Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás

A melengető: sütőtök!

sütőtök, tökmag, egészséges táplálkozás, tök

Egyrészt tudnunk kell, hogy azok a természetes zöldségek, gyümölcsök vannak ránk legjobb hatással...

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagTeljesen rákattantam a sütőtökre! Még 2010-ben! De úgy érzem, a szerelem folytatódik 2011-ben is! Azt már tudom, hogy ha valami nagyon bejön nekünk, akár étkezés, akár az élet bármely területén, nem érdemes ellenállni neki, mert a testünk és lelkünk olykor jobban tudja, mi is kell nekünk! Ezért aztán jónak láttam utánajárni, mit is tud a tök, ami miatt ennyire vonzódom hozzá... Íme, kutakodásom eredménye.
 
Egyrészt tudnunk kell, hogy azok a természetes zöldségek, gyümölcsök vannak ránk legjobb élettani hatással, melyek a mi közvetlen környezetünkben teremnek. Ráadásul, ha azok még az évszaknak is megfelelnek, az kész főnyeremény! Nos! Télen elég szűkös a választék. Itt van, mondjuk a savanyú káposzta, a lencse... De térjünk most vissza inkább a tökhöz!

Először is: a tök könnyen beszerezhető, olcsó és naaagyooon fiiiiinoooom.
 
Magyarországon több hely is kiváló minőségben terem: Nagydobos, Kiszombor, Óvár... (Vicces nevekkel illetik a különböző nyelvjárásokban: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, Erdélyben döblec.)

Közbevetés: A sütőtök felhasználásában és tápanyag tartalmában is különbözik a főzőtöktől. De, amit megint csak érdemes jól az eszünkbe vésni! Minden gyümölcs vagy zöldség ellensúlyozni képes a szervezetünkben annak az évszaknak a hatását, melyben megterem. A főzőtök hűsítő élettani hatású: a nyári melegben fogyasztandó! A sütőtök viszont a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől véd. (Ezen analógia alapján érdemes elgondolkodni a nagy mennyiségű narancs, mandarin, banán stb. téli fogyasztásán is! Ezek mind hűsítő hatásúak odabent! HM...)

Mi miatt van melegítő hatással ránk a tök?
Magas a szénhidrát tartalma a benne lévő keményítő, gyümölcs- és szőlőcukor nagy mennyiségének köszönhető. Kevés benne a fehérje, zsírtartalma pedig elenyésző. Rosttartalma sem sok, de vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag. Óriási mennyiségű A vitamint tartalmaz. Minél mélyebb narancs a színe, annál többet! Ezért fontos béta karotin-forrás lehet.

Minden gyulladással jár állapot gyógyítható a sütőtökkel vagy a levével a benne levő nagy mennyiségű A vitamin miatt. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira jó, a köhögést, a tüdőre és a hörgőkre ható ingert csillapítja és gyógyítja, segít tüdőgyulladáskor is. Az allergikus köhögést, tüsszögést, sőt az asztma-rohamokat is csökkenthetjük, ha fogyasztjuk. Felfázások, női bajok, gyulladások esetében is ajánlott!

Káliumtartalma a szervezet sav-bázis egyensúlyára van kedvező hatással. A kálium elősegíti a vér tisztítását, ezzel a májműködésünket is támogathatjuk a tök fogyasztásával.

Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású. A benne lévő antioxidánsok és karotinoidok - lutein, zeaxantin -, erősítik az immunrendszert, csökkentik a keringési és daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A sütőtök egyik zsenialitása, hogy benne a kalcium, foszfor és a magnézium közel azonos mennyiségben fordul elő, és ez az arány a felszívódásnak az egyik feltétele. Márpedig, ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki. A kalcium ugyanis fontos a szív- és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza.

És te, te tökmag?
 
Ne feledkezzünk meg a tök magjáról sem! Ma már tudományosan bebizonyított tény, hogy azok a népcsoportok, melyek előszeretettel szotyiztak tökmaggal, nem ismerték a prosztata rák, de az egyéb típusú rák fogalmát sem. Miért? Többek között, mert a sütőtök magjának közel 40 százalékos olajtartalma omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Vagyis, nincs új a nap alatt. A tudomány kutatja, vizsgálja, értelmezi, kategorizálja, a józan paraszti ész meg egyszerűen figyel, és amit a természet kínál, azt elfogadja, és alkalmazza, használja! 
 
A tökkel kapcsolatban ismét megállapíthatjuk, a régiek tudtak valamit. Hajdanán a parasztember, aki a kukoricása aljába bőven vetette a tökmagot, olyan mennyiségű termést produkált, melyből nem csak az állatainak, de magának is bőségesen biztosította azt a mennyiségű tápanyagot, mellyel a gyulladásos betegségeknek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, a daganatos betegségeknek is elejét vehette. Ráadásul még az okuláréra sem volt szüksége a tök magas A vitamin tartalma miatt.

Elfogadta, amit a természet kínált, és jó alaposan belakmározott a tökből, amikor arra lehetősége kínálkozott!

Hogyan fogyasztható a sütőtök?
Leginkább sütve. Találkozhatunk vele sütőtök léként is a boltokban. Az ügyesek levest főznek belőle vagy főzeléket, vagy pürét. Az ízesítésükhöz remek a gyömbér, a curry, a szerecsendió! A püréhez, a hozzáértők a rozmaringot ajánlják. Állítólag, a mediterrán országokban a virágát olajban kisütve fogyasztják, de az már ilyenkor, télen, nem aktuális nálunk!

A tököt használhatjuk még sütemények töltelékeként, főzhető belőle lekvár. Kisbabák számára is rendkívül ajánlott, de ha túletetik vele a csöppséget, attól besárgulhat a bőre és a szeme! Persze, soha nem legyen nagyobb baja a kicsinek!

Az is sejthető, ha valami ennyi jóságot tartalmaz, akkor azt a kozmetika is használni kezdi! Valóban vannak kozmetikai termékcsaládok, melyek beépítették repertoárjukba a tököt. Elsősorban kézkrémet készítettek belőle, de ma már bőrtápláló készítményekben is fellelhető.
 
Otthon a következőképpen használhatjuk, ha már annyit ettünk belőle, hogy nem fér a hasunkba. A pakolásunk alapanyaga: pépesre tört, megsütött és kihűtött tök, tejföl, (ha házi, az csak előny!), kis szőlőmag- vagy búzacsíra, vagy szójaolaj. Szépen elkeverni, aztán felkenni az arcra, dekoltázsra, majd 15-20 perc múlva langyos vízzel lemosni. Gyönyörűen felölti a bőrt! Kipróbáltam... (Mondtam, teljesen rákattantam a sütőtökre!)
 
Forrás: geocities.com, origo.hu, yessplus

Írta: Moldván Kata - almama


Kapcsolódó információk

Cikkek

Életünk sakktábláján III.
A szója trónfosztása
Kenyérital-bélbaktériumok
Bízzunk inkább az egerekben!
90 napos diéta

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS