Hírlevél feliratkozás
Szabadidő

Barangolás belső utakon

El Camino, barangolás

"Ha jó emberekkel akarsz találkozni, ízletes ételeket akarsz kóstolni...

Az elmúlt években egyre több magyar választja úti célul az ún. zarándokutakat, amelyeken nemcsak szép tájakban lehet gyönyörködni, hanem egyfajta belső utazásra is lehetőséget van. Dr. Kollár János szakpszichológus néhány évvel ezelőtt nemcsak végig ment a legnagyobb zarándokúton, de könyvben is megírta tapasztalatait. - Egy pszichológusnak az önmegismerés talán még fontosabb, mint mások számára, hiszen mi a személyiségünket egyfajta "munkaeszközként" használjuk, folyamatosan "karban kell tartanunk".
 
Hitemnél és hivatásomnál fogva nagyon érdekelnek az emberek, az emberi problémák és cselekedeteik okai. Erről is kérdezgettem zarándoktársaimat. A számomra legszebb vallomás így hangzott: "A Camino repedéseket okoz az embert körülvevő páncélon, és így lesz esélye annak, hogy ott besüssön a nap". A könyvem megírásában több „ihletőm" is volt. Így pl. Paulo Coelho: Egy mágus naplója című könyve, másrészt Paco, spanyol barátom.
 
Ő egyszer azt mondta: "Ha jó emberekkel akarsz találkozni, ízletes ételeket akarsz kóstolni, és gyönyörű tájakat akarsz látni, indulj el!" Mindezekhez társult nagyfokú kíváncsiságom: képes vagyok-e végigjárni az utat. Az élménybeszámolómon felül segíteni szerettem volna azoknak is, akik még sohasem gondoltak arra, hogy megpróbálják a Szent Jakab-utat. Ha pedig valamilyen (pl. fizikai) oknál fogva nincs lehetőségük elmenni rá, igyekeztem olyan élményt nyújtani, mintha ők maguk is ott lettek volna velem. János készítette föl erre az útra Icát is, aki túl az ötvenen, ismert vidéki vállalkozóként vágott neki a több száz kilométeres útnak.

- Sosem hittem volna, hogy emberek mire képesek, s hogy én is mennyi fájdalmat bírok majd elviselni. Bedagadt, íngyulladással teli lábakkal érkeztem meg a Vaskereszthez. Elvittem és letettem oda a családtagjaim, közeli ismerőseim és barátaim, valamint jómagam nevében egy követ, amelyet elindulásom előtt mindnyájan megérintettünk, és képletesen értve otthagytam a terheinket. Számtalan emberbaráti pillanattal találkoztam az út során, de azt helytelenítem, ha valaki a helyiek segítségével, egyetlen fillér nélkül tervezi végigjárni a zarándoklatot. Többek között erről is olvashatnak a nemrég megjelent könyvemben, aminek a „Camino-gondolatok" címet adtam.

Magyarország-szerte egyre több klub szerveződik a Szent Jakab-út köré. A tapasztaltak ezzel is segítik azokat a társaikat, aki még sosem voltak a zarándoklaton, de tervezik. - Több előadást is tartottam már, mivel sokan szeretnék megtudni, milyen élményekre, tapasztalatokra, tanulságokra számíthatnak, ha elindulnak a nagy zarándoklatra. - folytatja Kollár doktor. - A válasz egyszerű és szubjektív: mindez alkat, beállítódás kérdése, és attól is függ sok minden, hogy ki és mire nyitott. Az én tapasztalataim, élményeim például nem biztos, hogy mások számára ugyanannyira érdekesek, és fordítva. Azok az emberek, akikkel a Camino-n találkoztam, és nap mint nap fizikailag, lelkileg segítettük egymást, tulajdonképpen ugyanazok az emberek is lehetnek, akiket a hétköznapok során az utcán látok.

Ott azonban elmegyünk egymás mellett. A zarándokúton egyszerre utazunk külső és belső világokba. Vannak, akik inkább a gyönyörű tájak, a helyi ételspecialitások iránt nyitottak, és vannak, akik önmaguk mélyebb megismerésére törekszenek. Mindkét cél elérhető. Mégis: az inkább külső élmények iránt nyitott emberek előtt megnyílik a mélyebb önmegismerés kapuja, akik pedig hajlamosak befelé fordulni megtapasztalják, hogy a kitárulkozó világ mennyi csodát rejt.

Írta: ZoéKapcsolódó információk

Cikkek


       

Események

Barangolás a barlangok vidékén
Fényképes beszámoló az El Camino-ról

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS