Hírlevél feliratkozás
Egészség

Az inkontinencia gyógyítható!

inkontinencia, női problémák, vizeletcsepegés, vizeletvisszatartás, vizelet, intim torna

Az inkontinencia nem tartozik a legkönnyebben felvállalható, kommunikálható egészségügyi kérdések közé.

Pedig a jelenség gyakorisága indokolttá tenné, hogy több szó essék róla médiában, orvosi rendelőkben egyaránt.inkontinencia

A nők életében vannak olyan időszakok, olyan életesemények, melyek kiváltói, előidézői lehetnek az inkontinenciának. Ezekben az életszakaszokban különböző mértékben jelentkezhetnek a nők körében a vizelet visszatartásnak a problémái.

Vannak hajlamosító tényezők, mint a terhesség, vagy a női nemi szervekben létrejövő kóros elváltozások, sérülések panaszok. Maga az inkontinencia nem is betegség, sokkal inkább egy tünet, melyet sok esetben teljesen meg lehet szüntetni az okok feltárása után. Vannak visszafordítható folyamatok, melyeket érdemes elvégezni, akár hormonpótlással, lokális kezelésekkel.

Az okok között találhatjuk a különböző belgyógyászati betegségeket, nem megfelelő gyógyszereket, melyek a húgycsőre, a hólyagműködésre kedvezőtlenül hatnak. A stressz inkontinenciát például a hólyagra, hasprésre hirtelen fokozódó nyomás váltja ki. Köhögéssel, tüsszentéssel kapcsolatos, nehéz tárgyak emelése révén lép működésbe.

Ezért az első lépés egy lapos kivizsgálás, melynek függvényében kezdhető el a gyógyítás. A nők sok esetben eltitkolják ez irányú panaszaikat. Gyakran házilagos módszerekkel igyekeznek palástolni a problémát, betéteket használnak, a környezetüknek, háziorvosaiknak nem tárják fel a tényeket. A nőgyógyászati intimitás talán inkább egy olyan közeg, ahol szóba kerülhet a téma.

A gyógyíthatóság függ az inkontinencia fajtájától is. A stresszinkontinencia, mely a húgycső rugalmatlanságát jelenti, szinte maradéktalanul gyógyítható konzervatív kezelésekkel, vagy egy jól sikerült műtéttel.

Az inkontinencia első jeleinek érzékelésekor akár életmódbeli tanácsokkal, gyógyszerekkel lehet szinten tartani, vagy akár javulás útjára terelni. Az életmód, és a táplálkozás ebben az esetben is sokat nehezíthet a helyzeten. A túlsúly, a kevés mozgás, a nehéz tárgyak emelgetése mind a kialakuláshoz vezethet. De rendszeresen végzett testmozgás vagy intimtorna csodákat tehet.

Érdemes megfogadni azokat a banálisnak tűnő tanácsokat, hogy ne üljünk hideg kőre, ha tele van a hólyag, ne tartsuk vissza a vizeletet! Kerülni kellene a túl savas, túl fűszeres ételek fogyasztását. A koffein tartalmú italok annyira irritálják a hólyag belső felszínét, hogy aztán rohanni kell! A bő folyadék szintén akadálya lehet az inkontinencia kialakulásának!

A gyógyszeres kezelések is hasznosak, de ha lehet, ezekkel az apró praktikákkal kivédhetőek a kellemetlen tünetek. A felvilágosításban jelentős lehet az Inkontinencia Ambulancia, ahol speciálisan ezzel foglalkozó rendelésen várják a szakemberek a betegeket.

(Dr. Sipos Attila)

Kapcsolódó cikkek:


 Kapcsolódó információk

Cikkek

Titkos izmok: intim torna
Inkontinencia és lúdtalp
Intimtorna ABC - I.
A "szégyenbetegségek" margójára
A vizeletcsepegésről őszintén

       

Események

Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Kismamatréning
női intimtorna
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS