Hírlevél feliratkozás
Család

Terhes gondozás szerepe

terhesgondozás, terhestanácsadás, gyerekvállalás

Hogyan járulhat hozzá a szülésre való felkészüléshez a terhes gondozás...

Hogyan járulhat hozzá a szülésre való felkészüléshez a terhes gondozás, miért fontos, hogy a kismamák komolyan vegyék, és eljárjanak a vizsgálatokra? A terhes gondozás vizsgálatai, a szakemberekkel való találkozások éppen arról tájékoztatnak minket, milyen feltételek mellett, milyen biztonsági intézkedések betartásával érhetjük azt el, hogy a gyerekvállalás már az első pillanattól kezdve valóban áldás legyen egy család életében.

Felkészülten várni a babát
Az elmúlt hónapokban többször hallhattunk olyan híreket, melyekben a szüléskor fellépő komplikációk az újszülött életébe kerültek. Fontos tudni, hogy ezeket a tragédiákat nem a szülészetek, a szülőszobai ellátás korszerűsítésével lehet kiküszöbölni, sokkal inkább a felvilágosító munkával, mely a terhesség alatt, de még jobb, ha a terhesség előtt elkezdődik.
Az előforduló komplikációk jelentős része a várandós anyuka nem megfelelő hozzáállásának, felkészültségének következménye. A szülésre való felkészülés legfontosabb eleme a terhes gondozás. 

Senki ne hanyagolja el!

Anyasági segély csak azoknak a kismamáknak jár, akik a törvényben előírt számú tanácsadáson részt vettek! A törvény mellett az egészség sokkal fontosabb. Az anyai betegségek jelentős része önmagukban nem veszélyesek, a terhesség ideje alatt azonban érdemes rájuk odafigyelni, hiszen megfelelő információk birtokában, szakmai segítség révén nem okoznak különös nehézségeket.
Az egészséges kismamák esetében, szinte semmiféle tennivaló nincsen, azonban az esetleges problémák csak a sokadik találkozó után derülnek ki. A leendő anyukák húsz-harminc százalékra viszont már a kezdetektől oda kell figyelni! Ezért aztán senkinek sem tanácsos elhanyagolni a gondozáson való megjelenést.

Életkor kontra szülés
A terhes gondozás másik sarkalatos pontja az idősebb korosztály gyerekvállalása. Az első gyerekek születése harminc év körülre tolódott a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében, de nem ritka ma már 37-43 éves kor közötti utolsó gyerek vállalása sem. Ez természetesen újabb rizikófaktorral egészíti ki a szüléssel kapcsolatos problémák sorát.
A nő szervezete a nemi érést követő egy-két éven belül már alkalmas a gyerek kihordására biológiai szempontból. A 18 és 25 éves kor között a legideálisabb a gyerekvállalás. A kor előre haladtával bizonyos genetikai megbetegedések száma növekszik. A férfiak gyerekvállalásának ideális felső határa a 45. év.  Természetesen ez nem jelenti azt, hogy 45 év után már senki ne vállalkozzon! Vállalkozzanak, de a felkészülés, a terhes gondozás, a különböző előírt vizsgálatokon való részvétel ilyen esetekben fokozott jelentőségű, hiszen ezek nagymértékben képesek az esetleges rizikófaktort csökkenteni. A megoldás nem a lemondás, hanem a szakszerű felkészülés!

Otthon vagy a kórházban?
Nagyon gyakran felvetődik az a kérdés is; otthon vagy a kórházban hozzuk világra csemeténket? A tanácsadás ehhez is jó útmutatóul szolgál. A problémás esetek kiszűrése nem egyszerű feladat, és nehéz megmondani, hogy a szülés folyamán kik lesznek azok, akiknél komplikáció merülhet fel. Ha otthon nincsenek megfelelő eszközök, körülmények, nem elég felkészült a szülést levezető szakember, akkor itt néhány perc is végzetes következményekhez vezethet!

Születés háza

Természetesen itt, Nyíregyházán is igyekszünk a legkorszerűbb körülményeket, a legmodernebb lehetőségeket is megteremteni a szülészeti részlegben. A kórházi rekonstrukció elkövetkezendő tíz évében tervezzük egy olyan születés házának a létrehozását, melyben az otthonszülés körülményeivel megegyező módon történhet a vajúdás. Azzal a különbséggel, hogy kinyitunk egy ajtót, és máris a műtőbe vihető a kismama, ha bármiféle komplikáció lép fel.

Szakértő: dr. Papp Károly főorvos, szülészeti osztály vezető

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Angyali babavárás
A méhen kívüli terhesség jelei
Ujjszopás kontra cumizás ...?
Szülés élőben a Facebookon
Vaszatival a meddőség ellen

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS