Hírlevél feliratkozás
Életmód

Testideálok a történelem során

test, történelem, testkép, ideál, testideál, önbizalom, lélek, psziché, média

Fedetlen keblek és szőrtelenítés az ókorban, takargatás a középkorban, szabályos szépség a reneszánszban, gömbölyded idomok a barokkban, fűző a XX. században...

A média szerepe

Napjaink iparában az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat a szépség- és egészségipar. Maga a szépségápolás szinte életstílussá vált, összekapcsolódva az egészséges táplálkozással, testmozgással, testápolással, a káros szenvedélyek mellőzésével, lelki egyensúly megteremtésével. gallo római nők

Talán divatnak is hívhatjuk ezt a láncot, mindenesetre figyelmen kívül nem igazán hagyhatjuk a média ezen irányú behatásait.

Az újságok lapjain, az óriásplakátokon, a tévécsatornák műsoraiban, a reklámokban folyamatosan egyre és egyre több kép tárul a szemünk elé, az ideális testet megformálva. Az ideális test persze mindig valami olyasmi, amit a társadalmi elvárások, de inkább a negyedik hatalmi ágként jegyzett média megalkot.

Ideálok a történelemben

A történelem során az ideális test folyton változott, azonban az a tény, hogy az emberek mindig szebbnek szerettek volna látszani, és az elvárásoknak megfelelni, állandó volt. Már az őskorban is kívánatosabb volt az, aki szívósabb, vagy termékenyebb volt, pontosan azért, mert ebben az időben folyton harcolniuk kellett az élelemért, a túlélésért, ezért ezek a tulajdonságok nagy jelentőséggel bírtak. Mindez tetten is érhető, ha például a Willendorfi Venus alakjára gondolunk, amely a gömbölyded csípőt, és a melleket hangsúlyozza.

Az ókorban már változott kicsit a helyzet. Az egyiptomiak minél jobban ki akartak tűnni, és hangsúlyosan festették magukat, a nők gyakran istennőként szerettek volna tündökölni. Átlátszó ruhákat hordtak, és volt, hogy meztelen volt a mellük, mindez akkoriban teljesen elfogadott volt. A férfiak körében a széles váll, és keskeny derék volt a divat, azonban mindkét nem vállig érő, fekete parókát viselt.

A görögök ehhez képest jóval visszafogottabban éltek, sokszor előnyben részesítették a természetességet. Egységes női ideál nem nagyon létezett, csupán az akkori, görög istennőkről formált szobrok tanúskodnak az elfogadott testképről. A férfiak álltak a társadalomban az első helyen, a nők csak utánuk következtek. A férfiak szépségideálja pedig Apollón volt.

A rómaiak csodált férfije erős volt, és izmos. Továbbra is élt az a hagyomány, hogy a férfitől függ a nő, azonban az előkelőbb rétegekből származó hölgyek nagyon is adtak szépségük megóvására. Már működtek szőrtelenítő, masszázs helyiségek, ismerték a fogkefét, amihez krétát, vagy mészport használtak fogaik megtisztítására. Néró felesége, Poppea különösen ismert volt kozmetikai módszereiről, rengeteg szolgája volt, akik segédkeztek a kozmetikai műveletekben. Arcápolói és festékei mézből, szamártejből, kukoricalisztből készültek, fogaira szarukeverékeket kent, és hetente végeztek rajta szőrtelenítést cukor, méz és citrom elegyének segítségével.

Mindez a fényűzés a középkorra teljesen eltűnt. Mindenki szégyenlős volt, sminkelni kizárólag a kéjhölgyeknek volt szabad. Két női alak létezett csak, mégpedig Éváé, aki elcsábította Ádámot, és bűnbe vitte az emberiséget, és Szűz Máriáé, aki örökké a tisztaságot, az erkölcsösséget, erényességet képviselte. A reneszánsz korában Olaszország diktálta a követendő példát, amely pontosan meg is határozta, mit jelent az, ha valaki szép. A férfiaknál Dürer és Da Vinci szemlélete jelentette az idolt, azaz ovális arc, magas homlok, egyenes és keskeny orr, a száj pici. A női szépség szintén szabályok közé lett zárva, mégpedig számszerűen.

Hamis a tükör?

Sokáig csak az anorexiában (állandó koplalás) vagy éppen a bulímiában (kóros evési kényszer) szenvedő testképzavaros emberekről olvashattunk, hallhattunk. Mostanság azonban megjelent egy újfajta betegség: az izomdiszmorfia.

Tovább a cikkhez >>

A hölgyeken három fehér (arcbőr, fogak, kéz), három piros (ajak, orca, köröm), és három fekete (szem, szemöldök, szempilla) elem kellett, hogy legyen.

Ekkoriban az emberek féltek a víztől, azt gondolták, betegséget terjeszt, tehát beszüntették a mosakodást, ami miatt értelemszerűen mitesszerek és pattanások jelentek meg az arcbőrükön. Ezek eltakarására jött divatba a púder, és szépségtapasz, amelyeket gyermekek és férfiak is használtak.

A barokk korban divat lett a paróka, az ideális nő gömbölyded volt, azonban mégis keskeny derekú. A kövérség azt jelképezte, hogy jómódúan él az illető, a darázsderék pedig fűző segítségével volt elérhető.

A 19. században a nők körében érdekes divat hódított, ugyanis a beteges kinézet volt az uralkodó, és követendő példa. Sokszor citromon és eceten éltek, hajnalokig ébren voltak, hogy karikás legyen a szemük. Nem ódzkodtak az erősebb mérgektől sem, nadragulyát, atropint, maszlagot használtak, hogy minél tágabb és csillogóbb legyen a pupillájuk.

A nagy áttörés 1905-ben következett be a nők körében, ugyanis egy divattervező, Paul Poiret, száműzte a fűző viselését. Ezután már könnyedebben jutottak felszínre az újítások, a miniszoknya, és a napbarnított bőr. Rohamosabban váltak elfogadottá az újabb és újabb váltások, míg nem napjainkban már csak sovány modelleket láthatunk a kifutókon, az anorexia, és a bulimia népbetegség lett az elhízás mellett.

Azonban a szépségideál, mint láthatjuk, folyton-folyvást változik. Sosem tudhatjuk mi lesz holnap trend, mi lesz a legújabb innováció. De mindez talán nem is fontos, ha csupán egyetlen örökérvényű igazságot tekintünk követendőnek, vagyis, hogy elég, ha csak saját magunknak akarunk megfelelni, a többi nem számít.

(Kóczán Anna, illusztráció: Gallo - Római nők c. festménye)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Megosztott érzések
A magány és az egészségünk
A fóbia gyorsítja az öregedést
Az érett lélek
Szeretetjelek a kézírásban

       

Események

Nőiesség Mentális Műhely
Csung Jüan csikung II-es , Debrecen
Egésznapos Család és rendszerállítás - másolat
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen
Spirituális Lélekgyógyász képzés

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS