Egy kutyafekhely, kutyaágy: ez az, amire kutyád vágyik

Miért jó a kutyafekhely, kutyaágy?

Sok sztereotíp kép él az emberekben a kutyájukat agyonszerető, elkényeztető gazdikról, akik mindenféle luxus-hülyeségekkel kényeztetik a gömbbé hízlalt kedvencüket. Szeretném leszögezni, hogy a kutyaágy, kutyafekhely kérdése nem esik ebbe a kategóriába. Természetesen nem arról van szó, hogy baldachinos ágyat csináltassunk nekik memory szivacsos matraccal. De minden élőlénynek szüksége van egy vacokra, amit a magáénak mondhat, ha nem adunk, nyújtunk neki egyet, akkor kialakítja magának. Ez lehet a kanapé, lehet a szekrény. Szerencsénkre a kutyák igen együttműködőek – mondjuk a macskák önfejűségével ellentétben – és hajlandóak rá, hogy oda szokjanak, amit mi kijelölünk nekik.

Ez azonban azt is jelenti, hogyha a kutyánk nem jó helyen alszik, cseppet sem hibáztathatjuk magunkat. Ha pedig miénk a felelősség és a lehetőség is, miért ne intéznénk úgy, hogy a kutyafekhely, kutyaágy nekünk is kedvezzen? Mindjárt elmondom, pontosan milyen előnyöket kamatoztathatunk e téren!

A kutyafekhely, kutyaágy előnyei

Minden kutyafekhely, kutyaágy előnye, hogy az ebnek kijelölt helye van. Ezt egyfelől a kutya is igényli, hiszen bizonyos dolgokat úgy szeretnek birtokolni, mint a gyerekek – ki ne látott volna a játékára, sőt a gazdi figyelmére irigy kutyát? Másfelől a háztartásban se baj, ha tudjuk, hol keressük? Főleg olyan otthonokban igaz ez, ahol sokan vagyunk, pláne gyerekekkel. A kutyánk el tud vonulni, nekünk nem lesz láb alatt mondjuk a túlzsúfolt konyhában, és a kisebb gyerekeknek is el tudjuk magyarázni, hogyha a 1izennégy éves kutyánk az ágyában van, akkor békén kell hagyni. Ez egy olyan könnyen értelmezhető és megérthető privát szféra, amit még a legkisebbekkel is meg tudunk értetni. Persze a legtöbb kutya rajongásig szereti a gyerekeket, pláne, ha már együtt nőttek fel, régóta ismerik egymást. De vannak azért kivételek, vagy csak olyan pillanatok, amikor nekik is szükségük van a magányra. Pláne igaz ez idősebb kutyákra, akik már jobban vágynak néha némi délutáni szunyókálásra, békére, ezt a kutyafekhely, kutyaágy weboldal – leírások is tanusítják.

Persze az is jó, hogy tudjuk, hol keressük a kutyát, afféle határvonal ez arra az esetre is, ha a ház vagy lakás nem minden pontjára engedjük be. Persze lakásban gyakran mindenhova szabad és mindent szabad, de ez szinte minden szakember egybehangzó véleménye szerint káros. A kutya helye nem az ágyban van, az ő helye legyen inkább a kutyafekhely, kutyaágy. Ennek vannak olyan prózai okai is, hogy a kicsi masztiff még elfér, de a megnőtt már nem, ezért nem érdemes odaszoktatni. De vannak ennél összetettebb vetületei is ennek a kérdésnek. A falkavezérnek nem alszunk a fején és nem túrjuk ki a helyéről éjjel. Vannak kutyák, akik folyton kikezdik a gazda dominanciáját, ne velük nem segíti ezt a folytonos párharcot, ha egy ágyban alszunk.

De mondok ennél még prózaibbat: takarítás, tisztaság. Pláne egy hosszúszőrű kutyánál, de legyen csak egy rövidszőrű kölyökről szó, aki minden sárba, fűbe beleszalad. Minden egyes alkalommal nem fogjuk kikefélni és megfürdetni. Még abban sem vagyok biztos, hogy a kutya talpát minden egyes alkalommal megtörölgetnék – inkább akkor jut ez eszünkbe, amikor esőből jövünk be. Apropó eső, ha a kutya odaszokott az ágyba, már miért ne menne oda akkor is, amikor még csuromvizes a szőre? Ha vizes, akkor ő már rossz kutya és nem szeretjük? Ha nem akarunk minden esőbeni sétáltatás után sorfalat állni az ajtóban, hogy kijátsszuk a félrenevelt kutyánkat, érdemesebb egy kutyafekhely, kutyaágy kijelölése.

Mire ügyeljünk kutyafekhely, kutyaágy választáskor?

Két szempontunk van: a kutyánk igényei és a saját igényeink. Valamennyire mindkettőnek kedvezni kell, mert ha a kutyánk nem használja, minek vettük, ha meg nem praktikus, csak magunkat szívatjuk. A kutya szempontjából elsődleges, hogy ellássa a funkcióját: legyen meleg, kényelmes, elég nagy, ne ártson az egészségnek. Ez pedig korántsem olyan alapvető, mint gondolnánk.

A net kutyafekhely, kutyaágy kínálatában sok a mintás darab, ami nagyon cuki lehet, de cseppet sem garantálja, hogy minőségi a termék. Olyan, mint a színes száraztáp a színvak kutyának, egyértelműen a gazdikra próbálnak vele hatni. Ez tehát ne legyen elsődleges szempontunk. Ellenben azt érdemes nézni, milyen és mennyi a tömítőanyag. Ugyanis, ha kevés, ráül a kutya, kifut alóla a tömítés és gyakorlatilag a hideg kövön ül, amit csak a huzat választ el a fenekétől. A kutya is képes felfázni, a gerincferdülésről vagy reumás idősebb kutyák panaszairól nem is beszélve.

A mi fő érdekeltségünk a tisztíthatóság és nem mellesleg a strapabírás. Egy kutyafekhely, kutyaágy általában évekig áll a család szolgálatában, nem illik a varrás mentén szétrepednie, vagy pusztán attól kilukadni, hogy Buksi lendületből ráugrott. Ha pedig bírja a gyűrődést – szó szerint – a legjobb, amire számíthatunk, ha cserélhető és mosható a huzat. Az mennyei! Összesározta, összepisilte? Sebaj, lekapom, bedobom a mosógépbe, a póthuzatot felhúzom és megy tovább az élet. Na, ez az igazán jó kutyafekhely, kutyaágy!