Elérkezett a látás hónapja!

Októberben újra látás hónapja

Idén is elérkezett az ősz és vele együtt a 2019-es látás hónapja is. A rendezvénysorozat keretében egész októberben a kezdeményezésben résztvevő optikákban ingyenes látásvizsgálat érhető el, amelyen mindenképpen érdemes megjelennünk. A látás hónapja jelmondata nem más, mint „fontos a látásom”, amely egy rendkívül életszerű megfogalmazása annak, mit is ad nekünk a szemünk. Olvasási képességet, gyönyörködtetést, a mindennapi teendőnk elvégzéséhez alapokat. Látjuk a színeket, a látás segítségével tudunk közlekedni és élvezzük a filmeket. A munkánk is ehhez kapcsolódik, szinte mindannyiunknak. A látás tehát alapvető emberi igény, amely az életünknek talán az egyik legfontosabb alkotóeleme.

Miért fontos a látás hónapja?

A Magyar Látszerész Szövetség, a Magyar Optikus Ipartestület, illetve az optikai szakma közösen létrehozott kezdeményezése, a Látás hónapja, sok embernek segíthet. Lássunk rosszul távolra vagy éppen közelre, a nehézkes, homályos, sokszor duplikált látás bizony nagyban nehezíti az életünket és ronthat az életminőségünkön. Ez egyrészt egy fizikailag megterhelő folyamat, hiszen így az agyunk és a szemünk folyamatosan próbálja megfejteni a rejtélyes információkat, amik legtöbbször egyszerű tárgyak csupán, mégsem vagyunk képesek látni azokat. Erőlködik továbbá a szemünk, hunyorgunk, közelebb hajolunk – ezek mind-mind olyan cselekedetek, amelyek továbbá problémákat szülhetnek. A kezeletlen szem, amely folytonos erőltetésnek van kitéve, csak tovább fog romlani. Emellett sokszor migrénes fejfájásra számíthatunk, ha a sok koncentrálás miatt kifáradunk, míg a görnyedés szimplán a hátunknak sem kellemes vagy hasznos tevékenység.

Miért érdemes a látás hónapján részt venni?

Az ingyenes látásvizsgálat mellett számos egyéb oka van ennek. Egyrészt egy jó kezdeményezés, hiszen magunktól talán el sem kezdenénk fontolgatni, hogy megnézethetjük a szemünk egészségét. Éppen ezért, egy ilyen rendezvény felhívja rá a figyelmünket, hogy bizony a látásunkra figyelnünk kell és megóvni azt. A Látás hónapja keretében ingyenes en elérhető vizsgálat mellett pedig vár minket például még számos akció az optikákban. Hiszen ha már egyszer kiderül, hogy szemüveget kell hordanunk, legalább jussunk hozzá kedvezményes áron. A megfelelő keret kiválasztásában segítségünkre lehet az optikus is, hiszen ő ért hozzá, milyen arcformához milyen fajta keret illik, illetve ő állítja majd a kész szemüveget a megfelelő állapotba.

Miért válasszuk a látás hónapját?

A látás hónapja ilyen problémák megelőzésére és kiküszöbölésére ad lehetőséget. Ha most nem is érezzük, hogy a látásunkkal probléma lenne, akkor is érdemes azért megnézetni a szemünket, hátha valamilyen probléma merül fel az egészségével kapcsolatban. Az egészséges és tudatos életmódhoz pedig ma már nem csak az egészséges étkezés és a testmozgás tartozik, hanem emellett a részvételt is jelenti különböző szűrővizsgálatokon. Hiszen ha tüdőszűrésre elmegy az ember minden évben, a látásvizsgálat vajon miért nem ugyanilyen? Pedig éppen olyan fontos a szemünk egészsége, mint bármelyik más érzékeny testrészünké.

Hiszen a mai ember rengeteget görnyed a számítógépe felett. Szerencsére legalább a régi gépek villódzó képernyője már talán teljesen megszűnt, ugyanis ezek rongálták legjobban a szemünket. Azonban a mostani LCD monitorokban is van hátránya. A látás hónapja kontrolljai alatt kiderülhet, hogy a sok munka vagy szabadidős tevékenység (mint olvasás vagy sorozatnézés) is mind rongálhatja a szemünket. Egyrészt a legtöbben erősebb fényerőt használnak a kütyüjükön, mint amekkora a környezeti viszonyokhoz szükséges lenne, másrészt a hosszú órákon át tartó erőlködése a szemnek soha nem tesz jót. Ez pedig még csak nem is olyan erőlködés, mint amilyet mondjuk a mindennapi tevékenységeink során tapasztalunk, hanem egy nagyon fókuszált, szinte mozdulatlan pont, ami a szemeinket teljes mértékben lekötik. Ha pedig koncentrálunk, kevesebbszer pislogunk, emiatt pedig a szemünk kiszárad, ami kellemetlen érzéshez vezethet, hosszú távon pedig ismét csak a szemünk romlását eredményezi. Nem véletlen, hogy tavaly a látás hónapja fő témája a szem szárazság volt.

Mi a megoldás? Figyeljünk oda jobban, hogy tartsunk szünetet a képernyő bámulásában. Figyeljünk a  környezetünkre, nézzünk szét, merre járunk éppen, esetleg sétáljunk egyet vagy szerezzünk be egy jó szemcseppet. Ezek a dolgok különösen fontosak lesznek, hogyha egyszer kontaktlencsére váltunk a szemüveg helyett, erről is kérhetünk bővebb tájékoztatást a látás hónapja alkalmával.

 Ha pedig úgy érezzük, a látásunk már nem a régi, ne habozzunk beszerezni egy megfelelő szemüveget. Sajnos sokan úgy gondolkoznak, hogy csak kicsit látnak rosszul, tehát még nem kell optikushoz fordulniuk. Azonban olyan ez, mint a fogorvoshoz menés, bár sokkal kevésbé fájdalmas – sőt, egyáltalán nem az. Ugyanis a szem, akárcsak a fog, helytelen vagy a nem kezelés esetén csak tovább romlik, tehát ne késlekedünk megnézetni a szemünk állapoát, ugyanis minél tovább húzzuk ezt, annál rosszabb lehet a látásunk.

A látás hónapján tehát ingyenesen részt vehetünk a kijelölt optikákban látásvizsgálaton, majd kedvezményesen juthatunk hozzá keretekhez is, emellett pedig bizonyosságot szerezhetünk arról, hogy a szemünk esetleg nem szorul látásjavító eszközre, ép és egészséges.