Hírlevél feliratkozás
Egészség

Elkerülni a végtag amputációt!

ideggyulladás, cukorbetegség, amputáció

Betegségeink is jó bizonyítják; minden mindennel összefügg!

Betegségeink is jó bizonyítják; minden mindennel összefügg! Nincs ez másként az emberi szervezetben sem. Kevesen gondoljuk például, hogy a cukorbetegség az idegrendszer károsodásához vezethet, melynek akár végtagvesztés is lehet a következménye.

Nézzük, hogyan vezet a cukorbetegség az idegrendszer károsodásához, majd a végtag amputációhoz! Idegrendszerünk központi részéből, az agyból és gerincvelőből egy hálózat indul ki. Idegsejtekből és azok hosszabb-rövidebb nyúlványaiból, az idegrostokból áll. Egy-egy idegrost szinte hihetetlen távolságokra elér. Leginkább egy telefonközponthoz hasonlítható. Az idegrostokat körülvevő hüvely nem csupán az idegrostok szigetelését biztosítja, de felel azért is, hogy a benne futó inger, milyen gyorsan jut el az ingerület keletkezésétől az agyba.

Az ideggyulladásnak orvosilag neuritis vagy neuropathia a neve, és ezalatt a szervezetben lefutó idegek működésének zavarát értik. Az idegrost károsodása esetén elégtelen lesz az idegingerület lefutása, a velőshüvely megbetegedése pedig vagy a szigetelés megromlását, vagy az ingerületvezetés sebességének megváltozását eredményezi.


A cukorbetegség kihat az egész szervezet biokémiai folyamataira, így az idegrostok és a hüvely működésére is. Éppen ezért fontos a neuropathia korai diagnózisa, és az időben megindított kezelés, mert ennek következtében remélhetően csökkenni fog a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk száma. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

A neuropathia diagnosztikai módszerei
A diabéteszes neuropathia egyes esetekben egészen egyszerű eszközökkel diagnosztizálható, máskor azonban szükség lehet bonyolultabb vizsgálatokra is, mint amilyen a Neurometer, MEDOC, pedobarográf vagy az autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

Kalibrált hangvilla
A szenzoros neuropathia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es, Riedel-Seiffer féle kalibrált hangvilla szolgál, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg lábán csontos alapra helyezik. A beteg akkor jelez a vizsgálatot végző személynek, amikor már nem érzi a rezgést. A vizsgáló ekkor leolvassa a 8-fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropathia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Monofilament
Egyszerű vizsgálati eszköz a 10 g súlyú nylon monofilament, amely a nyomásérzet vizsgálatára szolgál. Az eszközt 90 fokos szögben másfél másodpercig kell a vizsgálati helyre (talp több pontja) helyezni. Érzékeny módszer a talpi fekély előrejelzésére.

Neurométer
Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurometerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon, vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérzi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropathia korai és késői stádiuma is kimutatható.

Tip Therm
A bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai sensoros neuropathiás károsodást mutatja ki. A Tip-Therm egyik vége fém, másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges egyének hidegebbnek érzékelik a műanyag végnél, a neuropathiás betegek nem éreznek különbséget a két vég között.

Neurotip
Fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű. A tű bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.

Írta: Moldván Kata

 Kapcsolódó információk

Cikkek

A cukorbetegség és a természetgyógyászat
Teával a cukorbetegség ellen
Cukorbetegség diétája
Nopal fügekaktusz a jó vérképért
Küzdelem a Szklerózis Multiplex- szel

       

Események


Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS