Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

A melengető: sütőtök!

sütőtök, tökmag, egészséges táplálkozás, tök

Egyrészt tudnunk kell, hogy azok a természetes zöldségek, gyümölcsök vannak ránk legjobb hatással...

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagTeljesen rákattantam a sütőtökre! Még 2010-ben! De úgy érzem, a szerelem folytatódik 2011-ben is! Azt már tudom, hogy ha valami nagyon bejön nekünk, akár étkezés, akár az élet bármely területén, nem érdemes ellenállni neki, mert a testünk és lelkünk olykor jobban tudja, mi is kell nekünk! Ezért aztán jónak láttam utánajárni, mit is tud a tök, ami miatt ennyire vonzódom hozzá... Íme, kutakodásom eredménye.
 
Egyrészt tudnunk kell, hogy azok a természetes zöldségek, gyümölcsök vannak ránk legjobb élettani hatással, melyek a mi közvetlen környezetünkben teremnek. Ráadásul, ha azok még az évszaknak is megfelelnek, az kész főnyeremény! Nos! Télen elég szűkös a választék. Itt van, mondjuk a savanyú káposzta, a lencse... De térjünk most vissza inkább a tökhöz!

Először is: a tök könnyen beszerezhető, olcsó és naaagyooon fiiiiinoooom.
 
Magyarországon több hely is kiváló minőségben terem: Nagydobos, Kiszombor, Óvár... (Vicces nevekkel illetik a különböző nyelvjárásokban: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, Erdélyben döblec.)

Közbevetés: A sütőtök felhasználásában és tápanyag tartalmában is különbözik a főzőtöktől. De, amit megint csak érdemes jól az eszünkbe vésni! Minden gyümölcs vagy zöldség ellensúlyozni képes a szervezetünkben annak az évszaknak a hatását, melyben megterem. A főzőtök hűsítő élettani hatású: a nyári melegben fogyasztandó! A sütőtök viszont a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől véd. (Ezen analógia alapján érdemes elgondolkodni a nagy mennyiségű narancs, mandarin, banán stb. téli fogyasztásán is! Ezek mind hűsítő hatásúak odabent! HM...)

Mi miatt van melegítő hatással ránk a tök?
Magas a szénhidrát tartalma a benne lévő keményítő, gyümölcs- és szőlőcukor nagy mennyiségének köszönhető. Kevés benne a fehérje, zsírtartalma pedig elenyésző. Rosttartalma sem sok, de vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag. Óriási mennyiségű A vitamint tartalmaz. Minél mélyebb narancs a színe, annál többet! Ezért fontos béta karotin-forrás lehet.

Minden gyulladással jár állapot gyógyítható a sütőtökkel vagy a levével a benne levő nagy mennyiségű A vitamin miatt. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira jó, a köhögést, a tüdőre és a hörgőkre ható ingert csillapítja és gyógyítja, segít tüdőgyulladáskor is. Az allergikus köhögést, tüsszögést, sőt az asztma-rohamokat is csökkenthetjük, ha fogyasztjuk. Felfázások, női bajok, gyulladások esetében is ajánlott!

Káliumtartalma a szervezet sav-bázis egyensúlyára van kedvező hatással. A kálium elősegíti a vér tisztítását, ezzel a májműködésünket is támogathatjuk a tök fogyasztásával.

Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású. A benne lévő antioxidánsok és karotinoidok - lutein, zeaxantin -, erősítik az immunrendszert, csökkentik a keringési és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A sütőtök egyik zsenialitása, hogy benne a kalcium, foszfor és a magnézium közel azonos mennyiségben fordul elő, és ez az arány a felszívódásnak az egyik feltétele. Márpedig, ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki. A kalcium ugyanis fontos a szív- és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza.

És te, te tökmag?
 
Ne feledkezzünk meg a tök magjáról sem! Ma már tudományosan bebizonyított tény, hogy azok a népcsoportok, melyek előszeretettel szotyiztak tökmaggal, nem ismerték a prosztata rák, de az egyéb típusú rák fogalmát sem. Miért? Többek között, mert a sütőtök magjának közel 40 százalékos olajtartalma omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Vagyis, nincs új a nap alatt. A tudomány kutatja, vizsgálja, értelmezi, kategorizálja, a józan paraszti ész meg egyszerűen figyel, és amit a természet kínál, azt elfogadja, és alkalmazza, használja! 
 
A tökkel kapcsolatban ismét megállapíthatjuk, a régiek tudtak valamit. Hajdanán a parasztember, aki a kukoricása aljába bőven vetette a tökmagot, olyan mennyiségű termést produkált, melyből nem csak az állatainak, de magának is bőségesen biztosította azt a mennyiségű tápanyagot, mellyel a gyulladásos betegségeknek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, a daganatos betegségeknek is elejét vehette. Ráadásul még az okuláréra sem volt szüksége a tök magas A vitamin tartalma miatt.

Elfogadta, amit a természet kínált, és jó alaposan belakmározott a tökből, amikor arra lehetősége kínálkozott!

Hogyan fogyasztható a sütőtök?
Leginkább sütve. Találkozhatunk vele sütőtök léként is a boltokban. Az ügyesek levest főznek belőle vagy főzeléket, vagy pürét. Az ízesítésükhöz remek a gyömbér, a curry, a szerecsendió! A püréhez, a hozzáértők a rozmaringot ajánlják. Állítólag, a mediterrán országokban a virágát olajban kisütve fogyasztják, de az már ilyenkor, télen, nem aktuális nálunk!

A tököt használhatjuk még sütemények töltelékeként, főzhető belőle lekvár. Kisbabák számára is rendkívül ajánlott, de ha túletetik vele a csöppséget, attól besárgulhat a bőre és a szeme! Persze, soha nem legyen nagyobb baja a kicsinek!

Az is sejthető, ha valami ennyi jóságot tartalmaz, akkor azt a kozmetika is használni kezdi! Valóban vannak kozmetikai termékcsaládok, melyek beépítették repertoárjukba a tököt. Elsősorban kézkrémet készítettek belőle, de ma már bőrtápláló készítményekben is fellelhető.
 
Otthon a következőképpen használhatjuk, ha már annyit ettünk belőle, hogy nem fér a hasunkba. A pakolásunk alapanyaga: pépesre tört, megsütött és kihűtött tök, tejföl, (ha házi, az csak előny!), kis szőlőmag- vagy búzacsíra, vagy szójaolaj. Szépen elkeverni, aztán felkenni az arcra, dekoltázsra, majd 15-20 perc múlva langyos vízzel lemosni. Gyönyörűen felölti a bőrt! Kipróbáltam... (Mondtam, teljesen rákattantam a sütőtökre!)
 
Forrás: geocities.com, origo.hu, yessplus

Írta: Moldván Kata - almama


Kapcsolódó információk

Cikkek

A tej és az ember
Alakkímélő nassolnivalók
Az újra felfedezett zöldbab
Alma, fenséges királynőnk!
Életünk sakktábláján IV.

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS