Hírlevél feliratkozás
Életmód

Holisztikus Bach-virágterápia

Bach, Bach-virág terápia, virág, virágterápia, esszenciák, szív, agy, mozgásszervi megbetegedések, gerinc, fájdalom, test, lélek, szellem, érzelem, allergia, gyomor

Holisztikus szemlélet segítségével a komolyabb egészségügyi problémákat is megoldhatjuk.

Szerző

Ébredés Háza
életmódközpont

A kor előrehaladtával testi funkcióink a természetes biológiai órának, valamint a stresszes, kiegyensúlyozatlan, boldogtalan életnek köszönhetően elfáradnak, gyengülnek, s fogékonyabbak leszünk a betegségek kialakulására. Régebben, még nagyanyáink, dédnagyanyáink korában sűrűbben előfordultak 90 év fölötti, hajlott hátú, testileg „összeaszott”, de boldog mosolyú, bölcs emberi tekintetek.

Mára ez már sajnos egyre ritkul. Egyre fiatalabb korban betegszenek meg az emberek, s a halálozási is egyre zsengébb korú embereket érint. S ilyenkor sopánkodunk, kétségbe esünk, reménykedünk, hogy hátha minket nem ér el a baj. De nem ez a megoldás! A megoldás kulcsa szintén a mi kezünkben van, a megoldás bennünk lakozik. Ha egészségesen élünk, ha tudatosan figyelünk testünk, szellemünk és lelkünk táplálására, s vállaljuk a felelősséget, hogy a betegség egy jelzés, s üzen nekünk, hogy letértünk a saját utunkról, akkor van esélyünk meggyógyulni.

De ehhez meg kell állni, meg kell pihenni, befelé kell fordulni. Meg kell tanulni a belső szemünkkel látni, meg kell keresni a bennünk lévő belső gyógyítót, járni kell a „Hős útját”, ami a mi utunk, aki ahhoz, hogy előre haladhasson, visszafelé tekint, szembenéz árnyékoldalával, összegzi az átélt tapasztalatait, s integrál. S bizony rá kell jönnünk, hogy a betegség is értünk történik, hogy változtassunk!

Ugyanazon szintről egy probléma, mely kihívás ezen utazás során, a betegség nem oldható meg. Ha változunk, kilépünk komfortzónánkból, megkeressük a betegség valódi okát, mely testi tüntetek formájában beszél hozzánk, s meghalljuk, megfejtjük üzenetét, őszintén megbeszéljük magunkkal a lehetőségeket, akkor van esély! Az egészség azt jelenti, hogy egész-ségben, egységben, harmóniában vagyunk testünkkel, lelkünkkel és a világgal. Mihelyt két-ség, bizonytalanság jelenik meg bennünk, s kétségbe esünk, máris okot adunk a betegség kialakulásának.

A modernnek nevezett orvostudomány mindent a baktériumok, vírusok világából és a kóroki tényezőkből eredeztet. A kezelést csak a fizikai testre összpontosítja, félelemalapú, s ezáltal nem ösztönöz az igazi gyógyulásra, változásra, a felelősségvállalásra. Kutatások kimutatták, hogy ugyanazon bakteológiai közegben lévő emberek másként reagálnak, s nem minden esetben betegszenek meg. Mi lehet ennek az oka? Hát az előbb említett Egy-ség felbomlása az emberi aurarendszeren belül az immunrendszer általános állapota mellett.virágterápia

Mint tudjuk, sok betegség okára a fejlett, nyugati tudomány sem tud magyarázatot adni, s ekkor mondják, hogy pszichoszomatikus eredetű, ami annyit jelent, hogy mögötte lelki okok húzódnak meg.

Minden betegség és elváltozás mögött pszichés, lelki okok húzódnak meg mélyen, melyek először viselkedés szinten nyilvánulnak meg (makacsság – izületi merevség; bizonytalanság érzet – egyensúly rendszer és egyéb érzékszeri problémák; érzelmi elfojtás – szívproblémák…), majd egy idő után már a testi tünetek is felfedezhetőek. Ha bent egység (test-lélek-szellem) és harmónia van, az immunrendszerünk megvéd minket mindenféle külső és belső hatás ellen.

A Bach virágrendszer a betegségek tükrében

A keleti gyógyászat holisztikusan szemléli az embert, nem mint egy szövet- és szervhalmazt látja, hanem, aki egy nagyobb rendszer részeként teszi a dolgát, test-lélek-szellem egységeként.

Ezen vonalon alapszik Edward Bach által kidolgozott rendszer is. Rendszerének kiinduló alapja a bélben lévő baktériumok, melyek meghatározzák az egészséges immunrendszert, s védenek a betegségek kialakulása ellen. Összefüggéseket fedezett fel a bélflóra változása, a lelki-személyiség karakter és a betegségek kialakulása között. Ezért is olyan fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás napjainkban!

Bach doktor célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan egyszerű, finom rezgéseken alapuló szelíd gyógymódot, mellyel akár mindenki magát kezelheti, hogy visszatalálhasson az eredeti Egységhez. Ezt közérthető formában meg is fogalmazta a ma is olvasható Gyógyítsd tenmagad című művében.

Holisztikus szemlélete szerint, az ember halhatatlan Lélek, aki egyéni feladattal, tapasztalni jött a Földre, melyet azonban elfelejtünk, de Lelkünk érzéseinken keresztül kommunikál velünk. Feladatunk megtanulni ezt a kommunikációt, hallgatni bensőnk hangjára, s így elkerülhetjük a betegségeket, s megélhetjük az önzetlen Szeretet egységét.

Betegség akkor keletkezik, ha nem hallgatunk erre a hangra, ha letérünk az utunkról, mert a személyiségszintű egó átveszi az irányítást, vét az egység törvényei ellen, s ez által kiszakadunk az egységből, elszigetelődünk a Szeretettől, s az energiaáramlásban gátak, blokkok keletkeznek. Ilyenkor feladatunk megkeresni ezek gyökerét, egy magasabb szintről ránézni a helyzetre, s változtatni hozzáállásunkon, életfelfogásunkon, személyiségszintű megéléseinken… Ebben támogatnak a növényi esszenciák, melyek emelik rezgésszintünket, így támogatva az aurarendszer rezgés egyenetlenségeinek harmonizálását.

Ehhez azonban egyéni felelősségvállalás szükséges! Nem egyszerűen „majd az orvos meggyógyít a pirula segítségével” típusú hozzáállás, hanem a megállás, átformálni akarás, döntés és elmélyedés…. S innentől kezdődhet az igazi önmunka, mely elvezet a valódi, sejt- és lélekszintű gyógyuláshoz, s mely által fejlődhetünk.

A betegség tehát esély, s nem csapás, megtorlás, mely megbüntet, hanem lehetőséget ad, s rábír minket a hibás viselkedés átvizsgálására, egyfajta ösztönző, a személyiség és lélek közötti összhang megteremtésére, a kapcsolatfelvételre felsőbb Énünkkel. A gyógyítás, e rendszerben nem harc a betegség ellen, hanem a hibás viselkedés erénnyé kovácsolásának fejlődési útja, a tökéletesség keresése, az ellentétes irányú erények fejlesztése, mert a test gyógyulását az egészséges szellem, az önismeret segíti elő. Tehát a betegség esély az egészségért, nem harc a betegség ellen, hanem munkálkodás az egészség mellett!

A fizikai betegségtünetek megjelenése előtt akár hetekkel, hónapokkal előbb is már az energetikai rendszerben negatív energiaállapot, torzulás jön létre, mely először negatív viselkedésben (félelem, harag, bizalmatlanság, túlféltés, uralkodni vágyás…) nyilvánulnak meg, melyek a 38 növényminőség alacsony-szintű megnyilvánulásai. Ha még ezután sem halljuk meg a hangot, s nem változtatunk viselkedésünkön, hozzáállásunkon, akkor betegségre való hajlam, majd fizikai, testi betegség jelenik meg.

Edward Bach szerint életfeladatunk itt a Földön, hogy megéljük felsőbb eszmei tulajdonságainkat, Isteni kvalitásunkat, erényeinket, mely által boldogságban, örömben, békében, hitben, bölcsességben, szeretetben élhetünk. Ha ezekkel nem rendelkezünk, jellemhiányban, az Isteni megnyilvánulás árnyoldalaiban szenvedünk, mely büszkeségben, gonoszságban, gyűlöletben, önzésben és birtoklási vágyban, bizonytalanságban, tudatlanságban fejeződhet ki, s ezek alkotják az emberiség alapbetegségeit.

Virágterápia, önismeret

A Bach-virágterápia növényesszen- ciák által harmonizálja az energetikai rendszerünket hozzásegítve a testi-lelki egészséghez.

Tovább a cikkhez >>

A 38 életlecke, a 38 gyógyítóval, maguk az esszenciák, megadják a fejlődési irányt, mely lehetőséget adnak az alacsonyabb viselkedési-lelki minőségtől a magasabb rezgésű, pozitív potenciál megfejlődéséig.

Tehát, ha a fizikai testben betegség jelenik meg, akkor az azt jelenti számunkra, hogy változtatni kell a világhoz való viszonyulásunkon. Mérvadó az is, hogy a tünetek milyen típusúak, s mely testtájon jelentkeznek. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány:

A kéz a cselekvés csődje, makacs ragaszkodás dolgokhoz; a láb az önmagunkért való kiállás bizonytalanságáé; a fej - agy elváltozásai, a gyenge kontrollt, gondolati merevséget és önfejűséget takarnak; a szív, szeretettel kapcsolatos hiány/túlzás problémáit rejtik; az érzékszervi problémák (látás, hallás) a környezeti ingerek hibás felfogásából erednek, a bölcsesség elutasításából, az igazság meg nem látásából/hallásából fakadnak.

A makacsság, az arrogáns viselkedés, az önzőség, merevséget, izületi-, mozgásszervi betegséget mutatnak.

A krónikus fájdalmak az egység elleni vétek, gonoszság következményei, mely arra figyelmeztetnek, hogy se magunknak, se másnak ne okozzunk fájdalmat. Egyfajta vágyódás kifejezése ez a szeretet, gyöngédség után, bűntudat megélése.

A mozgásszervi és koordinációs bizonytalanságok, a tétova, felelősséget fel nem vállaló egyén sajátjai, aki vonakodik a lelke hangját meghallani, retteg az események feletti kontrollvesztéstől, vagy határozatlanul, céltalanul lézeng a világban.

A szeretet nem helyes megélése, és a gyűlölet következménye a meddő magány lesz, heves indulatkitörésekkel, pszichiátriai betegségekkel. Az önszeretet hiánya a depressziósokat, neurotikus betegségben szenvedőket sújtja.

A birtoklási vágy, hatalomvágy, mohóság a lélek megtagadását jelenti, a másik szabadságvágyának és fejlődésének korlátozását, mely helytelen, s így az ember saját testének rabjává válik, bemerevedik (sclerosis multiplex, Parkinson-kór), környezetének teljesen kiszolgáltatva, így tanulva meg a leckét.

Az allergia a környezetre adott fokozott reakció, a túlzott kritikusság, az önelfogadás hiánya, vagy az irányítás átadásának megjelenése fizikai szinten. Az asztma, saját magunk, vagy mások személyiségének korlátozása, „fojtogatása”, akár a túlzott szeretet által.

A gyomorbántalmak az ismeretlentől és az újhoz való alkalmazkodás félelmei, önbizalomhiányt jeleznek; a májbetegség, illetve az epekő haragot, keserűséget, keménységet, rosszallást, büszkeséget mutat. Az emésztési problémák elengedési nehézségre, túlzott ragaszkodásra utalnak, s így szabnak gátat a fejlődésnek.

A gerinc és hát betegségei az élethez való instabil/merev hozzáállást, a bizonytalan létet és támaszt, akaratgyengeséget, félelmeket takarnak.

A vese- és hólyagpanaszok szorongást, az érzelmi háttér bizonytalanságát, régi sérelmek dédelgetését, túlérzékenységet mutatnak a csalódottságra, kudarcra.

A nemi-, ivarszervek betegségei a nemi identitás, az önelfogadás, önfelvállalás, önmegtagadás félelmeit, bűntudatát mutatják.

A daganatok, a rák régi sérelmek fel nem dolgozására utalnak, keserűséget, bánatot, lelkifurdalást hordoznak a lélekben.

A bőr betegségei a környezettel való kapcsolatfelvétel milyenségét szimbolizálják, védtelenség, fenyegetettség, a tisztátalanság, önelfogadás, a bennünk dúló harc jelképei.

Az esszenciák a betegségek mögött meghúzódó személyiségtípus és tipikusabb érzelmi megnyilvánulás meghatározása alapján nyújthatnak támaszt.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy bőrkiütés mögött a Békaliliom hidegsége, különcsége, érzelmi elkülönülése áll, vagy a Vadalma testi önelfogadásának hiánya, esetleg a Bükk esszencia kritikussága, a Hangafű nem megfelelő önérvényesítése a bizonytalan én határok miatt, vagy a Dió esszencia ragaszkodása a megszokott, régi viselkedésmintákhoz, vagy a Nebáncsvirág intoleranciája, ingerlékenysége másokkal szemben, vagy a Magyal fenyegetettség érzése, mely gyűlölködésben fejeződik ki, s egyfajta „szeretetért kiáltásnak” felel meg, vagy esetleg az Apróbojtorján elfojtott érzelmei, konfliktus kerülése, a látszatharmónia feszültsége miatt?

Vagy a ma már szinte népbetegségnek számító nyaki fájdalom és csuklyás izom merevsége mögött mely személyiségszintű reakciók dominálnak? A Forrásvíz önmagával szembeni keménysége, vagy a Szőlő uralkodni vágyása, túlzott merevsége, vagy esetleg a Vasfű túlzásba vitt lelkesedése, a Szilfa tökéletességre való hajlam miatti kimerülése, az „utolsó csepp a pohárban” érzésével, vagy a Tölgy nem megfelelő energiafelhasználása munka és pihenés között, a kényszeres felelősségtudatával és teljesítménykényszerével, vagy a Gyertyán szellemi kimerülése, kiégettsége a rutinfeladatoktól, vagy a Bükk negatív szemlélete, másokkal szembeni arroganciája, szűk látóköre, esetleg a Békaliliom merev zárkózottsága, büszkesége?

Az esszenciák kiválasztásához a viselkedési minták önvizsgálatával, vagy a konzulensi beszélgetés segítségével lehet rájönni, s ezeken tudatosan dolgozva változtatni, mert a fizikai test gyógyulása is csak így lehetséges.

Minden rendszer (kineziológia, tarot, symbolon, számmisztika, színterápia…) segítő, mely megtanít látni, látni saját magunkat illúziók nélkül, az álarc levetésével. És el kell fogadjuk azt is, hogyha mindent megtettünk a gyógyulásunk érdekében, s mégsem sikerült fizikai testünket az épülés folyamatába terelni, akkor nincs mit tennünk. Nem tudunk mindent irányítani, vannak felsőbb törvények, a döntés nem mindig a mienk.

Ilyenkor igaz nehéz, de hagyni kell, hogy az energia szabadon áramolhasson, s történjen, aminek történnie kell, s fel kell adni az irányítást, mert a Lélek erre az életre ennyi feladatteljesítést vállalt fel. A halállal való szembenézés sürgető félelme hozzásegíthet az élet értékeléshez, hogy más minőségben, tartalmasabban, tudatosan, Szeretet-motiváltan tölthessük az itteni időnket a Földön.

Tehát betegség esetén nem elég az orvosra bíznunk magunkat, aki a fizikai test tüneteit kezeli, s „hirtelen”, sürgetően életmódot váltani, egészségesebben táplálkozni és élni. Magunkba kell néznünk, meghallani belsőnk hangját, a kiváltó okot felkutatni és megszüntetni, mentális és szellemi erőfeszítést tenni, mely kemény, kitartást igénylő, hosszadalmasabb önismereti munka, de csak így van esély az átformálódásra, a fejlődésre.

Segítségképpen itt vannak a Bach növény- és virágesszenciák. S e folyamat végén, igaz, akár lelki fájdalom és könnyek árán, de részesei lehetünk egy fantasztikus találkozásnak, mely egy emberrel történik, aki csodálatos, egyedi és megismételhetetlen minőség…. aki Te magad vagy. Ajánlom szeretettel, vágj bele!

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Az emberi természet
Teendők rovarcsípés esetén
Az érett lélek
Kell-e nekünk pszichológus?
Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat

       

Események

Egésznapos Család és rendszerállítás - másolat
Bach-virág konzulens képzés Szolnok
Spirit Revolution- Szellemi, Tudati forradalom
Szenvedélyeink fogságában
Spirituális Lélekgyógyász képzés

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS