Hírlevél feliratkozás
Család

Ha hiperaktív a gyerek

hiperaktivitás, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, gyerek, tanár, szülők, tanulás, családterápia, család

A hiperaktív gyerek magába szívja a külvilág ingereit. Mindent hall, tud, érez... még akkor is, ha a felnőttek titkolóznak előtte.

Információval zsúfolt világban élünk, harsog a rádió, reklámokkal tömik a fejünket, a televízió ontja magából a negatív híreket, a nézhetetlen műsorokat. Egzisztenciális gondok terhelik az embereket, s közben az az érzésük lemaradnak valamiről, hajlamossá válnak a túlpörgésre, vagy valamilyen módon kiszállnak a hajszolt életformából. Félelem járja át a társadalmat. Rettegés a munkahely elvesztésétől, a pénztelenségtől, a járványoktól.hiperaktív

A hiperaktív gyerek visszatükrözi a körülötte lévő világot. Az összezavart környezet benne reprodukálódik, nem tudva mit kezdeni a körülötte lévő frusztrált emberekkel.

Jelenleg az iskolák szerkezete, módszertanai sem segítenek a tanulók önbizalmának, önértékelésének növelésében. A túl sok információ kizárhatja az alaposságot, elmélyülést. Rövid idő alatt kell megtanulni írni, olvasni, számolni. Nagyanyáink idejében, az alsóbb iskolákban „csak" erre tanították a nebulókat, majd évekig gyakoroltatták. No, de minden erre épül.

Milyen eredménnyel fog tanulni történelmet, biológiát az a gyerek, aki nem tud rendesen olvasni, milyen viszonya lesz a matematikához, fizikához, ha az alapműveleteket nem készség szinten alkalmazza? A sikertelenség frusztrálttá teszi majd. Egyre több gyerek él a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia bélyegével.

Mitől lehet hiperaktív az ember?

Genetikai adottság, amely generációkon keresztül öröklődik. Odafigyeléssel kideríthető, melyik nagypapa, dédnagymama volt rendkívül tevékeny, honnan ered az érzékenység, mozgékonyság. Ilyen adottságokkal több teret kell biztosítani gyereknek a mozgásra. Fontos figyelembe venni az iskolaválasztásnál, milyen típus a gyerekünk. Egész nap az iskolában ülni roppant megterhelő dolog, ezen a tízperces szünetek sem segítenek.

Egy kisgyereknek hatalmas a mozgásigénye, a világot körbe tudná rohanni. Lecövekelni a padhoz, rendesen viselkedni, figyelni minden órán, teljesíteni nap mint nap komoly követelmény. Amikor hazamegy, leül a számítógép elé, a szülő örül, ha csendben van a gyerek. A mozgásra hétvégén sincs idő, pedig a közös túrázásokra, hegymászásra a hátizsákból elővarázsolt szendvicsek lakomáira szívesebben emlékszik vissza az ember, mint az általános vasárnapi húslevesre. Ez nem pénz kérdése.

A mozgás elengedhetetlen a stressz levezetésében. Nem kell feltétlen élsportolónak lenni - a játék a fontos, ki lehet választani azt, ami a legtesthezállóbb. Meggyőződésem, minden gyerek egy kis zseni, bármit meg tud tanulni, ha kellően motiválva van. Ha a gyereket érdekli, amit tanul, sikereket ér el, szárnyakat kap. Nem vagyunk egyformák, más-más az érdeklődési körünk, jó lenne arra helyezni a hangsúlyt, ami a legkönnyebben elsajátítható számunkra. A maximalista elvárás azon a területen, ami nem érdekel, eredményezi a „nehéz a felfogása, buta, rossz tanuló" megbélyegzéseket.

Gyermekek és égtájak

A szülők igyekeznek gyermeküknek fejlődéséhez megfelelő körülményeket biztosítani.

Tovább a cikkhez >>

Nagy a felelőssége a felnőtt társadalomnak, legyen az érintettszülő, az óvónő vagy tanár. A leghatékonyabb nevelési módszer a példamutatás, vagyis az, milyen mintát adunk a következő nemzedéknek. Jó lenne, ha mindenki önvizsgálatot tartana, soha nem késő új, másfajta szemlélettel élni.

(Tarnai Nagy Csilla, kineziológus, transzperszonális pszichológus)

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Indigókék gondolatok lV.
A párod anyjaként viselkedsz?
Gyökerek és szárnyak - Gyermeknevelésről másképpen
Az újszülöttek is érzik a ritmust!
Az abortuszról

       

Események

Tanuljunk családul: asztrológia a hétköznapokban
"Tanulom magam” önismereti műhely
Egésznapos Család és rendszerállítás - másolat
Gyerekagykontroll tanfolyam
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS