Hírlevél feliratkozás
Egészség

Mi az ájurvéda?

ájurvéda, ayurveda, indiai gyógymód, gyógyítás, gyógyulás

Az ájurvéda az egészség megőrzésének, a hosszú élet elősegítésének, illetve a betegségek és működési zavarok felszámolásának holisztikus módszere.

Szerző

Ájurvéda klub
ayurvédikus orvoslás

Ez az ősi Indiából származó – egyesek szerint több mint 5000 éves – rendszer a világ legrégebbi gyógyító tudománya.

Az ájurvéda legfőbb jellemvonása, hogy a betegségek megelőzését és kezelését a test és az elme egyensúlyának megteremtésén keresztül éri el. Ezt a helyes életmód, a megfelelő táplálkozás, az olyan nagyhatású testi-lelki gyakorlatok, mint a jóga és a meditáció, továbbá ősi receptúrák alapján készült gyógynövénykészítmények, valamint speciális tisztító, méregtelenítő és megfiatalító eljárások segítik. Kizárólag természetes eszközökre és módszerekre építkező, gyengéd, ám mégis rendkívül hatékony eljárásai az utóbbi évtizedekben világszerte rendkívül népszerűvé tették az ájurvédát. Emberek tízezrei használják jól bevált alapelveit és terápiás eljárásait egészségük megőrzésére és javítására, valamint általános jóllétük fokozására.

Szanszkritul, India szent nyelvén az ájusz szó életet vagy élethosszt jelent. Az ájurvéda tudósai szerint az ájusz az élet teljessége, mely a fogantatástól a halálig tartóan létezésünk minden mozzanatát átfogja, és kiterjed az ember és a kozmosz összes kapcsolódási pontjára, a test, a lélek és a szellemi Önvaló szintjén egyaránt. A véda szó tudást vagy tudományt takar, különösképpen az ősi bölcsektől származó szent tudást, melyben a mindenség és saját életünk legmélyebb titkai tárulnak fel. Az ájurvéda szót tehát úgy értelmezhetjük, hogy „az élet, illetve a hosszú élet teljességének átfogó tudománya, melyet az ősi bölcsek tártak fel és hagyományoztak ránk.”ájurvéda

Az ind hagyomány úgy tartja, hogy az ájurvéda, az élet tudománya, egyidős a mindenséggel. E tudás, mint mondják, magába a teremtésbe van beleszőve, és első megfogalmazója nem más, mint Brahmá, az univerzum teremtő intelligenciája, aki az összes élőlénybe beoltotta az egészség, a hosszú élet, az életerő és a testi-lelki jól-lét iránti vágyakozást. Minden élő szervezetben megvan a belső egyensúlyra való törekvés és a vele született gyógyító erő, valamint az ennek használatára való képesség.

Az ájurvéda voltaképpen ennek, a magában az életben meglévő és működő gyógyító erőnek a rendszerezett tudománya. Az ájurvédikus gyógyászat felismeri, hogy mindannyian a természet elválaszthatatlan részei vagyunk, és hogy a mi szervezetünkben is elevenen működnek az élet ritmusai és ciklusai, valamint az élővilág harmonikus egyensúlyát megteremtő és fenntartó természeti erők. Ha összhangban élünk velük, segítségül hívhatjuk őket jó egészségünk megteremtéséhez és megőrzéséhez.

(ayurliget.hu)

(Fotó: acupunctuur-develter.be)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Gondolatok a holográfiáról
Almamag-Híd az egészséghez
A gyógyítás filozófiája - II. rész
Kedves amatőr „vaszatisok”!
A gyógyulásról

       

Események

Ájurvédikus masszázstanfolyam
Egy jógi Nyíregyházán Indiából
Ájurvéda-Transzcendentális meditáció
Gyógyító szeretet és érintésterápia
Gyógyítás-kezelés és reinkarnációs utaztatás

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS