Hírlevél feliratkozás
Mozgás

Napi másfél óra magunkra?

szabadidő, pihenés, kikapcsolódás, stresszoldás, sport

Én ott kezdeném, üljön le, vegyen elő egy papírt és számoljon: az egy hét 168 órájából...

Én ott kezdeném, üljön le, vegyen elő egy papírt és számoljon: az egy hét 168 órájából mennyi időt tölt a munkahelyén, mennyi időt szán házimunkára, a vásárlásra, a családra, TV nézésre és mennyit önmagára? Mennyi az Ön szabad ideje és mennyi a családtagoké?
 
Ha azaz eredmény, hogy minden nap 1,5 óra a testé és a léleké, akkor nem muszáj tovább olvasni. De, ha nem, akkor kérem, ne tegye félre az írást. Olvasson és gondolkozzon!

Még itt az elején tisztázzunk egy apróságot, nem fodrászra, kozmetikusra, szoláriumra, műkörmösre, gondolok. Ezek a külső „maszlagok”! Tudom, ez is kell. De, nem ez a legfontosabb!
Arra gondoljon, hogy mi az alap? A test és a bőr. A szépség belülről fakad, az előbb felsoroltak csak külcsínyek, melyek még szebbé tehetik, kiemelhetik, de nem helyettesítenek semmit! Nem egyszer találkoztam olyan hölgyekkel, akik smink nélkül nem mernek kimenni az utcára! (Volt 18 éves is.) Miért? Pszichikai oka van, vagy szégyelli a valóságot? Sőt, egy ismerősömet, nem ismertem meg, mikor először láttam alapozó, szemfesték, és rúzs nélkül, a döbbenettől leesett az állam. Erről, a különböző bulvár lapok olyan cikkei jutnak eszembe, amikor a lesi fotósok az úgynevezett nagy sztárokat váratlanul fényképezik le, külsőségek nélkül. Ugye láttunk már ilyet?

És ami a csúcs számomra, mikor színházi sminkben jelennek meg egyes hölgyek a szaunában, méregtelenítés céljából. Pihenés és merülő fürdőzés helyett törölgetik a lefolyó festéket, és igazítanak a tükör előtt!

Nem, nem hiszem, hogy ez a legfontosabb. Ennek kellene lenni a ráadásnak. Ezzel lehet eltüntetni néhány kellemetlen apróságot, és kiemelni, ami a legszebb Önben. Ez az, amire nem mindig kell az idő, van ettől sokkal fontosabb. A lélek és a test. Ha, ez jön szóba, mindig Charlie egyik száma jut eszembe: „Az a szép, aki reggel is szép!”
Kedves Olvasó! Tegye a szívére a kezét, és válaszoljon. Ön hány reggel volt már megelégedve Önmagával, vagy kapott-e már bókot ez ügyben társától? Nem, ne nekem válaszoljon! Önmagának adjon, lehet, hogy életében először valósághű választ!

Ha rendben van az emésztése, jól működnek a belső szervei, nincs felhalmozódva a méreganyag a szervezetében, erős az immunrendszere, ritkán beteg, és rendben van a lelke, akkor ezek mind együttesen visszatükröződnek a bőrén. Ha az izomzata, a kötő- és támasztószövete erős, akkor a megjelenése határozott, és feltűnő. Ha sportol és jó az állóképessége, akkor még a járása is fiatalos, lendületes, és dinamikus. Egy riporter egyszer megkérdezett egy arab férfit, hogy csadorba öltözött hölgyekről, hogyan állapítható meg a kor?
Nagyon egyszerű! - volt a válasz - A hölgy járásáról, ahogy mozog rajta a lepel, elárulja az illető korát! Azóta figyelem az emberek mozgását. Tényleg nagyon sok mindent elárul az illetőről, csador nélkül meg pláne!

Holnaptól, nézzen szét az utcán vagy egy fürdőben, és figyelje az embereket. Én már megtettem. Katasztrófa! Az elhízottak a súly miatt, mint egy lassított felvétel, néhány embernek olyan X lába van, hogy nem tudja összetenni a két bokáját, néhányuk a hasuktól több éve nem látták már a saját nemi szervüket, és a körmüket sem tudom, hogy ki vághatja? Ha sietni kell, akkor reng rajtuk a felhalmozott zsírmennyiség. Ha valamiért le kell hajolni, felér számára egy hegymászással. Néhány fiatal, súlyfelesleg nélkül is, annyira lassan megy, mintha már a középkorúak táborába tartozna. Futni nem bír, és a hátát nem tudja egyenesen tartani. Mi lesz vele később? A magas sarkú cipők, szinte folyamatos, indokolatlan viselése szintén nagy károkat okoz a fejlődő szervezetnek. Nem csak a test súlypontját helyezik át, hanem rövidítik a vádli izmát, és az Achilles szalagot, ami egy rossz lépésnél, akár el is szakadhat. Hogy menni sem tudnak benne, az már egy másik kérdés.
Itt még megemlíteném a gerincet. Nem foglalkozunk vele, ameddig nem jelez, hogy vagyok és fájni is tudok! Erről is lesz szó.
A személyi edzéseim kezdetekor, úgy gondoltam megváltom a világot. Onnan származott az ötlet, hogy a csoportos órák végén, sok-sok kérdést tettek fel a vendégeim a mozgással, és az életmóddal kapcsolatban. A válaszokat nem lehet egy-két mondatban kifejteni, és gondoltam személyi edzés formájában több lehetőség nyílik az ilyen információk átadására.
 
Kezdetben, azokra a hölgyekre akartam specializálódni, akik nagyon el vannak hízva, és több próbálkozás ellenére sem tudtak lefogyni, vagy lehet, hogy egyszer kétszer sikerült, de nem tudták megtartani a súlyukat. Később, ez az elképzelésem megváltozott, mert nem csak ők kerestek meg. Különböző alkatú és életvitelű hölgy szeretett volna személyi edzőjének, más-más indokkal. Ez idő alatt tudatosult bennem, hogy nemcsak sportoktató vagyok, hanem barátnő, pszichológus, vagy lelki szemetesláda. Nem bántam. Sőt! Számomra nagyon tanulságos esetek voltak.

Egy év eltelte után fogalmazódott meg bennem, hogy nem külön-külön kell foglalkozni az emberekkel, hanem együtt. Hiszen hasonlóak a problémák. Csoportos mozgás közben teljesen más a hangulat, mint ketten egy stúdióban. Olyankor nem is mindig nekem kell megfogalmaznom a válaszokat, hanem szinte maguktól jönnek elő. Létrehoztam az Életmód és Fogyiklubbot, ahova bárki, kortól, nemtől, súlytól függetlenül jelentkezhet.


Írta: Szabó Csilla személyi tréner
Kapcsolódó információk

Cikkek

Csillagjegyek mozgásformái
Beszélgessünk! MI! NŐK! ŐSZINTÉN!
Ho’oponopono – a megbékélés és megbocsátás művészete
Légzéssel az egészségért
Mozogjunk nyáron is!

       

Események

Spirit Napközistábor 2012. III. turnus
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Debrecenben
II. MediBall Országos Bajnokság
Stresszkezelés I. Mentális Műhely
Spirit Napközistábor 2012. I. turnus

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS