Hírlevél feliratkozás
Életmód

Bach-virágterápia az önismeret tükrében

Bach, Bach-virág terápia, virág, virágterápia, önismeret, önbizalom, önfejlesztés

A Bach-virágterápia növényesszenciák által harmonizálja az energetikai rendszerünket hozzásegítve a testi-lelki egészséghez.

Szerző

Ébredés Háza
életmódközpont

Nagyon felszínes életet élünk ebben a változó, rohanó, értékválsággal küzdő világban. Sokan sokszor másban keressük a hibát, kesergünk, elégedetlenkedünk, nem tudjuk értékelni azt, ami van, becsapjuk saját magunkat, nem találjuk a helyünket, keressük az utat saját magunkhoz, állandóan úton vagyunk, kifelé élünk, s befelé nem figyelünk, nem merünk, vagy nem akarunk… s lehet nem tudatosan, de nem vállalunk felelősséget saját életünkért sem!

Mi is az a Bach-virágesszencia rendszer és hogyan hat?

Ezen rendszer szelíd impulzusokon keresztül, a növényesszenciák által harmonizálja az energetikai rendszerünket, a blokkokat, elakadásokat feloldja. Ezen energiadugók „negatív” viselkedésbéli tulajdonságokat (pl.: konfliktuskerülés, uralkodási vágy más felett, önbizalomhiány, passzivitás, kedvetlenség, irigység...), megnyilvánulásokat, tüneteket, majd később betegségeket idézhetnek elő, s feloldásuk általa az egyensúly, a 38 esszencia pozitív aspektusa nyilvánulhat meg.

Mindenkiben mind a 38 minőség megtalálható, mert személyiségünk, Énünk több aspektusát, „szerepét” éljük nap, mint nap. A különböző én-részek (magányos remete, középpontban lévő, irányítani akaró, harcos, magába mélyülő meditáló, tevékeny aktív, a társ, az anya, az adakozó, az önző egós…) arányai azonban változóak lehetnek Egyéniségünkön belül, személyiség karaktertől, energetikai rendszeradottságtól és élethelyzettől függően. A feladat az önismereti folyamat során az, hogy ezeket az aspektusokat egységbe integráljuk, harmonizáljuk.virágterápia

E csodálatos, más rendszerrel is kombinálható struktúrát a XX. század első felében egy angol orvos, Edward Bach fejlesztett ki, aki az embert holisztikusan szemlélve, mint személyiség – szellem – lélek egysége hitt abban, hogy mindenki feladattal, tapasztalni érkezik a Földre, hogy egyéni életútját bejárva gazdagodjon.

Célja az volt, hogy a fizikai tünetek gyógyításán kívül segítséget nyújtson az embereknek a növényekhez rendelt különböző személyiség karakterek pozitív minőségének megéléséhez (pl.: konfliktus-, és önmagunk felvállalás, egyensúly megtalálása, önbizalom, aktivitás, tettre készség, szeretet, belső béke…), hogy ez által más minőségű életet élhessenek.

Kiindulópontja az volt, hogy nem a betegséget kell orvosolni, hanem a személyiségszinten megélt viselkedésreakciókat (félelem, harag, féltés, függőségek, szomorúság…) kell kezelni az esszenciákkal, melyek a növényminőségekhez rendelt tipikusabb betegséghez vezettek, és a személyiség szintű változás a fizikai szintű betegséget is meggyógyítja.

Emberek ezreinek segítettek gyógyírjei, s mára már a Tudatos Úton járó emberek Önismereti útját támogatja.

Változó világban élünk, minden percről - percre változik körülöttünk, bennünk. Változnak anyagi lehetőségeink, kapcsolataink, megéléseink, változik önmagunk megítélése is. Ezt a változást akkor tudjuk pozitívan és harmonikusan megélni, ha mi is figyelve a külvilágot, mint egy tükörben meglátjuk benne magunkat, levetjük az illúziókat, az álarcot, felnyitjuk a szemünket, őszintén szembenézünk a démonjaikkal, múltunkkal, fájdalmainkkal, befelé figyelünk, elmélyedünk, s belátjuk, hogy mindenért mi vagyunk a felelősek, s minden értünk történik…….és teszünk, elengedünk, és építünk!

A belső viszonyunk önmagunkhoz, az én részeink egymáshoz való kapcsolódásai, az érzéseink, ahogyan a külvilághoz viszonyulunk, határozza meg kedélyállapotunkat, belső harmóniánkat. Ha mi változunk, változik a külvilág is…rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte, hajlandóak vagyunk-e dolgozni saját magunkon, először saját magunkhoz való kapcsolatunkon, hogy utána elinduljon a változás körülöttünk, s egy kiegyensúlyozottabb, szeretettel telibb, harmonikus belső világgal viszonyuljunk a külvilághoz, mintegy neki is tükröt mutatva, s így lehetőséget adva a többi embernek is a változásra.

A Bach rendszer „mellékhatása” tehát a változás! De ez már nem a személyiségszintű változás, ez mélyebb, ez több, ezen túlmutat. Azonban ez által a hétköznapi élet is megváltozik, átalakulnak a kapcsolati rendszereink, megéléseink, a cipelt terhek letétele után felszabadulunk, megkönnyebbülünk, képesek leszünk nyitni a világra, kiegyensúlyozottabban megélni a bizonytalan világban a mindennapokat, mert más szemüvegen keresztül szemléljük már a világot, ahol fontosabb a Szeretet, a megosztani és adni magunkból, hogy ez által mindenki több lehessen.

A rendszer segít meghallani Lelkünk hangját, Aki szól hozzánk, s ha figyelünk, s nyitottak vagyunk, egyenget az úton egy Tanácsadó segítéségével. Az önismeret egy élethosszig tartó tanulás, akár több életen keresztüli, kinek – kinek hite szerint. Ez az út, maga az Élet, a Bölcsesség, az Egység, a Mindenség törvényeinek tanulása, a Tudatosságé, mert tapasztalat által változunk, fejlődik tudatossági szintünk, s azért jöttünk a világra, hogy meghatározott életutat, sorsot, feladatot beteljesítve, magasabb tudatosságot elérve, megelégedve, boldogabban, Egységben éljünk önmagunkkal és a világgal.

A Bach virágok a Lélekszintű kapcsolódásra adnak lehetőséget önmagunkkal, az én-részeinkkel, mely már nem felszínes, egós és nem csupán személyiség szintű. Ezáltal teremtve lehetőséget a mély önismeret után, hogy másokkal is magasabb minőségű kapcsolódásokra tegyünk szert, melynek alapja a megengedő Szeretet, az adás – kapás egyensúlya és a Szolgálat.

Ha minden nap áldozunk időt, tudatosabb figyelmet fordítunk belső világunkra, s rendszeresen átgondoljuk viselkedési mintáinkat, belső motivációnkat, amelyek mozgatták aznapi cselekedeteinket, s figyelünk a belső hangra, hogy mikor mit érzünk, hol tapasztalunk feszültséget, kényelmetlenséget, vagy éppen jóleső nyugalmat, harmóniát, s mint egy tükör figyeljük, hogy milyen érzelmi reakciókat vált ki belőlünk a környezet megnyilvánulása, visszajelzése, akkor sokat tanulhatunk, s a tükörben megláthatjuk valódi önmagunkat, ha bátran, félelem nélkül és valóban őszintén szembe akarunk, merünk nézni!

Virágterápia gyerekeknek

A Bach-féle virágterápia fogzás, mozgásfejlődésbeli lemaradás, iskolai beilleszkedési nehézség, illetve tanulási vagy magatartási zavar esetén is hatékony.

Tovább a cikkhez >>

Ez a hajlandóság azonban saját döntés!

De idáig hosszú és fáradságos út vezet, fájó szakadékokkal és hullámvölgyekkel, sokszor embert próbáló hegymászásokkal is, melyek nagy erőpróbák. Hátra kell hagyni azt, ami már nem szolgál, és nem emel, nem tölt: a félelmeket, a személyiség szintű egót, az irigységet, a kritikát, stb… el kell engedni a függőségeket, s ezek bizony keserűséggel, fájdalommal, szomorúsággal a magányosság, és üresség érzésével járnak. De minden erőpróba egy lehetőséget ad egy újjászületésre, egy újrakezdésre, s minden sötét alagút végén ott a Fény, a tudati változás, előrelépés lehetősége! Egyszóval megéri!

És aki elindul ezen az úton, az önismeret szeg-zugos, kanyargós útján, abban egy idő után megfogalmazódik az igény arra, hogy másokat is segítsen az útra lépni, azon lépkedni, s utat mutatva, vándorbot legyen. Ehhez azonban sok önismereti és univerzális tudás is szükséges elmélettel és gyakorlattal.

A Bach virágrendszer egy segítő mankó, egy gyümölcs, a hatalmas választékú gyümölcsöskosárból, melyek a tudatos fejlődés lehetőségét kínálják. Jól kombinálható más módszerekkel is, mint pl.: Színterápia, Számmisztika, Symbolon, Tarot... De a lényeg mindegyik módszernél, hogy bele kell kezdeni, el kell köteleződni alázattal és hittel, el kell mélyülni benne, s aztán a gyakorlatban bátran alkalmazni kell, ezzel segítve saját és mások tudatosodását, fejlődését!

(Molnár Anikó, Bach virág konzulens, tanácsadó, az Omniverzum Szabadegyetem spirituális lélekgyógyász hallgatója)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A fehér hullám első csúcspontja, a korall
Számmisztikai iránytű
Sárga hullám, királykék napja
Gyökerek és szárnyak - Gyermeknevelésről másképpen
A fehér hullám kilencedik, arany napja

       

Események

NIA: harcművészet, öngyógyítás, tánc... ÚT ÖNMAGADHOZ
Egésznapos Család és rendszerállítás - másolat
Ember-és önismereti kiscsoport Debrecenben 2.alkalom
A SZERETET ÚTJÁN - SZÍVCSAKRA AKTIVÁLÁSA
Új önismereti pszichodráma csoport Debrecenben!

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS