek meséi, melyek belső pszichikus folyamatainkról „mesélnek”, megoldásokat, erőforrásokat is feltárnak számunkra. Érdemes ezért tanulmányozni őket.
Nézzük a Turult, mit üzen nekünk, magyar embereknek!
A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. Attilától Géza fejedelem idejéig a magyarság hadi jelvénye is.
Az ősi magyar nyelv három szót ismert a sólymok különböző fajtáira: a kerecsen, a zongor és a turul szavakat; az ősi, a használatból kiveszett túrul szót 19. század eleji költőink hozták újra használatba turul alakban.

A magyar mitológiában kétszer is felbukkan, mindkétszer fontos, meghatározó, sorsunkat előrevetítő alakban.

Emese álmáról így ír a Képes Krónika:
„Álmos vezér anyjának álmában egy héja-forma madár jelent meg, rászállott és ettől teherbe esett, méhéből sebes patak fakadt, mely nem a saját földjén növekedett meg. Ezért történt, hogy ágyékából dicső királyok származtak".

A turul második felbukkanása a honfoglalás legendájában van. E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi sas elmenekült. Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni.

Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket.

Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére, akinek címerállata is a Turul volt. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak.

Ha az égre tekintünk, a Turul a Sas csillagképben ölt testet, mely égi utak találkozásánál, „kapujánál” található. Itt keresztezi a Tejút és az égi egyenlítő egymást. Aquila a Nap madaraként, a levegő királyaként a szellem, az Isteni elv megnyilvánulása. Tehát a teremtő Isteni erő, mely a szellemi tudás belső megnyilvánulását hordozza számunkra! Fontos vezérszimbólum ez nekünk, magyaroknak! Történelmünket üzenetként végigkíséri.

A Tejút rendszere egy spirál galaxis, mely olyan, mintha számtalan ölelő karral rendelkezne. A spirál a fejlődés útja, mely mindig a középpont felé terel bennünket. A galaxis központja a Nyilas csillagkép irányában van, mely a magyarság ősi, archaikus erőit is szimbolizálja. A magyar őshagyomány többféle elnevezéssel illeti ezt az égi utat: Hadak Útja, Lelkek Útja, Életfa, Égig Érő Fa stb., földi megjelenésében a tejet, mint alap és ősi táplálékot kapcsolhatjuk hozzá. Ezen a tejúton szárnyal a Turul is, mely Álmost nemzi.

Őseink hagyományai mitikus távolságokból üzennek, erővel töltenek fel, ha van bátorságunk rákapcsolódni, s kellő lelkülettel megérezni jelenlétüket. A Turul ilyen szimbóluma volt ennek a kis csapatnak.

Ott volt a csoport indulásánál Győr-Kismegyer határában az emlékmű tetején, azután a tatabányai (Magyarország legnagyobb) turul szobra mellett haladt el az autóbusz, aki szinte őrzi az arra haladókat. Munkács váránál tekintélyes oszlop tetején látjuk viszont, Vereckei átjáróban „csak” érzem a jelenlétét, Tiszaújlakon a II. Rákóczi Ferenc győztes csatájának emlékére állított emlékmű tetején szintén megszólított, s utunk vége felé ismét találkozunk már földre helyezett formájával az ungvári vár udvarán.

A Sors erői – Isten láthatatlan ujjai-, mint egy gyönyörű szőttest, úgy szövik össze életünket, s megtermékenyítő magok vagyunk egymás számára. Ahhoz, hogy ezt befogadhassuk, nyitottnak, elengedettnek, ráhangoltnak kell lennünk. E nélkül a lelkület nélkül is lehet utazgatni, meglátogatni ősi vagy szent helyeket, de mi értelme?

Folytatás: itt
 Kapcsolódó információk

Cikkek

A sárga hullám második, narancs napja
A kék hullám csúcspontja, a lila nap
Sárga hullám, Korall napja
A fehér hullám kilencedik, arany napja
Az asztro-pszichológia I.

       

Események

ÉLET-KULCS Tréning
Számmisztika tanfolyam
Pszichológia és Önismeret - Miskolc
Tájékoztató asztrológia képzésről
Jógatábor 2012.

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS