Hírlevél feliratkozás
Egészség

Depresszió és shiatsu

shiatsu, masszázs, energetika, öt elem tana, funkciókör

A depressziót az idegrendszer működésének zavara okozza, mely kibillent egyensúlyából...

A depressziót az idegrendszer működésének zavara okozza, mely kibillent egyensúlyából, ezért az inger és az ingerre adott válasz nincs teljes összhangban. A túl sok valamiből (ami gyengíti) még több (túlzott) reakciót vált ki.

Mi az, ami túl sok télen?
Túl sok az árnyék, a sötétség, a felhő az égen, a hideg, a nyirkosság, (a csapadék). Ezek mind gyengítik az idegrendszert. Ezek yin hatások.

Mi az, ami túl kevés?
A fény, a napfény, a meleg, a színek, a pörgés, a lendület. Ezeknek a hiánya is gyengíti az idegrendszert. Túl kevés a yang hatás, nem tudja ellensúlyozni a túl sok yin erőt.

A kínai Öt átváltozási fázis (Öt elem tana) elmélete szerint az idegrendszer harmonikus működéséért a Fa elem a felelős. A Fa elemhez a Máj – Epehólyag funkciókört sorolja. A kínai gyógyászatban ugyanúgy, mint bármely más területen is keleten a képekben gondolkodás a jellemző.


A Máj – Epehólyag funkciókör szimbóluma a Fa, az erdőben álló, a földben mélyen gyökerező és ágaival az ég felé törekvő fa.


A kínaiak képekben gondolkodnak a szerveket illetően is, illetve az egész szervezetünk működését tekintve is. A testünk, szervezetünk, mint a jól szervezett császári udvar, mindenkinek megvan a maga feladata, és azt kifogástalanul végzi.

Eszerint a Máj a mérnök, aki tervez, elképzel, és feladata még a raktározás. Az Epehólyag a kőműves, aki dönt, aki felépíti, megvalósítja a tervet, aki felhasználja az elraktározott dolgokat. A depresszió esetében, ha a funkciókört túl sok yin hatás éri, diszharmonikussá válik a működése, hiába tervez a mérnök, a kőműves döntésképtelen, nem tudja a feladatát ellátni. Megvan tehát az alap probléma. Gyengítheti még a Fa elemet a Fém elem, ha gyász, bánat, keserűség, kommunikációs gond van az életünkben. A következmény lehet a Föld elem diszharmóniája, ami újabb zavart okoz az életünkben.

A shiatsu - gyógyász kezelni fogja az Epehólyag meridiánt, hogy támogassa azt, ami gyenge (a kőművest), a Vastagbél meridiánt, hogy segítse az elengedést, és a Gyomor meridiánt, hogy támogassa az „emésztés” folyamatát, vagy a Hólyag meridiánt, hogy „megöntözze” a Fát, és elmossa az energiablokkokat.


Javasolni fogja gyakorlatok végzését, ami leginkább a Fa elemet támogatja. Egyik lábbal előre lépve, mindkét talp a talajon és a kar ellentétes oldalon előre tartva, szimbolizálva az előrelépést, kilépést, az elindulást. Aztán fordítva is, másik láb előre lép , ellentétes oldali kar majdnem vízszintesen előre tartva. A Fa pozícióját utánzó gyakorlatot, amikor az egyik talp a másik láb combjának, vagy térdének belső oldalán támaszkodik, a karok a fej fölött, tenyerek összetéve, az ujjak az ég felé mutatnak. Aztán váltás, a másik lábat támasztjuk a comb belső oldalához. A cél itt az, hogy olyan stabilitásra törekedjünk, mint egy fa.

Javasolni fogja színes ruhák viselését, hogy vegye körül magát élénk színekkel, hallgasson pörgő ritmusú zenét, menjen sétálni az erdőbe és ott a szép nagy fákat ölelje, támaszkodjon nekik, fogadja be az energiájukat, menjen emberek közé, de soha ne panaszkodjon. Nem véletlen az, hogy a báli szezon is ilyenkor van a mi kultúránkban. A zene, a tánc, a szórakozás segít a téli depresszió legyőzésében.

Írta: Béres Miklósné Kati
Rovat: Egészség


 

 

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A thai masszázs hatása
Lélekmasszázs - gyógyító érintés
Do-in: japán önmasszázs
Tanácsok bőrünk szépségéért!
Lelki békénk egy kőben rejlik

       

Események

Shiatsu Masszázs tanfolyam
Ájurvédikus masszázstanfolyam
Spirit Revolution
Alternatív mozgás és masszázsterápia (Blended learning)
INGYENES EGÉSZSÉGNAP

Szakértők

D Center Fitness Életmód Club
Aerobic, Fitness, Cardio, Masszázs, Konditerem

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS