Hírlevél feliratkozás
Mozgás

Titkos izmok: intim torna

intim torna, női bajok, inkontinencia, meddőség, prosztata, intimtorna, terhesség

Az intim torna kifejezés hallatán sokak fejében pajzán gondolatok kelnek útra...

Szerző

Moldván Katalin


HÍD-tagGyakran szembesül ezzel dr. Aliné Maróti Rita, aki ma Nyíregyházán az említett torna elsőszámú szakembere...

- Nyolc éve foglalkozom ezzel a területtel, és lassan kezdünk „kinőni a gyerekcipőből”. Bár még ma is akadnak, akik csupán a szexualitással hozzák összefüggésbe, és nem látják az egészségvédő, betegség-megelőző részét. Persze nálunk a hivatalos hozzáállás is más, mint mondjuk Franciaországban, ahol a kismamáknak már a terhesség elején felkínálják az intim tornát. Amennyiben a kismama nem él a lehetőséggel, úgy aláíratnak vele egy papírt, mely szerint a szülést követően, a társadalom-biztosítás nem támogatja az olyan beavatkozásokat, melyek az intim torna révén elkerülhetőek lettek volna.

Miről szól tehát az intim torna? 

- A medence alapi, rejtett izmok tornájáról, mely gyermekek, nők és férfiak számára egyaránt ajánlatos. Én elsősorban nőkkel foglalkozom a megyei kórházban, ahol szakrendelésként a prevenció és a rehabilitáció részét képezi a tevékenységem.

Itt nem feltétlenül olyan izmokról van szó, melyeket tudatosan lehet működtetni, tehát bizonyos koncentrációt igényel mozgatásuk. Fejlesztésüket ajánlott fiatal korban elkezdeni, a fogamzó képesség kezdetén. Idős korban pedig a menopauza idején kell odafigyelni. A legidősebb tanítványom 86 éves volt. Teljesen visszakapta a szabad mozgás lehetőségét!bugyi

Miben segíthet az intim torna?

- Elsősorban az inkontinens tünetekre van nagyon jó hatással, mely akár már 16 éves korban is megtapasztalható. Manapság nagyon elterjedt a gátmetszés nélküli szülés. Ebben az esetben szinte elsődleges a gát körüli izmok megerősítése, hogy a gátrepedés se történjen meg. Ehhez azonban rugalmas izmokra van szükségünk.

Ezeknek a rejtett izmoknak a gyengülése szoros összefüggésben van a szülésekkel. Én magam is a harmadik gyerek születése után éreztem szükségét a torna megtanulásának, és mivel jótékony hatásait én is azonnal tapasztaltam, ezért kezdtem el vele mélyebben is foglalkozni. A torna természetesen a párkapcsolatok teljesebb megéléséhez is hozzásegíti a hölgyeket. Érdekes volt, amikor gyönyörű virágcsokrot kaptam az egyik tanfolyam befejezése után volt tanítványom férjétől…

Beszéltél az egészségvédő hatásokról is. Mely betegségek esetében alkalmazható még eredménnyel?

Az aranyér, a méhsüllyedés, a hólyag- és végbélsérv esetében nem tudunk száz százalékos gyógyulást garantálni, szükség lehet a műtéti beavatkozásra. De ebben az esetben is ajánlott a műtét előtti intim torna, mert a feszesebb izmokat, szalagokat sokkal könnyebb az orvosnak megoperálni, illetve a gyógyulás és a hatás megtartásában is sokat jelenthet.

Érdemes lenne férfiaknak is foglalkozni az intimtornával?

- Elsősorban a prosztata problémák esetén javasolt, és vannak olyan esetek, amikor a műtét után alakul ki az inkontinencia. Azt tapasztalom, hogy ha párok jelentkeznek, akkor a férfiak kitartóbbak.  

Kapcsolódó cikkek:

 Kapcsolódó információk

Cikkek

Készítsd a tested a szülésre!
A "szégyenbetegségek" margójára
Az inkontinencia gyógyítható!
A méhen kívüli terhesség jelei
Az abortuszról

       

Események

női intimtorna
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Kismamatréning
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)
Női KRISTON INTIM TORNA Ÿ tanfolyam - Női csoport (3x4óra)

Szakértők

Gólyahír Egyesület


Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS