Hírlevél feliratkozás
Egészség

Erős lesz az idei pollenszezon

allergia

A kései téli fagy miatt később kezdődött az idén az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk.

Paller Judit országos tiszti főorvos kiemelte: a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük viszont sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek. Mint kifejtette, a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. allergia

A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben - tette hozzá Paller Judit. A tiszti főorvos megjegyezte továbbá, hogy az OKI és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján naponta frissítik a pollenszezon alakulásának adatait. Emellett az allergiások számára számos hasznos tanácsot is közzétettek.

Egyebek mellett felhívják a figyelmüket arra, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos az ágynemű és a ruházat gyakori cseréje, s az átlagosnál többször javasolt tisztálkodni, hajat mosni, takarítani. A sajtótájékoztatón Apatini Dóra azt mondta: a tavaszi pollenszezon legfontosabb tényezője a hőmérséklet. Az idei tél eleje enyhe volt, decemberben és januárban nem volt jelentős fagy, de a februári hideg visszavetette a virágzásnak indult növények pollenszórását. Március közepe óta melegszik az idő, jelenleg is melegebb van, mint tavaly ilyenkor volt.

Így, ha az időjárás a következő időszakban is hasonlóan alakul, erősebb lehet a tavaszi pollenszezon, mint a tavalyi. A biológus hozzátette: jelenleg a legnagyobb gondot a ciprus- és a tiszafafélék jelentik. Áprilisban viszont beindul a pázsitfűfélék virágzása is, amelyek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.

forrás: mtiKapcsolódó információk

Cikkek

Bach-virágterápia és bőrbetegségek
Teremy Sándorné természetgyógyász, reflexológus
A parlagfű szezonja
Élni vagy túlélni a "szezont"
Egyre több a pollen

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS