Hírlevél feliratkozás
Család

Empátia és kommunikáció

empátia, kommunikáció, érzelem, probléma

Az empátiát sokan így szokták definiálni: "beleérző képesség", amikor átérezzük a másik személy...

Szerző

Szakolczai Szabolcs
energiagyógyász (prána)

HÍD-tag

energiagyógyász (prána)

Az empátia sokkal nagyobb jelentőséggel bír el az életünkben, mint azt mi gondolnánk! És, bár volt már róla szó, azt gondolom, nem árt újra és újra tudatosítani magunkban, hol is a helye, és mire használható valójában az empátia. Az empátiát sokan így szokták definiálni: "beleérző képesség", vagyis amikor átérezzük a másik személy vagy személyek érzéseit.

Bennem felmerült a kérdés, jó-e, ha más emberek érzéseit érezzük? Tudunk-e tisztán látni, ha kavarognak bennünk az érzések, a sajátunké mellett még a másoké is. Úgy gondolom, pontosítanunk kellene ezt a fogalmat, hogy tiszta képet kapjunk az empátiáról.

Az első lépés talán az, hogy megtanuljuk megkülönböztetni a gondolatainkat az érzéseinktől. Mert elég egy gondolat, hogy rosszul érezzük magunkat. Tehát előbb van egy gondolat, aztán létrejön az érzés. Ugyan, ha a személyről gondolkodunk, akkor az érzés, ami megjelenik bennünk, az már nem a másik érzése, hanem a sajátunk lesz, hiszen a saját gondolatunk teremtette. Számomra az empátia, valami más; egy speciális hozzáállást jelent, egy módszert. Ha röviden akarnám kifejezni magam, akkor azt mondanám, az empátia, egyirányú figyelem.

Felötölhet bennünk az empátia definíciójának hallatán (beleérző képesség), hogy ez valamilyen képesség kell, hogy legyen, mintha velünk születne. Van, akinek nagyobb arányban jutott belőle, van akinek kisebb. Vannak olyan, akiknek igen fejlett a beleérző képességük, és vannak, akiknek kevésbe. Úgy gondolom, ennek felvetésnek nincsen alapja. Tapasztalataim alapján, az empátia nem más, mint egyirányú figyelem, aminek speciális szerkezete van. Így, aminek szerkezete van, az tanulható, megérthető, alkalmazható.

Az érzelmi állapot és az empátia összefüggése

Nagyon fontos része ennek a szerkezetnek az érzelmi szintünk, azt hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk. Ez határozza meg azt, hogy az empátia, mint „képesség” mennyire hatékonyan jelenik meg bennünk. Ha ugyan is jól érezzük magunkat, magas érzelmi szinten vagyunk, akkor magas az empátia készségünk, és remélhetőleg jól tudunk empátiát adni. Ha alacsony érzelmi állapotban vagyunk, akár anyagi, akár párkapcsolati, üzleti okokból félelmeink vannak, aggódunk, ingerültek vagyunk, akkor kevésbé vagyunk képesek az empátiás odaforduláshoz! Tehát az empátia képességünket az befolyásolja, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk!

Azonban azt is tudnunk kell, annak ellenére, hogy magas érzelmi állapotban vagyunk, előfordulhat, hogy olyan nagy hatással van ránk a másik személy, hogy a beszélgetés végére hasonlóan rosszul érezzük magunkat, mint a beszélgető partnerünk. Ekkor azonban nem empátiát adunk a másik embernek, hanem a szimpátiát érzünk iránta.

Valaki azért szimpatikus nekünk, mert azonos érzelmi szintű rezgésben van. Ez akkor fordulhat elő, ha a figyelmünk nem egy irányú. Ugyanis az idegrendszerünk a befogadott információkat összehasonlítja a már tárolt, tapasztalt információkkal. Amikor ez megtörténik, eszükbe jut egy hasonló, általunk is átélt esemény, és az akkori érzés ismét felszínre tör bennünk. Ettől a pillanattól máris egy érzelmi szinten vagyunk, és nagyon jól megértjük egymást. De ez az érzés, akkor már nem csupán a társunk érzése, hanem a mi sajátunk is!

Azt hiszem, abban egyet érthetünk, hogy ebben az állapotban nem igen tudunk segíteni barátunknak, beszélgető partnerünknek, hiszen mi éppen abba a negatív érzelmi hullámba kerültünk, mint ő. Nagyon jóleső érzéssel tudunk ilyenkor másokat szidni, hibáztatni, panaszkodni, de a kiutat éppen úgy nem látjuk a helyzetből, mint ahogyan ő sem.

Empátia: figyelem középpontjában az érzés és a fontosság

Ahogy mondtam, az empátia egyirányú figyelmet feltételez, illetve jelent. A beszélgetés folyamán csakis a másik személyre figyelünk, mintha mi nem is léteznénk.

Na, de mire is figyeljünk valójában? Csupán két dologra. A másik ember aktuális érzéseire és fontosságaira, szükségletire! Tehát röviden Érzés és Fontosság! E két fogalom tisztázása szintén nagyon fontos lehet, de most erre nem térnék ki!

Tehát az empátia-adás mint beszélgetés során olyan mértékben összpontosítjuk figyelmünket a másik fél aktuális érzéseire és szükségletire, hogy nem vagyunk tudatában az azokkal kapcsolatos érzéseinkre és fontosságainkra. Ez Marshal B. Rosenberg megfogalmazása, aki az Erőszak Mentes kommunikáció megalkotója.

Ne akarjuk megoldani mások problémáját!

Van még egy dolog, ami fontos lehet, ha sikeresen szeretnénk az empátiát gyakorolni. Ne akarjuk megoldani a másik ember problémáját! Ha mégis ötletek próbálunk adni, azt tolakodásnak veheti, csökkenthetjük vele az önbizalmát, megakadályozva azt, hogy ő maga sikeresen megoldja a problémát.

Ha elkezdünk ötleteket gyártani a beszélgető partnerünk problémájának megoldására, akkor már a figyelem megoszlik, kétirányúvá válik, így megszűnik az egyirányú figyelem, ami nem más, mint az Empátia.

Legyünk empatikusak és engedjük, hogy ő maga találjon megoldásokat a helyzetre, visszaadva ezzel a reményét, hitét, lelkesedést és önbizalmát. Segíthetünk, hogy ezek a jó érzések mind megjelenjenek, és magas érzelmi állapotba kerüljön az illető.

Így valóban tudunk segíteni másoknak, és nem kerül semmibe! Mindenki által elsajátítható, alkalmazható és maximálisan hatékony, ha betartjuk kritériumokat! Nagyon sok konfiktust, családi, párkapcsolati, munkahelyi problémát megoldhatnánk pusztán azzal, hogy képesek vagyunk empátiát adni embertársainknak!

Írta: Szakolczai Szabolcs - SZI kommunikációs trénerKapcsolódó információk

Cikkek

Tested úgyis elárul
Önismeret álmaink által
Azt tegye, amit én szeretnék!
Szeretetnyelvek- kapcsolataink iránytűi
A viták elkerülhetőek

       

Események

Nőiesség Mentális Műhely
Neigong érzelmi tisztítás

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS