Hírlevél feliratkozás
Egészség

A meditáció gyógyító ereje

meditáció, lélek, lelki béke, gyógyítás, egészség

A meditáció gyógyító erejét a nyugati orvoslás is felismerte – a kórházakban oktatott zen buddhista meditáció sikere például óriási.

Szerző

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

HÍD-tag

Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Egyre több külföldi kórház ismerte már fel, hogy a betegek mentális megerősítése óriási szerepet játszik a gyógyulásban, nem meglepő hát, ha az egészségügy „kínálatában” a meditáció is megjelenik. Nyugaton például egyre több kórházban és klinikán tanítják a zen buddhista meditációt, melynek segítségével az abszolút tudatosság állapotának élményét tanulják meg a páciensek.

Orvosok és gyógyítók vallják, a tudatosság egy olyan belső eszköz, ami mindenkiben benne van, s ami segít, hogy megküzdhessünk a mindennapi stresszel, érzelmi konfliktusokkal, fájdalommal és betegséggel. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a meditáció csökkenti a krónikus fájdalmat, a depressziót, a szorongást, és számos lelki probléma feldolgozásában is hatékony eszköz. Kilenc pontban foglalják össze a meditáció erejét:

1. Koncentráció – Jellemző, hogy az emberek gondolatban a múlt vagy a jövő miatt aggódnak. A meditáció segítségével elsajátíthatják, hogy gondolataikat a jelenbe tereljék, s hogy elmerüljenek abban, amit éppen tesznek.

2. Testtudat – Újra és újra tudatosítani kell, hogy az itt-ben és a most-ban, minden szinten a középpontjában van az ember, tudatosítania kell mindazt, amit lát, hall és csinál. Erre azért van szükség, mert sokan szenvednek a testen kívüli élménytől, mintha külső szemlélői lennének önmaguknak.

3. Tapasztalás – Nem szabad elzárkózni az új élethelyzetek elől azért, mert valaki attól fél, hogy nem lesz képes érzelmileg megbirkózni velük. Tudatosítani kell, hogy ezek az érzelmek, félelmek normálisak, adott helyzet velejárói, amik csak adott pillanatban léteznek, hamar elmúlnak. Az érzelmi sodrásba bele kell merülni.

meditáció4. Érzelmek – Tudatosítani kell, hogy nincs olyan, hogy jó vagy rossz érzelem. Minden érzelem jó valamire, Meg kell tanulni elfogadni és megismerni az érzelmeket – akármilyet is küld a lélek.

5. Elfogadás – El kell fogadni a dolgokat olyannak, amilyenek, a valóságot nem szabad másnak látni csak azért, mert az illeszkedik az ember világlátásába. Fontos a reális világszemlélet kialakítása. Ezt a fajta elfogadást másokra is ki kell terjeszteni, mindenkit elfogadni olyannak, amilyen.

6. Kapcsolódás – El kell sajátítani a természethez és az élőkhöz való kötődést, el kell fogadni, hogy az élet körforgásának része az ember.

7. Elengedés – Nem szabad emberekbe, dolgokba és élményekbe görcsösen kapaszkodni, tudatosítani kell, hogy az élet egy állandó áramlás, a kapaszkodást csakis a félelem generálja. Meg kell tanulni sodródni az élet áramlásával.

8. Bizalom – El kell fogadni, hogy az élet áramlása egyszer fel-, másszor lefelé visz, s hogy ez is az áramlás része. Ha kicsúszik az ember lába alól a talaj, önmagába, saját értékeinkbe vetett hitébe kell kapaszkodnia.

9. Megértés – Gyengéden, kedvesen és türelmesen kell bánni másokkal és önmagunkkal. Bírálat és ítélkezés helyett megértésre kell törekedni.

Ezekkel az alapgondolatokkal bárki életébe elhozható az abszolút tudatosság, amit tudatos légzéstechnika és meditáció segítségével tanítanak meg a betegeknek, hogy a gondok és a stressz által robotpilótára kapcsolt agyat kizökkentsék, és megtanítsák a pillanat örömét megérezni.Galéria

Kapcsolódó információk

Cikkek

Légzéssel az egészségért
Élő vércsepp - apró tűszúrás
Belső béke és egészség
A betegségek lelki okai
Szeretetnyelvek- kapcsolataink iránytűi

       

Események

Csung Jüan csikung II-es , Debrecen
Spirit Revolution- Szellemi, Tudati forradalom
Egészség-péntek Miskolc
Művészetterápia, önismeret
Egészségügyi alapmodul Távoktatás

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS