Hírlevél feliratkozás
Egészség

Kórházi fertőzések

kórház, fertőzés, betegség, szalmonella, coli, calici, baktérium, vírus

Szalmonella, MRSA, coli, calici... Számtalan veszély leselkedik a gyógyulni vágyókra az intézményekben, sajnos Magyarország világelső e tekintetben.

Szerény becslések szerint is legalább százezer kórházi fertőzés - szaknyelven: nozokomiális fertőzés - fordul elő Magyarországon évente. Ebből a megállapításból egyenesen következik, hogy a kórház veszélyes üzem. Ahogy Prinz Gyula neves infektológus, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Tagozat és Tanács elnöke, a Szent László Kórház egyik fertőző osztályának főorvosa hangsúlyozza, valamennyi kórházi beavatkozásnak van kisebb-nagyobb kockázata.fertőzés

Kockázatot jelent egyrészt a betegek immunállapota, másrészt a kórház jellegzetes mikroflórája, melyben a kórokozók állandóan jelen vannak. Ezen túl a kórházak higiénés körülményei sem mindenütt kielégítők, mi több, a különféle kezelések, műtétek, a modern diagnosztikai eszközök egy része is kedvez a különféle fertőzések kialakulásának.

- A modern infektológia nagy kihívása éppen az egészségügyi fertőzések megelőzése, kezelése, mert legalább 30-50 százalékban megelőzhetőek lennének hatékony "infekciókontroll" alkalmazásával, ami azt jelenti, hogy valamennyi kórházban képzett infektológust kellene alkalmazni - magyarázza a főorvos.

- De ez többféle nehézségbe ütközik. Egyrészt a kórházak egy része anyagi megfontolás, rosszul értelmezett takarékoskodás alapján nem alkalmaz ilyen szakembert, másrészt viszont nincs elegendő infektológus, mert a jelen körülmények között egyáltalán nem népszerű hivatásként választani. A kórházak vezetői nem ismerték még fel, hogy nem elsősorban pénzkérdésről van szó, hanem szemléletről. Hiszen a kórházi fertőzések általában hosszas, költségigényes kezelést igényelnek, tehát a befektetés ezek megelőzése céljából mindenképpen jó ügyet szolgál, és meg is térül.

Magyarország világelső

Nagy Károlynak, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatójának a közlése szerint a világon 1,4 millió ember kap évente kórházi tartózkodása idején valamilyen fertőzést, és Magyarország e tekintetben világelső.

Az utóbbi négy évben háromszorosára növekedett a kórházi járványok száma Európában: évente 25 ezer ember hal meg olyan bakteriális fertőzések következtében, amelyek nem kezelhetők a jelenleg forgalomban lévő antibiotikumokkal, éppen a túlzott antibiotikum használat miatt alakulnak ki. A hagyományos kórházi fertőzések mellett - mint a coli, a calici, a szalmonella - ma már sok antibiotikumoknak ellenálló baktérium okoz kórházi fertőzéseket.

- Az MRSA néven ismert bakteriális kórokozó a túlzott antibiotikum alkalmazása következtében lép fel - húzta alá a kutató. - Viszont bizonyos esetekben - transzplantáció, műtétek, kemoterápia - elengedhetetlen e szerek használata. Mivel a világ legtöbb országában az MRSA okozza leggyakrabban a kórházi fertőzéseket, amelyek hasmenéssel, lázzal, hashártyagyulladással, kiszáradással, vérmérgezéssel és egyéb súlyos következményekkel járhatnak.

Intézetünk kutatói az Országos Epidemiológiai Központtal együttműködve új eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével előre jelezhető egy-egy baktériummal kapcsolatos nagyobb kórházi járvány kialakulása, és várható elterjedése. Laboratóriumi körülmények között tanulmányoztuk három nagy baktériumtörzs viselkedését, és speciális eljárással modelleztük, hogy ezek miként reagálnak a kórházi fertőzések ellen leggyakrabban használt hatóanyagra.

Ez azért is fontos, mert jelenleg a baktériumnak igen agresszív típusai támadnak. Vizsgálataink szaporodásukra, életképességükre irányult emelkedő koncentrátumú antibiotikum jelenlétében. A vizsgálat eredményéből a létrehozott klónok jövőbeli változásaira lehet következtetni, és arra, hogy egy-egy baktérium típus mennyire lesz veszélyes, és agresszíven terjedő.

Hatalmas teher

A szakemberek törekvései, a tudósok kutatásai mind azt célozzák, hogy a kórházi fertőzések számát sikerüljön a jövőben visszaszorítani. Bár Prinz Gyula rendkívül fontosnak tartja a "kézmosás kultúráját", és valamennyi szakember azon a véleményen van, hogy a fertőzésveszély csökkenthető, ha egy kórház maradéktalanul betartja a higiénés előírásokat és szabályokat, ezek a fertőzések teljesen nem küszöbölhetők ki.

Éppen a kórház miliője miatt. A betegek gyakran már magukban hordoznak valamilyen fertőzést, amikor kórházi ápolásra jelentkeznek. Nagy a zsúfoltság a kórtermekben, a személyzet nem kellően képzett és elővigyázatos, a legtöbb helyen a takarításhoz nélkülözhetetlen szerekkel is takarékoskodnak.

A kórház tisztasága elsőrendű szempont. Nem egyszerű takarításról van szó, hanem fertőtlenítő jellegűről, ami nem csak "optikai" tisztaságot jelent, hanem mikrobiológiait is.

A kórházi fertőzések hatalmas terhet jelentenek minden egészségügyi intézménynek, anyagilag és erkölcsileg is. Nem beszélve a beteget megviselő fájdalmakról, elhúzódó kezelésekről.

A hazai fertőzőbeteg-halálozás élén a kórházi fertőzések állnak. Jelenleg. De nem törvényszerű, hogy ez tendencia legyen. A kedvező irányú változtatás olyan egészségtudatos magatartást követel - a sikeres tudományos tevékenység folytatásán túl -, amely garantálja a betegek kórházi biztonságát. És ez olyan "munkamegosztás", amelyben az egészségügyi személyzeten kívül a betegnek is részt kell vennie.

(mti)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A fogmosás megelőzheti a rákot?
Interneten a műtéti várólisták
Egészség: harc vagy béke árán?
Diagnózis a kínai orvoslásban
Test és tudat összefüggései II.

       

Események

Reiki I. Sátoraljaújhely
Csillagmag tábor

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS