Hírlevél feliratkozás
Család

Mi a kotinin? - árulkodó jelek a magzatvízben

dohányzás, leszoktatás, várandósság, terhesség, mérgezés, nikotin, biorezonancia

A kotinin színtelen vagy világosbarna szilárd anyag, a nikotin bomlásterméke a szervezetben.

A kotinin színtelen vagy világosbarna szilárd anyag, a nikotin bomlásterméke a szervezetben. A kotinin név a nikotin szó anagrammája, a szervezetet ért nikotinmennyiség biomarkere. A nikotinhoz hasonló, de annál jóval kisebb hatása van az acetilkolin-receptorokra.

Érdekes kérdés, hogy mi mindent tárolunk és halmozunk fel szervezetünkben mindabból a vegyi hulladékból, amivel nap mint nap érintkezünk. A nikotin, amelyet a cigaretta füsttel lélegzünk be kotininné alakul a szervezetben. A kotinin a passzív dohányzás által a szervezetbe jutott nikotin mennyiségét is kimutatja, vizeletbeli szintje jelzi, hogy milyen mértékű cigaretta füstnek volt kitéve a vizsgált személy.

A szervezetbe jutott nikotin 9%-a távozik a vizelettel, míg kb. 70%-a kotininná alakul, melynek a felezési ideje 15–20 óra – szemben a nikotin 1–3 órájával. A kotinin megjelenik a vérben, vizeletben, nyálban, magzatvízben és a hajban is, ezáltal akár egy héttel később is kimutatható a dohányfüst. A kotinin mennyisége arányos a dohányfüst mennyiségével, így – bizonyos korlátok között – annak mennyiségi kimutatására is alkalmas.

A kotinin ártalmas lehet a szívre és a véredényekre, mivel emeli mind a vérnyomást, mind pedig a pulzusszámot. Ezen felül a kotoninnak immunrendszert károsító hatása van. A lépben a T-sejtek érési folyamatait és szaporodását is gátolja a vérben magas nikotin és kotinin szint patkányokon végzett kísérletekben.

Kár letagadni, az újszülött széklete mindent elárul

A kisbabák első széklete akkor is elárulja, hogy terhessége alatt dohányzott-e az anya vagy sem, amikor az anyai vérből már nem mutatható ki a nikotin bomlásterméke. A magzatszuroknak is nevezett legelső székletből a passzív dohányzás nyomai is kimutathatók.

A magzatszurok, azaz a mekónium tulajdonképpen emésztett magzatvíz – sötétzöld színű, ragadós anyag, amely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében, és a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből. Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a mekóniumban felgyülemlenek a terhesség utolsó harmadában az anya szervezetébe került drogok és egyéb káros anyagok is.

Ezt egy amerikai tanulmány is alátámasztja, melynek során összesen 337 anyát és újszülöttjét vizsgálták. Az anyák számot adtak dohányzási szokásaikról: a terhesség alatt – ha megtették egyáltalán – mennyit és mikor dohányoztak, illetve hogy ki voltak-e téve a passzív dohányzás káros hatásainak. A terhesség 16. hete és a születés közti időben három alkalommal vérvétellel vizsgálták meg a kotinin jelenlétét az anyák szervezetében. Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet dohányzott az anya, vagy minél gyakrabban volt kitéve a passzív dohányzás ártalmának, annál több kotinint tartalmazott magzatszurok is. A kotinin túlzott jelenléte egyébként azt is eredményezi, hogy a normálisnál kisebb súllyal születnek a babák.

Dohányfüst-terhelés mérése

A kotininteszt kimutatja mind az aktív, mind a passzív dohányzásból származó füstöt. Kismamák számára kapható a terhességteszthez hasonlóan otthon használható kotininteszt. A teszt pozitív, ha a vizeletbeli kotininszint meghaladja a 200 ng/ml-t.
 Kapcsolódó információk

Cikkek

Hogyan működik a biorezonancia?
Fertőző is lehet a cigaretta?
Az abortuszról
A biofizikai orvoslás
Allergiák és méregtelenítés

       

Események

Ingyenes dohányzásleszoktató program!
Dr. Voll féle állapotfelmérés Ibrány-Nagyhalász

Szakértők

Gólyahír Egyesület


Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS