Hírlevél feliratkozás
Család

Készítsd a tested a szülésre!

terhesség, szülés, folsav, vitaminok, kismama, baba, babavárás, ásványi anyagok

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő. Ezek kellenek a kismama és a baba egészségéhez!

Szerző

Oláh Henrietta
Bach virág terapeuta

HÍD-tag

wingwawe coach

A folsav vagy B9 vitamin egy vízben oldódó vitamin. Jelentősége főleg a várandós anyák szervezetében nagy, mert a terhesség korai szakaszában az embrió gerincének normális kialakulása csakis megfelelő mennyiségű folsav jelenlétében történik meg.

Ha egy kismamának elegendő folsavat tartalmaz a szervezete, mielőtt babáját világra hozná, nagymértékben járul hozzá a főbb születési rendellenességek megelőzéséhez. A folsavnak fontos szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A vegetáriánusoknak ezért érdemes odafigyelni a táplálkozásra, mert a jó folsavszint képes elfedni, a szervezet B12 vitamin-hiányát! A túl sok folsav csökkentheti a cink hasznosulását is. A napi folsav szükséglet 0,15 mg!

A helyes testsúly kialakítása már a teherbe esés esélyénél is fontos tényező lehet. A túl sovány vagy túl súlyos nők sokkal nehezebben fogannak meg normál súlyú társaiknál.kismama

A helyes étrend ilyenkor még inkább kibővül a zöldségekkel, gyümölcsökkel, a teljes kiőrlésű gabonafélékkel. Fontos a kálcium bevitel, mely leginkább tejtermékekkel érhető el. A húsok közül a folyami halak a legajánlatosabbak!

Maga az intenzívebb testmozgás is segítheti a teherbeesést. Mindenképpen ajánlatos a testmozgás idejét legalább napi egy órára emelni! Megerőltetnie senkinek nem kell magát, azonban a test rugalmasságának megőrzéshez, illetve könnyebb visszaszerzéséhez érdemes erre is időt szánni!

Egy kis odafigyeléssel ez is könnyedén megoldható! Inkább lépcsőzz, mint liftezz! Használj tömegközlekedési eszközöket, vagy távolabb állj meg az autóddal a célodtól! Gyalogolj, sétálj, ússz, kerékpározz!

Az életmódbeli változásokhoz hozzátartozik a különböző drogok mellőzése, már jóval a teherbe esés előtt, hiszen sok drog kiürülése hosszú hónapokat is igénybe vehet. A cigaretta, az alkohol sok esetben lehet a koraszülés, a vetélés, a kis súllyal születés a növési problémák hátterében. A kávéfogyasztást is illik mérsékelni, hiszen a koffein gátolja a szervezet vasfelvevő képességét, pedig ez az egészséges magzati fejlődés szempontjából igen fontos!

Szülés a Facebookon

A közösségi média a kismamák új generációját szüli, miután a fájásoktól kezdve a méhlepény képéig mindent divat lett posztolni.

Tovább a cikkhez >>

A teherbeesés előtt érdemes rendbe tetetni a fogainkat! Ugyanis a hormonális változások következtében az ínygyulladásnak nagyobb az esélye ilyenkor. Egyes kutatások szerint mindez pedig összefüggésben lehet a koraszülésekkel, vagy a kis súlyú magzat születésével. Nem éri meg!

Kapcsolódó cikkek:

 
Kapcsolódó információk

Cikkek

Kleopátra-fürdő
Hogyan tanulnak a babák?
Támogató kiegészítők
Mit esznek az angolok?
Mi az a babajelbeszéd?

       

Események

Babahordozó tanfolyam
Szülésfelkészítő tanfolyam (nem csak) pároknak
Ásványbörze Nyíregyháza
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Kismamatréning
Szülésfelkészítő tanfolyam (nem csak) pároknak

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS