Hírlevél feliratkozás
Egészség

Fülgyertya ABC - az első rész

fülgyertya, méhviasz, természetes gyógymódok, energiapontok, reflexzóna

Amikor a tetején meggyújtják, a gyertya belsejében levő levegőoszlop elkezd felmelegedni.

A fülgyertyázás közismerten sikeres módszer és sokan felteszik a kérdést: vajon mi a hatékonyságának az oka, hogyan működik a fülgyertya? Néhányan kifejezetten szórakoztatónak találják, hogy egy „gyertyát" kell a fülbe helyezni és az segíti elő a gyógyulást.

Gyengéd masszázs és szívó hatás
A fülgyertya egy üreges cső vagy kúp, így a közepe egy egyszerű légoszlop és nem tömör anyag. Amikor a tetején meggyújtják, a gyertya belsejében levő levegőoszlop elkezd felmelegedni. Miközben elég a gyertya, a légoszlop tetejét folyamatosan melegíti. A felemelkedő levegőoszlop egy rendkívül enyhe szívóhatást okoz az alján, ami segít a betömörült fülzsír fellazításában.


Ezzel egy időben a méhviasz és más összetevők (amelyekkel a cső vagy kúp anyagát átitatták) párolognak. Ezek az összetevők, amelyek közül néhány enyhén olajos, a gyertyában levő levegőt nehezebbé teszik, és az csavarvonalban leszáll a hallójáratba és enyhe nyomáshullámokat okoz, amely masszírozni kezdi a dobhártyát.


A dobhártya legenyhébb rezgése is továbbítódik a közép- és belső fülbe, így a fülgyertya az egész hallószervet masszírozza. A fül- orr- és melléküregek mind kapcsolatban állnak egymással, így a fülgyertya szabályozó, kiegyensúlyozó nyomást gyakorol a fülekre csakúgy, mint a felső légúti traktusra.


A használók gyakran beszámolnak egy nyugtató, könnyed érzésről a fülben és a fej területén, mivel a melléküregeket a fülgyertya kiszívja, kitisztítja. Gyakran tapasztalják a használók, hogy a bedugult orr kinyílik, javul a szaglás és mindez párosul a relaxáció csodálatos érzésével.


Mit találunk a fülgyertya belsejében?
Az egészséges dobhártya megakadályozza a gőzök belső fülbe jutását, bár feltételezhető, hogy néhány molekula átszivárog a dobhártyán. Nem alakul ki vákuum, különben a páciens nem hallaná az égő gyertya sercegését. A vákuum károsíthatja a dobhártyát.


Habár néhányan állítják, hogy fülzsírt szívtak fel a fülgyertya hallójáratából, ez nem lehetséges, mert a szívóerő rendkívül enyhe. Kezelés utáni maradékok laboratóriumi vizsgálata kimutatta, hogy semmilyen fülzsír, hámsejt vagy szőr nem található benne.


Ha kezelés után felnyitunk egy fülgyertyát, világossá válik, hogy a gyertyában talált maradványok mindig a szűrő fölött és soha nem alatta vannak, így az semmi más nem lehet, csak méhviasz és a fülgyertyában található por. Ugyanezt a maradékot találjuk, ha csak egyszerűen elégetjük a fülgyertyát és nem tesszük fülbe.


A mi tapasztalatunk szerint (de ez klinikailag nem bizonyított) a szűrő fölött talált különböző mennyiségű maradványok utalnak a fül és a hozzátartozó szervek állapotára: komoly problémák esetén több maradékot találtunk. Olyan problémák, mint pl. betömörült fülzsír, leszűkítik a cirkuláló gőzök terét, ill. más fülrészek, hozzátartozó szervek elszívják a gyertya hőenergiáját és így az nem ég el rendesen. Az esetek nagy részében azt tapasztaltuk, hogy súlyos állapotok esetén több maradékot találunk a kezelés után a gyertyában.


Külföldi, fülgyertyázással kapcsolatos tudományos vizsgálatokban leírtakból összegezhetjük a következőket: az orvosok által a fül-, orr-, fejbetegségekre, ill. az endogén stressztényezők csökkentésére használt fülgyertyázás úgy hat, hogy „az égési folyamat által előidézett légnyomásváltozásnak nyomáskiegyenlítő hatása van a dobhártyára, valamint elősegíti a melléküregek kiürülését. Mindezekkel egy időben fontos energiapontokat és reflexzónákat stimulál a gyertya."
A nagyobb energiavonalak jelentős része érinti a fül közeli területet és a fülben is sok reflexpont található.

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Egészséggel 120 évig!
A kézmasszázs a vérnyomástól a fejfájásig
A fülgyertyázás rejtélyei
Fülgyertya ABC - harmadik rész
Fülgyertya ABC - második rész

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS