Hírlevél feliratkozás
Család

Tudatos gyermekvállalás

gyermekvállalás, család, gyerek, családterápia, párkapcsolat

Gyermekvárásunk a legörömtelibb, legmeghatóbb érzésünk, amit szülőként átélhetünk.

Képzeletbeli párunk, Ági és Péter, már több éve házas, és úgy érzik, elérkezett az idő, hogy teljes családdá váljanak, legyenek gyerekeik.

A készülődések mellett, lassan lelkileg is felkészülnek a gyermekük fogadására.
Az örömteli gondolatok időszakában, az alábbiak azonban ritkán kerülnek előtérbe, pedig jó, ha tudunk a hatásukról és az erejükről.

A szülők, a gyerek személyisége, múltunk, céljaink
● Mit hozunk otthonról, milyenek voltak velünk a szüleink, milyen mintát láttunk, tapasztaltunk. Mi az, ami tetszett gyerekként, mi az, amit nem szeretnénk követni.
● Figyeljünk arra is, hogy a család az anyából és az apából áll, akik eltérő családi kultúrából érkeztek, akiknek közös nyelvet kell tudni beszélni, de eltérő a múltjuk, eltérő a személyiségük.
● A szüleinktől hozott nevelési formákat le tudjuk-e vetkőzni, ha azokat nem szeretnénk követni, tovább adni a gyermekeinknek.
● Mennyire vagyunk érettek a gyermekvállaláshoz, mit szeretnénk a gyermekeken keresztül megvalósítani. A mi életünket, vagy meg nem élt életünket akarjuk tovább élni bennük, vagy hagyjuk, hogy az ő saját, egyedi életüket éljék.
● Milyen szülők leszünk, figyelünk a gyerek lelki igényére, vagy a gyereket a saját tulajdonunknak tekintve, a diktatórikus szülői modell érvényesül, „Azt teszi, amit én mondok neki!" stratégiát alkalmazzuk?
● Mennyire tudunk figyelni a gyerek saját személyiségére, arra, hogy ő gyerekként mit akar elérni, mi a fontos neki.

Rokonok, társadalom, média hatása
● Tudunk-e egy szűk, óvó, gondoskodó családi légkört teremteni, ahol az általunk fontosnak tartott értékek a meghatározók. Ki tudjuk-e rekeszteni a külső környezeti hatások befolyásoló szerepét. Pl. a nagyszülők, rokonok, barátok nevelési tanácsait, rossz külső mintákat, vagy akár a média mindig jelen lévő hatását. Természetesen azon külső hatások, melyekkel azonosulni tudunk, illetve beilleszthetők az értékeink közé, fontosak és hasznosak a család számára.

Elérezik a várva várt pillanat, megszületik az első gyermekünk. Elkezdődik a közös élet, az egymást segítve-támogatva élet, vagy az egymásmelletti küzdelem, harc a hatalomért, még a családon belül is.
Hasznos, ha a fentieket is végig gondoljuk, a szülői szerepeink kialakításánál, hiszen akkor tudunk egymásnak segíteni, teljes életet élni, ha figyelünk egymásra, egymás személyiségjegyeire, céljainkra. Csak egy szeretetteljes, tiszteletre épült családban tudják a családtagok megvalósítani önmagukat.
Ez mind rajtunk áll, hogy mit szeretnénk, és mit akarunk, tudunk megvalósítani.

Írta: Smidt Katalin - Életvezetési tanácsadó, pszichológiai terapeutaKapcsolódó információk

Cikkek

Szingli lányok és fiúk!
A multifokális szemüveg
A párod anyjaként viselkedsz?
Éljenek a fajátékok!
A szeretetről kicsit másképp

       

Események

Tanuljunk családul: asztrológia a hétköznapokban
Csillagmag tábor
Család és Rendszerállítás
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen
Szülők iskolája

Szakértők

Simonné Gaál Katalin
asztrológus

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS