Hírlevél feliratkozás
Egészség

Egyre több a pollen

allergia, virág

A hét eleje óta fokozatosan erősödik a pollenterhelés - közölte az ÁNTSZ.

Mint kifejtették, a nyírfafélék pollenszórása már túljutott az intenzitás csúcsán, annak koncentrációja azonban még mindig eléri a magas, sőt a nagyon magas szintet is. A gyertyán virágporának mennyisége szintén a magas kategóriába esik. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták a fűz-, a kőris-, a juhar-, a nyár-, a ciprus- és tiszafafélék virágporát.

Ezek mellett pedig már a tölgyfák és a bükkfák pollenszórása is megindult - írta az ÁNTSZ. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények - mogyoró, éger, ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyárfa, gomba, szilfa, fűzfa - pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket, s egy térképen öt színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján. A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. allergia

A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros színnel jelzi az OKI. Az intézet legfrissebb adatai szerint az allergiások számára a nyírfa mellett továbbra is a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa pollenszórása okozhatja a legtöbb gondot.

Ezen három allergén miatt az ország több települését narancssárga, néhányat pedig piros színnel jelölték, ami arra utal, hogy az adott növények pollenkoncentrációja elérte a magas, illetve a nagyon magas szintet is.

Jelenleg Budapesten, Egerben és Debrecenben nagyon magas a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége, ezért ezek a városok piros színnel szerepelnek az OKI térképén. A nyírfafélék virágporának mennyisége miatt Budapestet, Győrt és Szekszárdot jelölik piros színnel, a nyárfafélék pollenkoncentrációja pedig Budapesten, Győrben, Szolnokon és Szegeden számít nagyon magasnak.

Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén, sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk. Apatini Dóra akkor kiemelte: a legnagyobb gondot egyelőre a ciprus- és a tiszafafélék jelentik, de áprilisban beindul a pázsitfűfélék virágzása is; ezek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.

Paller Judit kifejtette: a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben. A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

forrás: mtiKapcsolódó információk

Cikkek

Bach virágterápia: hogyan működik?
Hozzunk döntést Bach-virágesszencia segítségével!
Bach-virágterápia a boldog gyermekkorért
Bach-virágterápia és bőrbetegségek
Élni vagy túlélni a "szezont"

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS