Hírlevél feliratkozás
Egészség

A vizeletcsepegésről őszintén

inkontinencia, vizeletcsepegés, női bajok, stressz, reflex, időskor

A vizeletcsepegés nem betegség, hanem tünet. Kezelhető, olykor teljes mértékben gyógyítható.

A vizeletcsepegés (inkontinencia) nem betegség, hanem tünet. Kezelhető, olykor teljes mértékben gyógyítható. A probléma hazánkban mintegy 500 ezer embert érint. Szakemberek becslései szerint a 30 év feletti női lakosság kb.30% -ának már volt ún. inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben.

Ez a szám sajnos az életkor előre haladtával emelkedik és az esetek súlyosságának a fokozódása is megfigyelhető.

E tünet hátterében változatos okok húzódhatnak meg, melyek lehetnek szervi, olykor lelki eredetűek is. Maguk az érintettek általában nincsenek tisztában panaszuk okával, szégyellik állapotukat és gyakran „házilagos” megoldásokkal kísérleteznek, hogy palástolják problémájukat. Az esetek felében nem is fordulnak orvoshoz, sokan úgy gondolják, hogy bizonyos életkor felett ez egyébként is mindenkivel előforduló, „normális” jelenség.

Bármilyen fokú is az inkontinencia, mindenképpen rontja a betegek életminőségét, akadályozza a normális életvitelt. A mindennapi cselekvés, munkába járás, bevásárlás, szexuális élet, szórakozás nehézzé, vagy lehetetlenné válhat. Ilyenkor megnő az izoláció veszélye, hiszen az ilyen ember inkább kerüli a társaságot, attól félve, hogy a vizeletcsepegését más észre veszi, megérzi rajta a vizelet szagát. Sokszor vezet mindez önértékelési zavarhoz, depresszióhoz, önbecsülésüket veszítik el az ilyen emberek.

A pelenkák, a női betétek használata nem jelenthet végleges megoldást! Amellett hogy drága, látható lehet a viselete, nem szagtalan, bőrproblémákhoz vezethet. A felázott bőrön gyulladások léphetnek fel!

Az első és legfontosabb lépés, hogy kérje szakember segítségét! Az inkontinencia okának feltárásakor sokszor kezünkben a megoldás a gyógyításhoz. Az esetek egy részében az ok reverzibilis, azaz visszafordítható a vizeletcsepegés, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük.

Ilyen a gyulladás, bizonyos belgyógyászati betegségek, köhögés, túlsúly, székrekedés, húgyhólyag működésére kedvezőtlen hatású gyógyszerek szedése.

Néha a női kismedence anatómiai elváltozásai, betegségei állnak a háttérben.

Az inkontinencia megjelenési formái:
I.    Stressz vagy terheléses inkontinencia 
II.    Urge vagy késztetéses, sürgősségi inkontinencia
III.    Reflex inkontinencia
IV.    Túlfolyásos inkontinencia
A gyakorlatban legtöbbször az első kettővel és ezek kevert formájával találkozunk.


Stressz vagy terheléses inkontinencia


Oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medence fenék izmainak gyengeségével kapcsolatos. A hasűri nyomás emelkedésekor / köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése/ a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső „elenged”, kiengedi a vizeletet.
Hajlamosító tényezők az elhízás, a többszörös hüvelyi szülés, öröklött kötőszöveti gyengeség. Szerepe van továbbá a tartós hormonhiányos állapotnak is, amikor a szövetek rugalmassága a sejtek belső nyomása a szervezet minden területén csökken.

Kezelése az elősegítő-kiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Ha ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldásra kényszerül a szakorvos, és az ezzel a témával foglalkozó specialista a legalkalmasabb eljárást, technikát fogja javasolni.

Késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia
Ilyenkor az inger arra kényszeríti a beteget, hogy amikor az jelentkezik, azonnal vizeljen.
A záróizom ép lehet, de addig sem tudja tartani a vizeletet sokszor, amíg a toilette-hez ér. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, éjszakai felkelésekkel. A hólyag nem tud a korábbi befogadó képességével működni, már kis telítettség esetén is jelentkezik a vizelési inger. Az ilyen emberek naponta 10-20x járnak vizelni, mindig ügyelnek arra, hogy legyen a közelben WC. Egy idő után ez a napi életvitelt jelentősen befolyásolja.
Oka a hólyag falának, nyálkahártyájának fokozott érzékenysége, ingerlékenysége.

Megelőzése a vizelettel kiválasztódó, ott koncentrálódó, a hólyag belsejét irritáló anyagok (erős fűszerek, nikotin, alkohol, koffein) bevitelének csökkentésével, lehetséges. A már állandósult tünetek kezelése gyógyszeresen történik. Nemrég került forgalomba hazánkban egy kifejezetten a hólyagra ható nyugtató, annak fájdalmát, érzékenységét csökkentő készítmény.  Rendszeres szedésével az akaratlan hólyagfali összehúzódások, az éjszakai felkelések száma csökken, az ilyen ember tovább tudja tartani a vizeletét, szorongása, WC-függősége megszűnik.

Írta: Dr. Sipos Attila, szülész nőgyógyász adjunktus


Kapcsolódó információk

Cikkek

Autogén Tréning
Bach-virágterápia a boldog gyermekkorért
Inkontinencia és lúdtalp
Daganat-terápia
Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat

       

Események

SPORTOS CSÜTÖRTÖK Évadnyitó nyílt nap a MediBall Clubbal
Stresszkezelés I. Mentális Műhely
Stresszkezelés I. Mentális Műhely
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Debrecenben
Csung Jüan Csikung I. szint Tanfolyam Miskolcon

Szakértők

Gergelyné Szőke Zsuzsa
Kapcsolatteremtő gyógyítás terapeuta

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS