Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

Táplálékod legyen gyógyítód

makrobiotikus táplálkozás, egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás egyik lehetséges módját a makrobiotika tárja elénk!

Az, hogy a többi energia milyen csatornákon keresztül érkezik hozzánk, egy másik cikk témája lehet. Azonban a harmincszázaléknyi energia-bevitellel is jelentős károkat tudunk okozni a rendszerben, ha annak minősége, összetételének arányai nem megfelelőek. Az egészséges táplálkozás egyik lehetséges módját a makrobiotika tárja elénk!
A szó jelentése egyértelmű: a MAKRO - nagy, egész, teljes, a BIO - élet (a természetben előforduló életteli dolgok). A nagy, a teljes élet módszere, rendszere, tematikája.
A mai gyógyító makrobiotikát Oshawa és Kushi a japán hagyományos étkezés alapján alkották meg. Mégis használható a nyugati ember számára is, hiszen a különbség az étkezési szokások között nyilvánvalóvá teszi a létjogosultságát.
A nyugati világ húsalapú mindennapi táplálkozásában a fő biokémiai összetevők a fehérje, a szénhidrát, amivel a test igényeit akarja kielégíteni. Kisebb szerepet kapnak a gabonafélék, zöldségek.


Bizonyítékok a makrobiotikus táplálkozás mellett

Számomra súlyos bizonyíték a makrobiotika létjogosultságának az, hogy az emberiség fő táplálékát több ezer éven át, egészen a modern idők kezdetéig a főtt egész szemű vagy teljes kiőrlésű gabona alkotta.

Keleten a rizs és a köles
Európában a búza, a zab, a rozs
Oroszországban és Közép-Ázsiában a hajdina
Afrikában a cirok
Közel-Keleten az árpa
Amerikában a kukorica

Természetesen a nagy vallások szent könyveiben is megtalálhatók a józan táplálkozás és a természetes gyógymódok ajánlása, sőt alkalmazásuk néhol vallási előírásként jelenik meg.
Az ókorban a megfelelő táplálék alkalmazása volt a lényege az orvosi gondolkodásnak és a gyakorlatnak. A Sárga Császár nagy belgyógyászati könyvében Csi Po azt javasolja, hogy a krónikus betegségben szenvedők 10 napon át, hántolatlan rizsből készült levest egyenek gyógyszerként.
Hippokratész i.e. 5. században legfőképpen az étrendi módszereket alkalmazta a súlyos betegek gyógyítására. A táplálkozásról szóló könyvében kijelentette: „Legyen a táplálék a te orvosságod és az orvosság a te táplálékod."
Végigkísérhetjük figyelmünkkel ezt a törekvést egészen a mai időkig, nem csak orvosok, filozófusok is foglalkoztak ezzel a témával.
A 19. század közepéig a japánok főként vegetáriánus módon táplálkoztak. Nem fogyasztottak tejterméket, ugyanúgy, mint az afrikai népek, hiszen az ő szervezetük nem képes a tejfehérje és a tejcukor felbontására genetikai felépítése miatt. Ehelyett a szójababból készült tofu ezernyi változatát ették. Például a miszo és a soju a napi ételük alapját képezte, amelyek a szójabab fermentálásával készülnek.
Elengedhetetlen volt a japán tea, a bancha (8x annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej) étkezés előtt és közben, utána pedig a zöld tea fogyasztása.

A nátrium-kálium egyensúlyának fontossága

A 19. század utolsó harmadában a nyugat hatására történő húsfogyasztás miatt súlyos betegségek alakultak ki. Japánban ekkor már a nyugati orvoslás volt az irányadó, ami természetesen ezeket a betegségeket nem volt képes gyógyítani.
Ekkor tűnik fel Ishizuka, aki pályája kezdetén a nyugati orvostudomány szerint képzett orvos, a Japán Hadsereg magas rangú katonaorvosa volt.
Míg a nyugati orvoslás a proteinek és a szénhidrátok szerepét hangsúlyozza, Ishizuka az ásványi anyagok, különösen a Nátrium és a Kálium szerepét emeli ki. Szerinte a betegség oka mindig a helytelen táplálkozás következtében megváltozott Na/K-arány.
1907-ben megalapította a Shoku Yo = „Az étel gyógyít" elnevezésű társaságot.
Halála után George Oshawa vált filozófiai és gyógyító munkássága folytatójává.
Ma az ő neve ismertebb, Európában és Amerikában folytatott munkássága kapcsán. Ő fejlesztette ki azt a filozófiát és napi gyakorlatot, amelyet makrobiotikának nevezett el.
1961-ben többek között Michio Kushi vezetésével New Yorkban megnyitnak egy éttermet, ahol a makrobiotikus ételeket népszerűsítik.
Ma az általa 1978-ban, Bostonban alapított Kushi Intézet a módszer követőinek, tanítóinak, gyógyítóinak kiképzésére szolgál. Rákbetegek gyógyítása is része a tevékenységüknek - Shiatsu, Do-in és Makrobiotika által.
Ha a fentieken elgondolkodunk, arra a következtetésre juthatunk, hogy ma számtalan betegség oka lehet a helytelen táplálkozás, amelyet a hivatalos orvoslás sajnos csak gyógyszerekkel és sebészeti beavatkozásokkal szeretne gyógyítani, mint tudjuk, csekély eredménnyel.
Ezért mindenképpen érdemes megismerni ezt a módszert, mint lehetőséget a problémák megoldására.
A makrobiotika teljes történetét és a gyakorlatban való alkalmazását nehéz lenne egy rövid cikkben összefoglalni, ezért mindenki figyelmébe ajánlom Dr. Sági Mária és Sági István „Makrobiotikával egészségesen" című könyvét.
Mivel hosszú évek óta shiatsuval foglalkozom, és a makrobiotika ismerete kapcsolódik a munkámhoz, régóta rendelkezem információkkal ezen a területen, ki merem jelenteni, hogy ez a könyv hiánypótlás a makrobiotikával kapcsolatos irodalmat tekintve. Hiteles, korrekt és teljes körű ismeretet ad.

A kiadvány a Napfény Életmód és Közművelődési Egyesület jóvoltából 2009.-ben az Egészségvédő Füzetek XIII. köteteként jelent meg.
Kapható az Életmód Házban Nyíregyháza Népkert u. 5. szám alatt.

Béres Miklósné Kati - shiatsu gyógyász 


Kapcsolódó információk

Cikkek

Súlykontroll
A szója trónfosztása
A tönkölybúza pelyva egészségügyi hatásai
Cukorbetegség diétája
Alma, fenséges királynőnk!

       

Események

SATSANG

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS