Hírlevél feliratkozás
Egészség

Az atopiás dermatitis - ekcéma

ekcéma, atopiás dermatitisz, bőrprobléma

Gyakori a hullámzó lefolyás, külső vagy belső ingerekre való fellobbanás.

Az atopiás dermatitis (alkati ekcéma) egyre gyakrabban észlelt betegség, leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkorban, városban lakóknál 15-20% gyakorisággal is előfordulhat. A bőr gyengébb védőképessége és az immunrendszer viszonylagos éretlensége miatt a szokásosnál könnyebben alakul ki bőrgyulladás: pirosság, hámlás, viszketés.
 
Gyakori a hullámzó lefolyás, külső vagy belső ingerekre való fellobbanás. Ilyen külső inger lehet például a szárító, izgató mosdószer, öblítőszer, a hideghatás (pl. kézen), vagy pl. uszoda vizében a fertőtlenítőszer. Belső kiváltó okok lehetnek pl. súlyosabb fertőzések, betegségek utáni lábadozás időszaka, vagy allergiás betegségek, pl. élelmiszer vagy adalék allergiák (leggyakrabban kisgyermekkorban), pollenek (szénanáthával társultan). Persze nagyon gyakran nincs szembetűnő vagy kimutatható ok.

A betegség, és annak tünetei jól kezelhetőek. Hosszabb távon, leggyakrabban iskoláskorra gyakori a spontán gyógyulás.

Hogyan kezelhető?
Alapvető a bőrirritáció kerülése: nem szárító, visszazsírozó mosdószer (mosdókrém vagy speciális dermokozmetikai készítmények), nagyobb lipidtartalmú speciális testápolók, kézápolók. Ezekben gyakoriak a hámban előfordulókkal rokon lipidek, többszörösen telítetlen zsírsavak, olykor a viszketést megszüntető összetevők használata. Inkább folyékony mosószer célszerű, alapos öblítés, megfontolt öblítőszer használat.


Helyi kezelés általában gyógyulást hoz. Leggyakrabban steroid hatóanyagú gyulladáscsökkentőket használunk: rövid távon (1-2 hét) biztonságosak, ez az idő elegendő a bőrgyulladás megszüntetéséhez, a bőr ezután már tünetmentes, az ápolószerek használata még célszerű. Problémás esetekben más típusú, hatékonyabb, hosszú távon is tolerálható (bár jóval drágább) immunmódosító-gyulladáscsökkentő hatóanyagok célszerűek, akár megelőző kezelésként is, a tünetmentesség fenntartására. A kiegészítő összetevőkből a régi, színes-szagos anyagok (kén, kátrány, ichthyol) egyre inkább kiszorulnak.


Belső kezelés - antihisztaminok - átmenetileg, a tünetmentességig, viszketés megszűnéséig szóba jön. Ritkábban szükséges (ha a helyi kezelés önmagában nem lenne kielégítő) speciális UV-fény, vagy erősebb hatású belsőleges szerek (tabletta, oldat) adása.

Élelmiszer allergia esetén a kiváltó élelmek tartós (fél-néhány éves) kerülése célszerű, pollenérzékenység esetén figyelembe kell venni bizonyos élelmiszerekkel való keresztérzékenység lehetőségét is (pl. „parlagfű diéta" - az olykor keresztreakciót adó növények kerülése, pl. paradicsom, görögdinnye).

Megelőzésként többszörösen telítetlen (omega-3) zsírsavakban gazdag étrend, tengeri halak, növényi olajok fogyasztása jó hatású lehet. Az immunrendszer érését segítő probiotikumok, élőflórás kefír/joghurt fogyasztásának hatását még kutatják. A mindennapi kozmetikumok minősége (évtizedes távlatokban) javul. A környezetszennyezés és a „dízelfüst" csökkentése napjaink és a jövő feladata - betonúttól távoli tanyán ma már nehezebb lakni.


A megfelelő, egyénre szabott kezelés célja a beteg gyermek vagy felnőtt tünetmentessé válása és ennek fenntartása, ezáltal a normál életvitel, társas kapcsolatok, munka folytatása.

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Allergiás segélykiáltás

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS