Hírlevél feliratkozás
Egészség

Nátha vagy influenza?

influenza, nátha, felső légúti betegségek, alternatív terápia, gyógynövény

Az őszi nyirkos hideg beköszöntével megérkeznek életünkbe a felső légúti megbetegedések...

Az őszi nyirkos hideg beköszöntével megérkeznek életünkbe a felső légúti megbetegedések, melyek közül a két legismertebb a nátha és az influenza. A két betegséget igen nehéz megkülönböztetni. Lássuk, mi a közös, és mi az eltérő a két betegségben!


Nátha vagy influenza?


Sokan azt gondolják, hogy az influenza egy kicsit erősebb meghűlés vagy nátha. Azonban ez nem így van! A tünetek megjelenéséért mindkét esetben bizonyos vírusok megjelenése a felelős. Az influenza esetében három nagy törzsbe sorolhatóak a vírusok, míg a náthánál több százra tehető az eltérő vírusok száma. Amíg a nátha vagy meghűlés gyorsabb és enyhébb lefolyású, addig az influenza vírusok esetében már súlyosabb a helyzet, hiszen a szövődmények komoly gondot is okozhatnak olykor.


Mindkét betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért a kritikus időszakban érdemes jobban odafigyelni az alapvető higiéniai szabályok alkalmazására. Főleg abban az esetben, ha sok emberrel kerülünk kapcsolatba a nap folyamán.


A meghűlés lappangási ideje a néhány órától, az egy-két napig is eltarthat. Általában torokfájás, fejfájás az első tünet, majd csöpög az orrunk, folyik a könny a szemünkből, sokat tüsszögünk és fájnak a végtagjaink. Ha már a tünetekhez a rekedtség és a torokkaparás is társul, az azt jelenti, hogy a fertőzés lejjebb húzódott a gége irányába. Ha pedig a láz is megjelenik, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. Amennyiben a baktériumok a légzés révén bejutnak a tüdőbe, akár tüdőgyulladás is kialakulhat az egyszerű náthából. Ezt a folyamatot a gyakori orrfújással előzhetjük meg.

Az influenza lappangási ideje minden esetben nagyon rövid és a tünetek gyorsan erősödnek. Az influenza esetében a torokfájdalom mindig sokkal intenzívebb, melyet gyakran kísér magas láz, mert a szervezet a magas testhőmérséklettel próbálja elpusztítani a vírust. A fejfájás, a torokfájás szintén sokkal erőteljesebb, és a fájdalom az egész testre kiterjed, főleg az izületek sínylik meg az influenzát. A köhögés sokkal inkább jellemző, míg a tüsszögés ritkábban fordul elő. Az influenza akár egy-két hétig is eltarthat, gyakori kísérő tünet a mellkas fájdalom, és a szövődmények tekintetében is súlyosabb a helyzet, mint a nátha esetében. Az influenza általában a legyengült immunrendszerrel rendelkező idős vagy beteg embereknél a legveszélyesebb.Szakértők a témában: Dr. Soós Zoltán - orvos

 

 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A jelgyógyászat alapjai
A fitoterápia
Influenza mentes otthon
Gyógynövény szárítás
A legerősebb házi köhögéscsillapítók

       

Események

SZAPPANFŐZŐ TÁBOR - BUGAC

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS