Hírlevél feliratkozás
Ezotéria

Válság és önismeret

önismeret, válság, ezotéria, személyiség elemzés, asztrológia

Válságban van az életünk! Nem csak személyes értelemben, hanem globális megközelítésben is.

Szerző

Artemisz Önismereti Műhely
pszichodráma vezető

Válságban van az életünk! Nem csak személyes értelemben, hanem globális megközelítésben is.

 Gazdasági, pénzügyi, ökológiai, környezetszennyezési, társadalmi, nemzeti, erkölcsi, etikai, értékrendbeli krízisek sokaságát vagyunk kénytelenek átélni napról napra. A válságnak mindig vannak már korábban jelző tünetei. Sokszor azonban nem vesszük ezeket komolyan, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget nekik. Ha tudatosan szemléljük a világot, benne saját életünket, sorsunkat, időben reagálhatunk az előttünk álló változásokat kikényszerítő krízisekre.

A válság ugyanis mindig krízissel jár együtt.

Minden egyes válsághelyzet lehetőség arra, hogy új megküzdési stratégiákat dolgozzunk ki. Ugyanis a régiek már használhatatlanok, idejétmúltak, elavultak. Ezzel személyiségünk fejlődik, régi fejlettségi szintünket meghaladjuk. Olyan új információkat integrálunk be személyiségünkbe, melyekkel korábban nem rendelkeztünk. Minden válság és krízis tehát fejlődést generál, egyéni és közösségi síkon egyaránt.

Nehéz élethelyzetben bírnom kell a „kínnyomást” egy ideig. Nem omolhatok össze, nem nyúlhatok depressziót csökkentő gyógyszerekhez, nem menekülhetek el előle, mondjuk alkoholba fojtva kétségbeesésemet. Minden nehézség azt mutatja meg számunkra, hogy mennyire vagyunk erősek. Ha a sors nem hozna elénk nehézségeket, hogyan tudnánk meg, hogy mennyi minden elviselésére és túlélésére vagyunk képesek. A nehézségek megdolgozása árán fejlődik teherbíró képességünk. Igaz a mondás: Amibe nem halunk bele, attól csak erősebbek leszünk.

Válsághelyzetet akkor élünk meg, amikor a megtapasztalt helyzetekben a racionális tudatunk, tudásunk „csődöt mond”, tehát az addig használt életmegoldási stratégiáink nem működnek. Minél inkább azon erőlködünk, hogy megszüljük a továbblépéshez szükséges megfelelő megoldást, annál inkább tehetetlenekké válunk. Fontos, hogy ilyenkor sem vagyunk magunkra hagyva! Belső, bölcs Önvalónk segítő hatását megtapasztalhatjuk, ha képesek vagyunk a helyzet adta érzelmi feszültséget „tűrni”, elhordozni egy ideig, s ezzel párhuzamosan figyelni belső világunkra, érzéseinkre, álmainkra. Minden krízis aktivizálja az Önvalónkat, ahonnan időnként csodaszámba menő megoldás érkezik számunkra.

A válságokkal való megküzdési stratégiáink fizikai megszületésünk folyamatát képezik le.

Talán furcsa ezt így olvasni, de mindenki megtalálja a hasonló analógiákat, ha egy kissé elgondolkodik. A megszületés előtti utolsó fázisban „beszorulunk” egy helyzetbe. Nincs mozgásterünk, alig kapunk levegőt. Nem tudjuk, mi vár ránk, de valamit tennünk kell, különben meghalunk. Az élettől, a változástól, a fejlődéstől való félelmünket legyőzi abban a pillanatban a haláltól való félelmünk, amikor a megszületés tényét választjuk. Ez az érzés indít el bennünket, hogy minden erőnket összeszedve elinduljunk az ismeretlenbe, bízva abban, hogy a „véres küzdelem” után egy számunkra megfelelőbb, kényelmesebb, boldogabb állapot vár ránk. A kríziseink megoldása tehát mindig egy új életre való megszületés lehetőségét is magában hordozza. Személyiségünk gazdagabbá válik általa.

Ahhoz, hogy teljes átalakuláson menjünk keresztül, hogy megszülethessünk egy új életre, el kell engednünk a régit, le kell rombolnunk önmagunkat totálisan. Hiszen a főnixmadár is csak úgy tud hamvaiból feltámadni, ha előtte teljesen meghal. Ímmel-ámmal, csak félig nem lehet meghalni. Így új életet kezdeni sem.

Egyéni és közösségi válságainkról szóló hangfelvétel 1-3. részét ITT hallgathatod meg!

Oláhné Mednyánszki Krisztina
Artemisz Önismereti Műhely
okleveles asztrológus, pszichodráma vezető

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A fehér hullám kilencedik, arany napja
A szűz istennők
Testrészünk, mely híd Ég és Föld között
Az asztro-pszichológia I.
Sárga hullám, Korall napja

       

Események

Pszichológia és Önismeret Szolnok
Pszicho-asztrológia oktatás Debrecenben
"Tanulom magam” önismereti műhely
Ember-és önismereti kiscsoport Debrecenben 2.alkalom
Számmisztika tanfolyam

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS