Hírlevél feliratkozás
Család

Szülőkkel élni: meddig?

család, szülők, gyerek, kapunyitási pánik, pán péter szindróma, családterápia, psziché, pszichológia

Vajon hol van az a pont, amikor a gyereknek ideje kirepülni a családi fészekből? Mennyire befolyásolják ezt a szülők? Jó-e több generációnak egy lakásban élnie?

Az utóbbi időben megfigyelhető egy olyan, fiatal felnőtteket magába foglaló társadalmi réteg, amelyre az a jellemző, hogy még mindig a szülőkkel él. Sokan közülük már a 30. életévükön is túl vannak, valahogy mégsem kezdtek még bele a saját életük felépítésébe. Ennek a jelenségnek sok oka lehet, például kitolódott a tanulási szakasz, sokan több diplomát is megszereznek, mielőtt dolgozni kezdenek, vagy családot alapítanak. család

Ha már itt tartunk, az is jelentősen befolyásoló tényező, hogy a nők később szülnek, a párok később vállalnak gyereket. A fiatalok megfelelő gazdasági alapot szeretnének teremteni még a gyermekük megszületése előtt, ami azonban nem olyan könnyű jelenünk Magyarországán.

Azonban létezik egy olyan, banálisnak tűnő indíték is a fiatalok otthonmaradására, hogy egyszerűen kényelmesebb, mint egyedül. Van, aki főzzön, mosson, bevásároljon, és a csekkeket sem kell önállóan fizetni.

Meddő viták, anyós papucsban

Az már problémásabb lehet, hogy belép a képbe egy párkapcsolat, ugyanis, rengeteg feszültséget szül, ha a szülők beleavatkoznak a gyermekük magánéletébe, ami igen gyakori, főleg, ha a szülők már idősebbek, nyugdíjasok.

Régebben, ha már össze is házasodtak a fiatalok, az volt a szokás, hogy a férfinek illett a lányos házhoz költözni. Ez táptalaja lehetett a rengeteg, anyósról szóló viccnek is, azonban a valóságban, ritkán van az embernek kedve nevetni az idősebbekkel folytatott, meddő vitákon.

Talán itt van az a pont, amikor ideje elhagyni a szülői házat, éppen azért, hogy jó viszony maradhasson a két generáció között. Hogy milyen távol érdemes új életet kezdeni, az már mindenki saját lehetőségein, és akaratán múlik, azonban sosem árt a régi bölcsességekből tanulni, amely egy ilyen esetben azt tartja, hogy olyan messzire kell költözni, hogy az anyós papucsban ne tudjon átsétálni.

Értékrendek ütközete

Abban az esetben, ha mégis maradnak a fiatalok, és még az unokák is megszületnek, megduplázódhat a feszültségforrások száma, ugyanis a gyereknevelést sokszor saját feladatnak érző nagyszülők, az esetek többségében nem hajlandóak megérteni, hogy már nem szülőként kell viselkedniük a legkisebb családtaggal.

Annak pedig leginkább a gyerek látja kárát, ha kétféle módon nevelik, és hol az egyik, hol a másik értékrendnek megfelelően kell viselkednie. Nyilván ez a legrosszabb példa, és biztos rengeteg eset bizonyítja az ellenkezőjét, mégis érdemes kikerülni ezeket a csapdákat, ha van rá lehetőség.

Érdekes kérdés, hogy vajon miért pont most növekedett meg a szüleivel élő, fiatal felnőttek száma. A magyar felsőoktatás képzései számos esetben nem megfelelőek a munkaerőpiac keresletének, és igényeinek, továbbá nem alkalmazkodik az egyetemen kötelezően megszerzendő tudás ahhoz, amit majd a munkahelyeken elvárnak. A taníttatás rengeteg pénzbe kerül, sok családnak kimerülnek a pénztartalékai, mire a gyermekük diplomát szerez, és mivel ők így nem tudják segíteni abban, hogy saját lakáshoz jusson, így a fiatal inkább visszatér a szülői házba.

Bumeráng generáció

Családi összejövetel

Bár a családi fotóalbumba csak mosolygós képek kerülnek, a valóságban a feszültség miatt elmérgesedhet a helyzet...

Tovább a cikkhez >>

Ezért is nevezik sokan ezt a réteget bumeráng generációnak. A munkahely megszerzésekor újabb problémába ütközik a gyerek, ugyanis sok a hozzá hasonló, diplomás végzettségű fiatal, azonban igencsak kevés a munkahely.

Ezek közül pedig több, csak tapasztalattal rendelkezőket hajlandó foglalkoztatni, amely tényező igencsak szomorú a frissen végzettek számára, főleg ha már a képzése sem volt korszerű, és piacképes. Innentől kezdve nincs választási lehetőség, hogy a fiatal az otthon melegét élvezze-e, vagy induljon el saját életet felépíteni. Kényszerű helyzetben van, amelyből kevés a kiút. Általában azok járnak jobban, akikben megvan az a bátorság, hogy külföldön kezdjenek új életet, ugyanis, sokszor kedvezőbbek az elhelyezkedési feltételek, és gazdaságilag is jobban megéri.

Tehát a lényeg, hogy minél több bátorsága legyen a fiataloknak, és soha nem féljenek újba kezdeni, mert az önállósodást csak ez segíti elő, a szülőknek pedig saját útjára kell engednie a gyermeküket, hogy a saját életüket éljék, és ne a szüleikét.

(Kóczán Anna)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Indigókék gondolatok I.
Otthonok és jellemek
A családfa gyökere
Anyai szeretet
Oszd meg a boldogságot!

       

Események

Gyerekagykontroll tanfolyam
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen
Család és Rendszerállítás
Csillagmag tábor
Egésznapos Család és rendszerállítás

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS