Hírlevél feliratkozás
Család

Szeretetnyelvek- kapcsolataink iránytűi

kommunikáció, kapcsolat, lelki konfliktusok, lelki béke, konfliktus kezelés

A szeretetnyelv fogalma sokak számára ismert lehet. Mi is ez?

Szerző

Magyar Viktória
életvezetési tanácsadó

A szeretetnyelv fogalma sokak számára ismert lehet. Mi is ez? Azt gondolom, hogy a legegyszerűbb megfogalmazásban; szeretetünk kifejezésének csatornája.
Gary Chapman párkapcsolati szakértő és terapeuta által megfogalmazott 5 szeretetnyelv segít megérteni saját érzelmi szükségleteinket, és rávilágít arra is, hogy kapcsolatainkban hogyan tudjuk a másik fél számára kifejezni szeretetünket. Így megérthetjük azt is, hogy mi az a bizonyos „banánhéj”, amin elcsúszik a kapcsolat annak ellenére, hogy mindketten szeretjük egymást, legyen az párkapcsolat, szülő-gyermek kapcsolat, testvérkapcsolat…

A szeretet központi szerepet játszik minden ember életében, hiszen a legalapvetőbb érzelmi szükségletünk. Ahhoz, hogy jól legyünk elengedhetetlen, hogy szeretetben legyünk önmagunk által és mások által. Az érzelmi töltést különféle csatornákon, szeretetnyelveken keresztül vagyunk képesek befogadni. Társunk szerethet minket különféle módon, mi leginkább a számunkra elsődleges szeretetnyelven tudjuk befogadni a törődést, és ezzel feltölteni „szeretet-tankunkat”.

Szeretetnyelvek:

Elismerő szavak – a kedves, bátorító, szelíd szavak.
Ez a szeretetnyelv a verbális útja szeretetünk és megbecsülésünk, hálánk kifejezésének. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, különösen nagy jelentőséget tulajdonít tehát a dicséretnek és a kritikának egyaránt. Ahhoz, hogy ő érezze a törődést, naponta töltenünk kell őt ezen a nyelven. Ez nem összetévesztendő a hízelgéssel, hiszen azt az ember megérzi. Elismerő szavak kizárólag az őszinte érzelmeinket tükröző dicséretek lehetnek, és tartsuk szem előtt; mindig van miért megdicsérni valakit. Megdicsérhetjük a párunkat, ha szép nyakkendőt választ aznapra, a gyermekünket, ha kiviszi a szemetet, az anyukánkat a finom süteményért, a testvérünket egy apróbb szívességért… Nap, mint nap, minden percben megtalálhatjuk azokat a dolgokat, amikért érdemes hálásnak lennünk, és megdicsérnünk szeretteinket.

Minőségi idő – együttlét, meghitt beszélgetés, közös tevékenység.
Az együtt töltött idő nem feltétlenül minőségi annak, akinek ez a szeretetnyelve. Ha például tv-t nézünk, vagy a kanapén ülve mindketten olvassuk saját könyvünket, akkor csak fizikailag vagyunk együtt- egy légtérben- érzelmileg, lelkileg azonban nem egymással vagyunk, mert figyelmünk középpontjában a televízió műsor, vagy a könyv cselekménye áll, nem pedig a társunk. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, igényli az osztatlan figyelmet, hogy társa úgy szánjon rá időt, hogy az csakis róla szól. Minőségi idő, amikor egy vacsora, kávé vagy séta mellett beszélgetünk, amikor figyelmünket társunkra irányítjuk, neki ajándékozzuk. Manapság gyakran halljuk, hogy „nincs rá időm”… nos annak, akinek ez a szeretetcsatornája, ez a kijelentés egyenlő azzal: „nem szeretlek”. Így, ha felismerjük párunk ezen igényét, gondoljuk át, hogy naponta hogyan tudunk egy kis minőségi időt ajándékozni neki.

Ajándékozás – ajándékok: a szeretet tárgyi, szimbolikus jelképei.

Az ajándékozás is szeretetünk kifejezésének egy formája, gondoljunk csak a karácsonyra, születésnapokra, eljegyzésre. Az ajándékok szimbolikus jelentéssel bírnak; a jegygyűrű fejezi ki egy pár összetartozását, a tortán a gyertyák éveink számát… A ajándékok megjelenési formája és értéke igen nagy változatosságot mutathat. Itt szó sincs anyagiasságról, hiszen annak, akinek ez a szeretetnyelve, az ajándék értékét nem az ár alapján határozza meg, sőt az nem is annyira fontos, mint maga a figyelmesség, hogy gondoltunk rá. Ajándék egy kedves levél a táskába rejtve, egy csokoládé a párnán, egy mezőről szedett virág. Akinek ez a szeretetnyelve, az ugyanúgy szeret adni, mint kapni, így az is fontos, hogy tudjuk fogadni tőle. Mindezt végiggondolva érthetjük, hogy miért van az, ha valakit rosszul érint, ha megfeledkezünk a névnapi-, vagy házassági évfordulós ajándékáról…

Szívességek – gondoskodás, segítség, apróbb cselekedetek.
A szívességek által úgy fejezhetjük ki szeretetünket, ha figyelmességünket olyan cselekedetekben nyilvánítjuk meg, amelyek által gondoskodni tudunk szerettünk fizikai, lelki, érzelmi egyensúlyáról. Ezeket kérések is megelőzhetik, („levágnád a füvet?”), a szívességtétel ezzel együtt is ugyanúgy él. Akinek ez a szeretetnyelve, az, az életét megkönnyítő apróbb cselekedeteket értékeli. (pl. mosogatás, csekkbefizetés, segítség a házi feladatban, egy telefonhívás elintézése…) Amikor mindezeket kérések előzik meg, úgy egyszerűbb a dolgunk, azonban igazi szeretetbomba, amikor egy-egy alkalommal magunk figyelmessége által teszünk apróbb szolgálatot párunknak vagy valamely szerettünknek. Megbántva vagy elhanyagolva akkor érzi magát, ha nem segítünk neki és elmaradnak ezek a kis cselekedetek.

Testi érintés - simogatás, ölelés, kézfogás.

Annak, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, egy ölelés többet ér ezer szép szónál, vagy ajándéknál. Az érintés fontos minden kapcsolatban, az anya-gyermek kapcsolatban, párkapcsolatban, baráti kapcsolatokban egyaránt. Gyermekkorban igazán meghatározó, hogy érintettek-e minket, és a is, hogy azt hogyan tettél. Az érintéssel, ahogyan a többi szeretetnyelvvel egyaránt lehet létrehozni, vagy megszakítani egy kapcsolatot, illetve kifejezhetjük vele szeretetünket, közönyösségünket, vagy haragunkat is. Akinek ez a feltöltődési csatornája, annak számít, hogy szeretettel, gyengédséggel, naponta megérintsék. Őt a érintés és testi kontaktus hiánya szomorítja el és meríti ki leginkább.

Ezeket a sorokat olvasva is rájöhettünk, hogy melyik a ami talán a legfontosabb a számunkra, vagy párunk, gyermekünk, szülőnk számára, azonban alább egy teszt kitöltésével világossá válik, hogy melyik az elsődleges, illetve másodlagos szeretetnyelvünk. Mindkettőből nagyserűen fel tudunk töltődni. Miért érdemes ezt tudnunk? Hiszen, ha le vagyunk „merülve” akkor tudhatjuk, hogy „mi az”, és „mi nem az”, ami feltölt minket. Hogyha nekem a minőségi idő a csatornám, akkor nem tudok feltöltődni egy gyémántgyűrűtől, és ha a páromnak az elismerő savak, akkor én hiába főzök 3 fogásos vacsorát…

Önszeretet a különböző nyelveken
Nagyon pozitív az is, hogy saját magunkat is ugyanígy tudjuk feltölteni, ha éppen arra van igényünk. Hiszen az is fontos, hogy én magam szeretetét hogyan tudom megélni. Amikor elismerő szavakra van szükségünk, álljunk a tükör elé, és dicsérjük meg magunkat mindazért, amire büszkék vagyunk. Amikor minőségi időre vágyunk, akkor szánjunk időt relaxálásra, meditálásra vagy naplóírásra. Amikor egy ajándékra vágyunk, készítsünk magunknak valamit, vagy irány vásárolni. Amikor úgy érezzük, hogy szívességre van szükségünk, akkor emeljük fel a telefont és kérjünk szívességet egy baráttól, vagy párunktól, illetve hívjunk takarítót, autómosót, kertészt… Amikor érintésre vágyunk, ölelgessük meg magunkat, vagy irány a masszázsszalon!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mi a te elsődleges és másodlagos szeretetnyelved; válaszolj a kérdésekre!
A 30 kijelentéspárból válaszd ki azt, amelyik jobban illik Rád. Előfordulhat, hogy néhány esetben legszívesebben mindkét kijelentést megjelölnéd, de akkor is csak egyet válassz, hogy a teszt eredménye a lehető legpontosabb legyen! Amikor a végére értél, számold össze, melyik betűt hányszor jelölted be. Írd be az eredményeket a teszt végén található összesítőbe, majd olvasd el az értékelést. Érdemes a pároddal és hozzád közel állókkal is elvégeztetni, hiszen kapcsolataid sokkal gördülékenyebbé válhatnak, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét.

1. Szeretem, ha elismernek. (A)
Szeretem, ha megölelnek. (E)

2. Szeretek kettesben lenni azzal, aki fontos számomra. (B)
Amikor segítséget kapok valakitől, érzem, hogy szeret. (D)

3. Szeretek ajándékot kapni. (C)
Szeretek találkozni azokkal, akik fontosak számomra. (B)

4. Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor segít nekem valamiben. (D)
Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor megérint. (E)

5. Ha a párom átölel, érzem, hogy szeret. (E)
Ha a társamtól ajándékot kapok, érzem, hogy szeret. (C)

6. Szeretek közös programot csinálni a társammal. (B)
Szeretem megérinteni a páromat. (E)

7. A szeretet látható jelképei, az ajándékok, sokat jelentenek számomra. (C)
Az elismerő szavak szeretetet közvetítenek számomra. (A)

8. Szeretem érezni a számomra fontos emberek fizikai közelségét. (E)
Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. (A)

9. Szeretek együtt időzni a számomra fontos személyekkel. (B)
Szeretek ajándékot kapni a barátaimtól. (C)

10. Az elfogadást kifejező szavak nagyon fontosak számomra. (A)
Ha valaki segít nekem, tudom, hogy szeret. (D)

11. Szeretek közös tevékenységekben részt venni a barátaimmal és a számomra fontos emberekkel.(B)
Szeretem, ha kedves szavakat mondanak nekem. (A)

112. Jobban hat rám, amit valaki tesz, mint amit mond. (D)
Az ölelés összetartozást és megbecsülést fejez ki számomra. (E)

13. Értékelem a dicséretet és kerülöm a kritikát. (A)
Sok kisebb ajándék többet jelent számomra, mint egy nagyobb. (C)

14. Akkor érzem közel magamat másokhoz, amikor beszélgetünk, vagy együtt csinálunk valamit. (B)
Közelebb érzem magam a számomra fontos személyekhez, ha gyakran megérintenek. (E)

15. Szeretem, ha megdicsérnek valamiért, amit tettem vagy elértem. (A)
Ha valaki megtesz a kedvemért olyasmit, amit nem nagyon kedvel, tudom, hogy szeret. (D)

16. Szeretem, ha egy hozzám közel álló ember megérint. (E)
Szeretem, amikor egy hozzám közel álló ember érdeklődéssel hallgatja, amit mondok. (B)

17. Amikor valaki segít elvégezni egy feladatot, érzem, hogy szeret. (D)
Nagyon örülök, amikor ajándékot kapok. (C)

18. Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. (A)
Ha valaki időt szán arra, hogy megértse az érzéseimet, érzem, hogy szeret. (B)

19. Biztonságban érzem magam, amikor egy számomra fontos személy megérint. (E)
A szívességek szeretetet fejeznek ki számomra. (D)

20. Nagyra értékelem, ha valaki megtesz értem valamit. (D)
Szeretek olyan ajándékot kapni, amelyet valaki saját kezűleg készít nekem. (C)

21. Nagyon jól érzem magam, amikor valaki teljes figyelmével felém fordul. (B)
Nagyon jól érzem magam, amikor valaki szívességet tesz nekem. (D)

22. Ha valaki megajándékoz a születésnapomon, érzem, hogy szeret. (C)
Ha valaki személyes szavakkal köszönt fel a születésnapomon, érzem, hogy szeret. (A)

23. Ha valakitől ajándékot kapok, tudom, hogy gondol rám. (C)
Ha valaki segít a feladataim elvégzésében, érzem, hogy szeret. (D)

24. Nagyra értékelem, ha valaki türelmesen meghallgat és nem szakít félbe. (B)
Nagyra értékelem, ha valaki ajándékkal emlékezik meg a különleges napokról. ©

25. Szeretem, ha a számomra fontos emberek törődnek azzal, hogy segítsenek a feladataim
elvégzésében. (D)
Szeretek a barátaimmal, szeretteimmel jó nagyokat kirándulni. (B)

226. Szeretem átölelni a hozzám közel állókat és örülök, ha ők is átölelnek. (E)
Örülök, ha minden különösebb ok nélkül ajándékkal lepnek meg. (C)

27. Szeretem, ha valaki kifejezi a megbecsülését. (A)
Szeretem, ha a beszélgetőpartnerem a szemembe néz. (B)

28. Nagy jelentőséget tulajdonítok azoknak az ajándékoknak, amelyeket a szeretteimtől
kapok. (C)
Jó érzés, ha valaki, akit szeretek, megérint. (E)

29. Amikor valaki szívesen teljesíti a kérésemet, érzem, hogy szeret. (D)
Ha valaki elmondja nekem, hogy nagyra becsül, érzem, hogy szeret. (A)

30. Mindennap szükségem van arra, hogy megérintsenek. (E)
Mindennap szükségem van arra, hogy megdicsérjenek. (A)

Összesen:
A: ……….. B: ………….. C: ………….. D: ………….. E: ……..…..

A: elismerő szavak

B: minőségi idő

C: ajándékok

D: szívességek

E: testi érintés
Amelyik betűjel mellett a legnagyobb szám szerepel, az az elsődleges szeretetnyelved. Ha ez a szám kétszer is előfordul, akkor mindkettő elsődleges. Ha pedig a legmagasabb pontszámmal közel azonos szám is szerepel a végeredményben, az azt jelenti, hogy van egy másodlagos szeretetnyelved is, amelyik szintén fontos számodra.
Bár egyes szeretetnyelveknek nagyobb pontszámot adsz, mint másoknak, azokat se tekintsd fölöslegesnek. Fontos, hogy megértsd a szeretet üzenetét akkor is, ha a párod/társad/rokonod más szeretetnyelven fejezi ki magát.

www.vitaitaselmeny.hu Kapcsolódó információk

Cikkek

Harmonikus párkapcsolat – boldog gyerekek
Miért érdemes asztrológushoz menni?
Mi az a Kapcsolatteremtő Gyógyítás?
A családi összejövetel időzített bomba?
A megbocsátó düh: építő a düh?

       

Események


Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS