Hírlevél feliratkozás
Egészség

Fülgyertya ABC - negyedik rész

nátha, fülfájás, fülgyertya, allergia, gyulladás, migrén, stressz

Az év bármely időszakában lehetünk náthásak, de a téli hónapokban sokkal gyakoribb.

Mivel a fülgyertya hatásmechanizmusa közül az egyik épp abban áll, hogy erős relaxáló hatással bír, ezért azt javasoljuk, ne önmagán végezze a kezelést, mivel könnyen elaludhat és megégetheti magát. Sokkal előnyösebb, ha átengedi másnak a kezelést és így kényelmesen relaxálhat, élvezheti a kezelést. Nézzük, mely esetekben lehet hatékony a fülgyertyázás.
 
Nátha
Az év bármely időszakában lehetünk náthásak, de azért a hideg téli hónapokban sokkal gyakoribb. A lakosság 50 %-a évente legalább egyszer meghűl. A tünetek: gyakori tüsszögés, orrfolyás, torokfájás, köhögés és néha bakteriális fülgyulladás, ami a torokból az Eustach-kürtön keresztül jut fel a fülbe. A fülgyertya nem gyógyítja meg a náthát, de segít a dugulás feloldásában és a rossz közérzet enyhítésében. A meghűlés első hetében a fülgyertyát minden másnap vagy harmadnap lehet használni. A második héten minden harmadnap, ha a tünetek nem enyhülnek. Tilos a kezelés, mialatt a beteg erősen köhög és tüsszög.

Fülfájás
A fülfájásnak sok oka lehet: külső fülgyulladások (otitis externa), középfülgyulladások (otitis media) vagy belső fülgyulladások (otitis interna). Az okot mindig orvosnak kell kiderítenie és diagnosztizálnia. A különféle fájdalmak gyakran azonnal enyhíthetők, ha egy melegvizes palackot teszünk az érintett területre, ugyanígy a fülgyertya gyengéd melege, a meleg gőzök, párák, a kezelő személy kezének melege a fül közelében enyhítheti a fülfájást. Otitis externa esetekben, amikor a külső hallójárat gyulladása áll fenn (gyakran allergia vagy fertőzés következtében) nem javasoljuk a kezelést, mert a beteg számára túl kellemetlen lenne. Ilyen esetekben fülcsepp használata sokkal hatékonyabb.

Fülzsír-felszaporodás
A fülzsír néha felgyűlik a hallójáratban és elérheti a dobhártyát is. Ez ideiglenes halláskárosodással és általános rossz közérzettel jár. A fülgyertya természetes alternatívája lehet konvencionális kezelési módszereknek, pl. fültamponálás, fémeszközök használata, fülmosás. Ezek mind meglehetősen invazív módszerek és károsíthatják a dobhártyát. Amíg a gyertya ég, a füst spirálisan leszáll a hallójáratba, gyengéden melegíti a fület, míg a halánték-állkapcsi ízület masszázsa segít a fülzsírt elmozdítani a dobhártyáról. Amikor a fülzsír felpuhul, egyben fellazul és megduzzad. Ez még rosszabb hallást idézhet elő, mielőtt a fülzsír fokozatosan kiürül, általában 48 órán belül. Több kezelésre is szükség lehet, amíg javulás észlelhető. Rendszeres kezelés 6-8 hetente megakadályozhatja a túlzott fülzsír felszaporodást.

Nyákos középfülgyulladás
Ez egy egyre gyakoribb gyerekbetegség, melynek során sűrű váladék gyűlik fel a középfülben. A nyúlós, ragadós váladék meggátolja a hallócsontocskák rezgését és süketséghez vezet. Ezt az Eustach-kürt rossz működése okozza, ha nem nyílik meg nyelés és ásítás hatására. Így a középfülben vákuum alakul ki, ez gyulladáshoz és folyadéktermelődéshez vezet, ami fokozatosan besűrűsödik. Vírusfertőzés, pl. közönséges nátha is okozhatja, de kialakulhat allergia esetén is (pl. ételallergia: pl. tejtermékre vagy egyéb élelmiszerre)- ilyenkor az immunrendszer túlzott nyálkatermeléssel reagál.
 
Az Eustach-kürt gyermekeknél rövidebb és egyenesebb, így a fertőzések a torokból könnyebben jutnak fel a fülbe. A tünetek fokozatosan alakulnak ki, kezdetben észrevétlenek maradhatnak: részleges süketség, a gyerek korához képest fejletlen beszédkészség, fülfertőzések. A tünetek ingadozhatnak, a téli hónapokban rosszabbodhatnak. A fülgyertya gyengéd hője és az enyhe szívó hatás elősegíti az Eustach-kürt átjárhatóságát. Javasolt heti egy fülgyertya-kezelés egy hónapon keresztül, amit ezután rendszeres havi kezelések követnek.
 
Ha a tünetek több hónapon át fennmaradnak, myringotomia és grommet-behelyezés szükséges. A myringotomia egy apró bemetszés (kb. 2-3 mm) a dobhártyán. A folyadékot kiszívják és szellőzést biztosító apró csövecskét ültetnek be. Ennek segítségével a folyadék ki tud ürülni és a középfül folyamatosan szellőzik. A hallás azonnal helyreáll. A legtöbb csövecske 6-12 hónapig marad benn, ezután természetes úton kilökődik a hallójáratba és a dobhártya begyógyul. Beültetett csövecskével ellátott fület tilos fülgyertyázni.

Az orrmandula hasonló a garatmandulához, de az orr hátsó részén az Eustach-kürt nyílása közelében található. Ha a garatmandula rendellenesen nagy, eltávolítása elősegítheti az Eustach-kürt átjárhatóságát.

Szénanátha / Allergiás rhinitis
Ez az orr és torok nyálkahártyájának gyulladása, ami egy allergiás reakció bizonyos belélegzett allergénekre. Ilyen allergén pl. virágpor, parfüm, állatszőr, por. Ha csak tavasszal és nyáron jelentkezik, szezonális allergiás rhinitisnek vagy szénanáthának nevezzük, de lehet egész éven át tartó is, akkor perenniálisnak nevezzük. A tünetek viszkető érzés az orrban, gyakori tüsszögés, bedugult orr vagy orrfolyás, viszkető, vörös, könnyező szemek.
 
Az allergiás rhinitis gyakoribb olyan embereknél, akik más allergiában is szenvednek, pl. asztmások. A fülgyertya összetevőinek gyulladásgátló hatásai megkönnyebbülést hoznak és a kis mennyiségű méhviasz valamint a méz homeopatikus hatással vannak erre az állapotra. Az állapot súlyosságától függően az első héten 2-3 kezelés szükséges, a következő 2-3 hétben pedig heti 1-2 kezelés.

Fejfájás
Sokféle oka lehet a fejfájásnak, de a legfőbb okok közé tartoznak pl. kiszáradás, érzelmi stressz, fáradtság, a fejbőr, nyak, felső állkapocs feszült izmai. Ez az erek összeszűküléséhez vezet az adott területen, mely a vérkeringést gátolja, vagy az erek kitágulásához, ilyenkor túl sok vért engednek át). Sok esetben már a több víz fogyasztása is segít a fejfájás leküzdésében. A masszázzsal kombinált fülgyertyázás javítja a vérkeringést és csökkenti az agyidegek stresszét. Az adott terület izmai ellazulnak és a halánték-állkapcsi ízület működése javul. A kezelés gyakorisága az állapot súlyosságától függ.

Hallászavarok
A betömörült fülzsír okozta hallászavarokat a fülgyertya-kezeléssel lehet enyhíteni, mert felpuhítja és fellazítja a fülzsírt és az természetes úton távozik. Amikor a kemény fülzsír felpuhul, egyben felduzzad, és ezt hallásromlást eredményez, amíg a fülzsír ki nem ürül. Több kezelésre is szükség lehet betömörült fülzsír eltávolítására és a rendszeres kezelések megakadályozzák a fülzsír betömörülését. Hallászavart okozhat a nyákos középfülgyulladás is. Minden nagyothalló vagy hallászavarral küzdő páciensnek javasoljuk, hogy először orvos állapítsa meg a hallászavar okát.

Labyrinthitis
Ez a belső fül gyulladása (otitis interna), ami szédülést, hányást, egyensúlyvesztést és süketséget okoz. Bakteriális vagy vírusfertőzés következménye. Például az akut otitis media (középfülgyulladás) belső fülgyulladáshoz vezethet. Agyhártyagyulladás is vezethet belső fülgyulladáshoz. Ezt csak orvos diagnosztizálhatja és kezelheti. A fülgyertya-kezelés segíthet a betegséggel összefüggő stressz enyhítésében és a terület keringésének javításában.

Migrén
A migrén lüktető, intenzív és gyakran elgyengítő fejfájás. Sokszor csak a fej egyik oldalán jelentkezik, émelygés, hányás illetve hang- szag- és fénytúlérzékenység kíséretében. Lassan kezdődik és hosszú órákig, esetleg napokig tarthat. A migrént görcs okozza, amit a vérerek kitágulása követ. Sokféle kiváltó oka lehet, pl. érzelmi tényezők, sokk, stressz, vagy étrend (leggyakrabban citrusfélék, koffein, csokoládé, sajt, vörösbor) de lehet örökletes is. gyertyák és a masszázs javítják a vérkeringést és a rendszeres kezelés csökkenti a rohamok gyakoriságát. Javasolt étrend-naplót írni, hogy megfigyeljük, esetleg mely ételfajta váltja ki a migrénes rohamot.

Stressz
A stressz mindenféle korú embert érint, és hosszú távon sok negatív hatása lehet a fizikai és szellemi egészségre. A fülgyertya-kezelés egyik legkellemesebb hatása a relaxáció, ami megnyugtatja az idegrendszert, sokan el is alszanak kezelés közben. Sok esetben a fülgyertyázás javítja az alvást és csökkenti a gyerekek hiperaktivitását. Német pszichoterapeuták rendszeresen használnak fülgyertyát zaklatott páciensek lenyugtatására a terápiás kezelés előtt. Sok bizonyíték mutatja a fülgyertyázás nyugtató hatásait az egész testre.

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Bach-virágterápia és bőrbetegségek
Jóga és nőiesség
Egészséges a hálószobád?
Allergiás segélykiáltás
Autogén Tréning

       

Események

SPORTOS CSÜTÖRTÖK Évadnyitó nyílt nap a MediBall Clubbal
Stresszkezelés I. Mentális Műhely
Önismereti pszichodráma csoport indul Debrecenben
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Miskolcon
Stresszkezelés I. Mentális Műhely

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS