Hírlevél feliratkozás
Életmód

A fülgyertyázás rejtélyei

fülgyertya, népi gyógymód, méhviasz, meghűlés, bronchitis, fülgyertyázás, megfázás, alternatív terápia, alternatív kezelés

A gyertyázás hatása a benne lévő gyógynövények mellett az égés során keletkezett hőhatásnak köszönhető.

Az ősi természeti népeknél rendkívül egyszerű módszereket alkalmaztak a fülbetegségek kezelésére. Egyik közülük a fülgyertyázás, mely Indiától, Tibeten át Dél-Amerikáig elterjedt. Alapanyaga általában méhviasszal átitatott, üreges henger, melynek belsejét ma már alufólia béleli.fülgyertyázás

A méhviasz a gyertya meggyújtáskor egyenletesen olvadni kezd és cseppmentesen elég. Attól függően, hogy a gyertya anyaga milyen gyógynövénykivonatokat tartalmaz, különböző betegségek kezelésére alkalmas.

Az eukaliptusz meghűlés, bronchitis, torokgyulladás esetén fertőtlenítő hatása miatt hatékony. A kakukkfüvet idegerősítőként, görcsoldóként, hurutoldóként alkalmazzák.

A kamilla fájdalomcsillapító, sebgyógyulást elősegítő, gyulladás- csökkentő, nyugtató. A levendula fejfájás, alvási zavarok esetén használatos. Az orbáncfű antidepresszáns, immunstimuláló, görcsoldó, a zsálya erősítő, gyulladáscsökkentő, élénkítő, fertőtlenítő.

A fülgyertyát nem ajánlatos alkalmazni perforált dobhártya esetén, illetve, ha allergiásak vagyunk arra a gyógynövényadalékra, melyet hatóanyagként a gyertya alapanyagához kevernek.

A gyertya cső alakjának köszönhetően a láng alatt vákuum keletkezik. A szívóhatás miatt a kezelt zónák területén vérbőség jön létre, nő a véráramlás sebessége, ezáltal a salakanyagok elszállítódnak és megindul a váladékfolyás. Az ingerek a fülön lévő reflexzónákra is hatással vannak, ezzel stimuláló hatást gyakorolnak a garat nyirokrendszerére. A fülgyertya azokat a mélyen meghúzódó akupunktúrás pontokat is képes elérni, melyek a dobhártya közelében helyezkednek el.

A betegségek lelki oka

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy betegségeink mögött lelki okok húzódnak meg.

Tovább a cikkhez >>

A fülgyertya kezelések alkalmával a kezelt az oldalán fekszik úgy, hogy a hallójárat függőleges legyen. A fülre egy vékony gézlap kerül, mely megakadályozza a gyertya égéstermékének fülbe jutását. A gyertyát a kezelt fülébe helyezzük, és a túlsó végét meggyújtjuk, majd körkörös mozdulattal olyan mélyre helyezzük a fülbe, hogy a füst nem tudjon kijönni a fülből, de mégsem legyen kellemetlen.

A viaszrúd kétharmad részét elégetjük, a megmaradt részt eloltjuk egy pohár vízben. Minden alkalommal mindkét fület kezeljük, s bár már az első alkalommal is megmutatkozik az eredmény, a kezeléseket rendszerint többször meg kell ismételni. Kezdetben előfordulhat az állapot romlása is, de ez természetes velejárója a folyamatoknak.

(Bodó Melinda)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Rehabilitáció, fizikoterápia - SM
Az a csodálatos lenmag!
Gyógyír hörghurutra a természetből
Fülgyertya ABC - második rész
Fülgyertya ABC - harmadik rész

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS