Csincsilla macska-kiadásban? – Burmilla!

Hivatalosan nem hivatalos a burmilla

Exhibicionista, kíváncsi, rágcsáló-inspirálta macskafajtára vágyunk? Akkor burmilla a nekünk való! Természetesen nincsenek rágcsálók ennek a macskafajtának az elődei között. Egyik őse ugyanis csak nevében csincsilla, méghozzá csincsilla színárnyalatú perzsa macska (név szerint Jemari Sanquist). A másik őse a burma macska, mégpedig egy lila burma nőstény, Bambino Lilac Fabergé. A burmilla igazából a véletlen szüleménye, de hálásak lehetünk a sors ezen fordulatának és Miranda Von Kirchberg bárónő remek ízlésének, mert így lehet egy különleges színű, kíváncsisággal teli, családcentrikus macskánk, akit le se fogunk tudni vakarni magunkról. A szokatlan frigyből négy nőstény kölyök született egyébként, napra pontosan 1981. szeptember 1-jén. Koronája ellenére ritkaságnak számít, valódi macskakülönlegességnek. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy 1981-ig nem is létezett, és az, hogy a mai napig kísérleteznek a fajta tenyésztésével.

A csincsilla perzsa macskát a bárónő a férjének vásárolta még ajándékban, s éppen csak belépett a felnőtt macskák sorába, amikor találkozott a kiszökött a burma nősténnyel. A Fabergét egy takarító engedte ki véletlenül, aki az udvaron habarodott bele a hímbe. A gyors frigy pedig lefektette a fajta alapjait. A bárónő először nagyon dühös volt a takarítónőre, de a kiscicák szépsége később annyira lenyűgözte, hogy végül nem bocsájtotta el a háztól. Nem csak küllemük, de jellemük is levette őt a lábáról.

Burmilla-macska-pic2

Négylábú arisztokrata – A burmilla megjelenése

Vonzó ezüst, csokoládé vagy arany bundája általában feketével van spriccelve. A négy kölyök rövid, ezüstös, fekete satírral megspékelt szőrrel született. Az ezüstökre jellemző, hogy a színük idővel megfakul. Sőt, a spricc és az árnyalt jelleg is változik az élete során, tehát ahogy korosodik, úgy mutatja meg egy-egy új arcát nekünk. A kölykök jellemzően világos színnel születnek, még cirmos mintázatuk is lehet. Érdekesség, hogy a burmilla a génjeiben hordozza a cirmos jegyeket, de ez nem minden esetben látható. A legtöbb burmillát egyszínűnek, esetleg foltosnak ismerhetjük meg. Selymes, sűrű bundájának egyébként nehéz ellenállni. Közepes hossza miatt viszont nem igényel túlzott törődést. Ha hetente egy kis időt szánunk rá, akkor szépen tisztán tudjuk őt tartani. A munka oroszlánrészét egyébként is maguknak csinálják a macskák. Rövid, de hosszú szőrű példányok is előfordulnak. Fürdetni pedig szinte egyáltalán nem kell – csak nagy szükség esetén. A hosszúszőrűeknek igazán egyedi jellemzője a fülpamacs és a dús farokszőrzet.

Hogy szolgál a burmilla egészsége?

A cicáknál jellemzőek az örökletes betegségek, s ez alól sem a fajtiszta, sem a keverék macskák nem képeznek kivételt. Ettől függetlenül akár 7-12 évig is élnek. A burmilla leginkább az ízületi gyulladásokra hajlamos, s nagyon érzékeny az altatásra. Ha ilyen eset adódnak, feltétlenül konzultálni kell a beavatkozást végző állatorvossal.

Burmilla-macska-pic1

Bár a macskák karmának vágásával sokan nem értenek egyet, s inkább a kaparófát javasolják, amennyiben kizárólag benti kedvencről van szó, mérlegelhetjük a helyzetet. Természetesen senki sem szeretné, ha a bútórai bánnák az állattartást. Kintre azonban nem mehet a macska levágott karmokkal!

Nem csak kívül, de belül is puha – Burmilla

A fajta jelleme tökéletesen alakult. A perzsa és a burmai személyiségekből csakis a legjobb tulajdonságokat örökölték. Bájos, szeretetteljes, s nagyon nyugodt, csendes, a perzsa fajtánál szociálisabb macskafajta, akivel könnyű együtt élni és az ápolása sem jelent kihívást. Érdekes, hogy még felnőttként is sokszor úgy viselkedik, mint egy kiscica. Játékos, kíváncsi marad, aki megelégszik azzal a figyelemmel, amit kap. Bújós, de egyáltalán nem tolakodó, így akár hosszabb időre is magára lehet hagyni. Elegendő játékkal maga körül letudja kötni magát, amíg a család haza nem érkezik. A macskabútorok és kaparófák elengedhetetlenek a számára, mert nagyon szeret mászni, ugrálni. Kissé ügyetlen természete mindenkit megmosolyogtat, viszont emiatt a törékeny tárgyakat érdemes elzárva tartani.