Hírlevél feliratkozás
Egészség

A tej és az ember

tej, egészséges táplálkozás, tejallergia, antibiotikum, táplálkozás, tehéntej

A tejfogyasztás szoros kapcsolatot mutat mindenféle allergiákkal, bélrendszeri problémákkal, fertőzésekkel.

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagA tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék. A későbbi években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Dél-Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság többségének bélrendszere azonban nem tud megbirkózni a tejcukorral.

Egy másik megfontolandó szempont, hogy minden emlős a maga kicsinye számára optimális tejet termel. Az ember csak azért választotta a tehenet, mert jámbor állat és sok tejet tud termelni. A tehéntej azonban egészen más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej 3-4-szer több fehérjét, 5-7-szer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányzanak belőle alapvető zsírsavak, melyek az agyfejlődéshez is szükségesek.

A tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket antibiotikummal különféle betegségek és tőgygyulladás ellen.
 
Murphy törvényei szerint ezek akkor is benne lesznek a tejben, ha nem volna szabad benne lenniük. A tehén kedves állat, nem rajta múlik, mit választ ki a tejébe, hanem azon, mit tesznek elébe. A tejfogyasztás a fentieken túl szoros kapcsolatot mutat mindenféle allergiákkal, bélrendszeri problémákkal, fertőzésekkel. Felteszem, ha ez Amerikában probléma, még inkább probléma nálunk!

tejDe legyen valami jó hír is a végére. A jó hír a tejfogyasztóknak az, hogy az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak, amely literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is lett az eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió gennysejtet tartalmaz literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig fertőzött, következésképen antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül. De ez végül is jó, mi lenne, ha még nem is kezelnék őket?

A hazai genny-arányokat nem ismerem, de reméljük mi is egyre kevesebb gennyet iszunk meg tejünkkel. Elvégre, ha meg akarunk felelni az EU szabványoknak, igyekeznünk kell.

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Dr. Fekete Ágnes diabetológus
A tönkölybúza pelyva egészségügyi hatásai
6 tipp zsírpárnák ellen
Táplálékkiegészítők: nagy biofotonérték
Fehér méreg: cukor

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS