Hírlevél feliratkozás
Család

Tested úgyis elárul

párkapcsolat, kommunikáció, testbeszéd, önismeret, hazugság

Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor beszélgetés közben azt érezzük, a másik biztos, hogy nem mond nekünk igazat.

Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor beszélgetés közben azt érezzük, a másik biztos, hogy nem mond nekünk igazat. Bár nem tudjuk, honnan az érzés, és szinte bizonyossággal kérdezünk vissza többször is, és marad a fura gondolat. A válasz egyszerű: beszélgetőtársunk hiába próbál meggyőzően hazudni, teste elárulja.

Verbális és non-verbális kommunikáció
Mára már kifejlett tudományágként működik a testbeszéd vizsgálata. Mivel az ember nem csak szavakkal kommunikál, elengedhetetlen volt a terület feltérképezése, mely során rájöttek arra is, hogy verbális kommunikáció csipán 35 %- át teszi ki közléseinknek, míg a non-verbális elemek 65%-ban túlnyomó szerepet játszanak benne. A nem nyelvi kommunikációnk nem tudatos, tehát nem mi alakítjuk olyanná, amilyen. Testünk, arcunk reagál a kimondott dolgokra, megmutatja, mit gondolunk igazán. Másképpen azt mondhatjuk, szavainkkal információkat adunk, testünkkel pedig érzelmeket mutatunk.
A megérzés, mely szerint nem mondanak nekünk igazat, abból adódhat, hogy a beszélő mondandója, és testbeszéde nincs harmóniában. Attól függetlenül, hogy testbeszédünk nem tudatos, agyunk érzékeli a jeleket, és azt súgja, hogy valami nincs rendben. Ezek a mozgások ezer fajtája lehet, akár pupillamozgás, vagy nagy mozdulatok, esetleg véletlen grimaszok. A nők helyzete könnyebb ebben az esetben, mivel élesebb megfigyelők, mint a férfiak, és elég csak szemfülesen követni akár párjuk beszédét, azonnal megérzik, hogy némi vaj van a társuk füle mögött.

Általános jelek
Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a mozdulatok, csak egyben, összeolvasva értelmesek. Olyan egy mozdulat, mint egy szó, melyek összerakva mondatot képeznek. Tehát sok mindent kell egyszerre figyelnünk, ha meg akarjuk érteni beszélőpartnerünk testének üzenetét. A szemkontaktus vagy testtartás mellett fontos a beszélők közötti távolság is. Azonban magában ez sem mérvadó, mivel a másiktól való távolságot befolyásolja az is, hogy az illető honnan származik. Minél gyérebben laknak egy települést, lakói annál nagyobb távolságot fognak tartani a másiktól, és fordítva, minél nagyobb a népsűrűség, annál jobban fogják érezni magukat egymás közelében. Ezért fordulhat elő néha olyan, hogy beszélgetés közben a felek szinte táncolnak, az egyik mindig közeledik, a másik folyton hátrál, mert neki nem természetes, hogy „belemásznak” az arcába.
Mivel a gyermekek a szülőktől tanulnak, nagyon fontos, hogy megfelelő kontaktus alakuljon ki szülő és gyerek között. Az utódok átveszik szüleik gesztusait, mozdulatait, még modorosságukat is. Ugyanolyan fokozott tanulás ez, mint a beszéd elsajátítása. Megfigyelték, hogy azok a csecsemők, akik otthonban nevelkednek, nehezebben tanulnak meg beszélni, és zárkózottabbak, és ez mind visszavezethető arra, hogy kevesebb a szemkontaktus, a testi közelség.
A gesztusok, a mimika színesebbé is teszi a beszélő mondandóját. Elég, ha elképzelünk egy „faarcú” embert, aki monoton szöveget darál, vagy vele ellentétben egy gazdag mimikájú, és gesztikuláló másikat, aki ugyanazt a szöveget mondja. Rögtön másképpen reagálunk rá, könnyebb a figyelmünket fenntartani. Maga a gesztus, vagy mozdulat verbális mondandó nélkül is lehet információ, gondoljunk csak egy összenézésre, vagy a buszon közömbös arccal álló emberekre, akik kerülik egymás tekintetét, ezzel fejezve ki a sehová sem tartozást. Az is megfigyelhető, hogy akik szorosabb érzelmi kapcsolatban vannak, megegyező gesztusokat és mimikát használnak. Ha nem értenék egymás gesztusait, testbeszédét, nehézkessé válna a kapcsolat.

A hazugság leleplezése
A testbeszédet nem nehéz tudatosan figyelni. Az 5-6 éves gyerekeknél a legjobb kezdeni, mert ők nagyon nyíltak, nagy kar-, kézmozdulatokat tesznek, könnyebben észrevehető, ha változik valami a kommunikációjában. A kicsik, ha hazudnak, a szájuk elé kapják a kezüket. Ez a mozdulat a felnőtteknél is jellemző, éppenséggel az idősebbek már megtanulták elfojtani, ami azt eredményezte, hogy általában hazugság közben a kéz elindul a száj felé, azonban valahol megtorpan, és elterelődik. A tenyér szerepe is fontos, ha nem mond valaki igazat. Ilyenkor a kéz egésze takart, illetve a tenyér ritkán látható. A szemkontaktus nem akar megvalósulni, jellemző a felfelé nézés, vagy a szem takarása, például szemdörzsölés. Hazugság során bőrünk fiziológiai állapota is megváltozhat, levegőre van szükség, ezért előfordul, hogy a ruha nyakrészét boncolgatjuk, húzogatjuk. Továbbá létezhetnek mikrojelek is, melyek alig észrevehetőek, vagy csak nagyon közelről láthatóak, ilyen például a szemöldök felhúzása, a pupilla szűkülése, vagy a száj rándulása.
Ha bizalmat akarunk kivívni magunknak, legyünk barátságosak, legyen nyitott a tenyerünk, ne legyen összekulcsolva sem a lábunk, sem a karunk. Azonban a legegyszerűbb tanács, amivel összhangban tarthatjuk a verbális és non-verbális kommunikációnkat, ha inkább azt mondjuk, amit gondolunk, ha megtehetjük.

 Írta: Kóczán AnnaKapcsolódó információk

Cikkek

Sárga hullám második, Narancs napja
A kék hullám varázslata
A Spiritusz! A tűz! II.
A fehér hullám tizedik, türkiz napja
A fehér hullám ötödik, magenta napja

       

Események

Számmisztika tanfolyam
Asztrológia: Útmutató önismeretfejlesztéshez, az élethez - előadás
Művészetterápia, önismeret
ÚJ ÖNISMERETI PSZICHODRÁMA CSOPORT INDUL DEBRECENBEN!!!!
Társismeret, emberismeret, világismeret

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS