Hírlevél feliratkozás
Életmód

Légzés és légúti megbetegedések

légzés, légúti megbetegedés, levegő, tüdő, asztma

Mivel a szervezetünkben minden összefügg a jó oxigénellátással, nem mindegy, hogyan lélegzünk.

Sokféle légző gyakorlat van, melyek mind nagyon hatékonyak lehetnek az egészségünk megőrzése vagy a betegségek megelőzése érdekében. Mivel a szervezetünkben minden összefügg a jó oxigénellátással, nem mindegy, hogyan lélegzünk!
 
Ismerkedjünk most meg egy olyan gyakorlatsorral, melynek eredete nagy valószínűséggel az orosz hagyományokban gyökerezik. A lényege abban áll, hogy a levegő benntartásával komoly élettani folyamatokat indítunk be a szervezetben.

Lássuk hát a gyakorlatot!
 
Mély lélegzetet veszünk, és addig tartjuk bent, amíg ez nehézség nélkül megy. A levegő kiengedésével valamennyi feszültségünket is kiengedjük magunkból. Így tulajdonképp két fontos dolog történik, az oxigén nagyobb mennyiségben jut el a sejtekhez, illetve tudatossá tesszük a légzésünket. Ezt legalább hatvanszor, vagy akár százszor is tegyük meg egy nap. Ahogy beszívjuk a levegőt, és a hólyagocskák kitágulnak, aztán, amikor erőteljesen kifújjuk a levegőt, a hörgőcskékből eltávolítjuk a nedvességet, és így könnyebben, szabadon tud lélegezni a szervezet.
 
légzésHa valaki asztmás, észre fogja venni, hogy két-három napon belül lényegesen könnyebbé válik a légzés, vannak esetek, amikor az asztmatikus tünetek szinte teljesen megszűnnek. Ehhez azonban egész nap folyamatosan csinálnia kell a gyakorlatot. Általában két-három hét után furcsa, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, és egy nagyon intenzív váladékozás indul meg a tüdőből.  Ez egy nagyon hasznos állapot, hiszen a tisztulási folyamat megindulását jelzi. Ez mutatja, hogy amit csinálunk, az segített. A levegő benntartásának hosszát folyamatosan lehet emelni, akár hatvan másodpercig. De nagyon fontos, hogy minimum hatvanszor ismételjük meg naponta!

Gondoljunk a légúti problémával küzdő gyerekre, akit elvisznek a gyógyfürdőbe, ott önfeledten játszik, lebújik a víz alá, majd felmerül, eközben önkéntelenül is végzi a gyakorlatokat. Az allergiások esetében a tüdőben lévő felesleges nyálka, megfogja az allergén anyagot, és beindul az ellenreakció. Mivel a légzéssel kitisztítjuk ezt a réteget, ezért az allergiás reakciók csökkennek. A légzésterápiát nagyon sokan kipróbálták, és a pozitív visszajelzés meggyőző hatású!

Írta: Kecskés László


Kapcsolódó információk

Cikkek

Illatterápia és szauna
Mikronnyi sósszemcsék....
A belső szárnyakról
COPD - hallott már róla?
Az univerzális fügekaktusz

       

Események

CSEND tábor
Buteyko légzés tanfolyam Nyíregyházán

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS