Hírlevél feliratkozás
Egészség

A fogmosás megelőzheti a rákot?

száj, fog, fogmosás, szájhigiénia, rák, halál, baktériumok, betegség

A nem megfelelő fogmosásból eredő szegényes szájhigiénia növelheti a rákos megbetegedés miatti korai halálozás kockázatát.

Svéd kutatók összefüggést találtak a dentális plakk - a szájüregben található kemény felszíneken kialakuló, baktériumokat tartalmazó biohártya - megnövekedett mennyisége és a rák miatti korai halálozás között.fogmosás

A The British Medical Journal (BMJ) Open című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett megfigyeléses tanulmány 1390 ember bevonásával készült 1985 és 2009 között. A kutatás kezdetén a résztvevők mindegyikét kikérdezték az olyan életmódbeli, egészségügyi tényezőkről, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, és kiértékelték a szájhigiéniájukat is.

Huszonnégy év elteltével a résztvevők közül 58-an haltak meg, 35-en rákos megbetegedés következtében. Az eredmények szerint az elhunyt pácienseknél jóval magasabb volt a dentális plakk mennyisége, mint a "túlélőknél": míg az előbbieknél mért értékek azt mutatták, hogy a fogak rágóterületét teljesen befedte a plakk, addig az utóbbiaknál tapasztalt jelentősen alacsonyabb adatok csupán részleges kiterjedésről tanúskodtak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lapnak a tanulmányt ismertető internetes kiadásában.

A részt vevő nőknél 61, a férfiaknál pedig 60 év volt az átlagos halálozási életkor. "Figyelembe véve, hogy a nők várható élettartama ennél 13, a férfiaké pedig 8,5 évvel hosszabb, a páciensek halálának idejét korainak lehet tekinteni - hangsúlyozták a szakemberek. Közlésük szerint jelenlegi eredményeik azt mutatják, hogy a fogfelszínen és az ínyen hosszú ideig megtelepedő magas baktériumtartalmú lepedék talán szerepet játszhat a karcinogenezisben.

A kutatók egyidejűleg felhívták a figyelmet arra: eredményeik nem bizonyítják egyértelműen, hogy a dentális plakk okozná a rákos megbetegedést, vagy közvetlenül hozzájárulna annak kialakulásához. Véleményük szerint további tanulmányokra van szükség az általuk megfigyelt összefüggés alátámasztása érdekében.

(mti)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A kávé védhet a bélráktól
Test és tudat összefüggései II.
Fürdőzés természetes vízben
A bélflóra titkai
Ázsiai szúnyog Magyarországon

       

Események

Csillagmag tábor
Reiki I. Sátoraljaújhely

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS