Hírlevél feliratkozás
Egészség

Pulzusvizsgálat a kínai orvoslásban

kínai gyógymód, kínai medicina, kínai hagyomány, pulzus, pulzus diagnosztika, diagnosztika, kínai orvoslás, energia, energetika

A kínaiak a pulzust mind a két kézen megnézik, de a nyugati orvoslással szemben nem egy pozícióban, hanem kezenként három helyen vizsgálódnak.

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagA vizsgálat 3-5 percig is tarthat, közben az orvos közli, mit talált, vagy olyan célzott kérdéseket tesz fel, amivel megerősíti magának a valószínűsíthető diagnózist.

Felszínes és mély pulzus

A HKO (hagyományos kínai orvoslás) alapelvei szerint az egyes pulzushelyek a 12 vezeték energetikai álapotáról adnak felvilágosítást, a „felszínes” pulzus - amikor csak megérintjük a pulzushelyet - a Yang, a „mély” pulzus - amikor rányomjuk az ujjat a pulzushelyre - a Yin vezetékekről mondja meg, milyen állapotban vannak. Az orvos megfigyeli egy adott pulzushelyen érzékelhető ütések sebességét, erősségét, az ütések - modern kifejezéssel élve - „hullámformáját”, ezek hogyan aránylanak az egyes helyeken mért értékekhez, és az összehasonlítás eredményét használja fel a diagnózis felállításához.

Az értékek nem „egzaktak”, műszerrel nehezen mérhetők, sőt, a „hullámforma” kifejezés azt jelenti, hogy az ütések jellege mire „emlékezteti” a vizsgálót: mintha egy húrt pendítenénk meg, vagy mintha egy cérna rezegne, vagy minta az ütés hulláma „kicsúszna” az ujjunk alól stb.

Az alapvető jellemzők természetesen megtanulhatók, de a gyakorlat fogja meghozni az orvos számára az eredményeket, a tapasztalatot. A pulzusdiagnózist olyan fokra lehet fejleszteni, hogy az érzékelt pulzusmintákból régen lezajlott betegségekre is vissza tudnak következtetni.pulzusvizsgálat

Nem csak karon mérhető

A kínai orvos egyébként nem csak a „szokott” helyen vizsgálhatja meg a beteg pulzusát, fontos információkhoz juthat pl. az ún. hasi pulzusból, de vizsgálnak pulzust a lábon is.

A pulzusvizsgálaton - mint tapintási állapotfelmérő módszeren - kívül pár szót szenteljünk egy másik tapintási módszernek is. A hasra - kb. a rekeszizom és a szeméremcsont közti területre - szintén kivetül a szervezet. Ezen területek érzékenysége, tapintáskor tapasztalható „állaga” - feszes, kemény, puha, csomós -, kopogtatásra adott hangja szintén olyan adat, amivel az orvos tovább pontosítja a betegségképet.

Diagnózis a nyelv alapján

A nyelv vizsgálata a „megtekintés” kategóriájába tartozik a diagnózis felállításának folyamatában. Ez egyébként a „nyugati” orvoslásban is benne van, habár ott nincs ekkora jelentősége, illetve az információk értékelésében vannak különbségek.

A nyelv vizsgálata során megnézik, hogy milyen a nyelv alakja, színe, van-e rajta lepedék, annak milyen a színe, jellege, a nyelv melyik területén van a legjellemzőbben (ahol van, az a funkciókör az érintett), milyen a repedezettsége, foglenyomatok láthatók-e rajta. Ezek mind tájékoztatnak a beteg energetikai állapotáról, és hozzájárulnak a minél pontosabb diagnózis felállításához.

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A vaszati időtlen tudomány
Kék hullám, Türkiz napja
Sárga hullám nyolcadik, Zöld napja
Fehér hullám, Olajzöld napja
Kék hullám, Arany napja

       

Események

Spirit Revolution- Szellemi, Tudati forradalom
Keleti orvoslás Skype-konferencia
Ingyenes hajvizsgálat - Miskolc
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Nyíregyházán
Szabadság és létezés az új energiában

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS